А вмєсто сєрца ядєрний мотор

Автор: Гена

Віра не потребує доказів, а справжня віра заперечує та забороняє докази. І чим безглуздіше об’єкт віри, тим міцніше кредо. Коли 1-го березня 2018 року путін лякав світ мультиками, то все було добре, піддані радісно хлопали долонями та кліпали вологими від щастя оченятами. Є зброя помсти буржуйським супостатам!

Та треба було не випробувати на практиці мультяшні пригоди. Треба було і далі розповідати про вічно літаючі між океанами крилаті ракети з ядерним двигуном, які пускають радіоактивні вихлопи у сторону США. Наприкінці президентського послання 2018 року було сказано, що західні фахівці не рівня московським кулібіним, і коли захід нарешті роздуплиться, то кулібіни придумають ще щось новеньке.

Не так страшно, коли винахідники-початківці вигадують вічні двигуни. З часом вони побачать свої помилки та використають свою креативність на корисні речі. А якщо немає та не було ніякої винахідливості? Літак з ядерним двигуном є маревом 50-х років ХХ століття: http://padabum.com/d.php?id=54528
«Ядерные двигатели» Р.Г. Перельман, 1958. У цій книзі є багато різних прожектів, включно з літаком, в якого є комбінований прямоточний та турбореактивний двигуни. Сучасні московські кулібіни вирішили спростити та залишити гордому «Буревеснику» лише прямоточний двигун.

Першим анекдотом є заява, що ядерний птах буде літати на дозвукових швидкостях. Прямоточні двигуни працюють на швидкостях від 2 Мах, на «дозвуці» вони мають надзвичайно малий ККД. Небезпека відкритого реактора у тому, що аргон, якого у повітрі 0,9%, проходячи через реактор перетворюється на бета-радіоактивні ізотопи. Дихати таким повітрям лікарі-пульмонологи не радять.

Другий анекдот: дуже низька теплопровідність повітря, у 25 разів менша за воду, удвічі за поролон. Повітря скоріше ізолятор тепла та холоду. Щоб нагріти повітря доведеться встановлювати багато тісно розміщених радіоактивних нагрівачів, які будуть заважати вільному проходженню зовнішнього повітря. Тобто, не прискорювач отримаємо, а гальмо. З-за низької теплопровідності повітря, реактор буде нерівномірно нагрітий, що приведе до його механічної руйнації.

А головний ляпсус — повітря, яке в основному складається з одноатомних (аргон) та двоатомних газів (азот, кисень), прозоре для теплового випромінювання у широкому спектральному діапазоні. А от вуглекислий газ та пари води, що є продуктами хімічного горіння палива, добре поглинають та випромінюють тепло. Швидкість тепла, яке переноситься випромінюванням, пропорційне п’ятій степені температури. Тобто, збільшення температури горіння удвічі, у 32 рази збільшує швидкість радіаційного нагріву. Саме тому, від великого багаття йде жар, близько не підійдеш.

Гріти чисте повітря — це безглуздя. Сучасний турбореактивний двигун за секунду пропускає через себе сотні кубічних метрів повітря, яке треба дуже швидко нагріти, підтримуючі хімічну реакцію горіння керосину. Зовсім непотрібно було проводити небезпечні досліди з відкритим ядерним реактором, достатньо було зробити макет двигуна зі звичайними електричними нагрівачами, температуру яких легко регулювати змінюючи силу струму. Нагрівачі зібрати у пучок та помістити у корпус прямоточного двигуна. Сам двигун помістити в аеродинамічну трубу та спробувати поміряти тягу.

Fascio, це зв’язка, об’єднання італійською, тому і двигун можна назвати електро-фашистським. Зробити такий двигун значно простіше та безпечніше, ніж дихати ізотопами аргону. Та чомусь ще ніхто не спробував з електричних фенів зробити реактивний двигун. Більш того, на фенах встановлюють вентилятори, які проганяють холодне повітря між нагрівачами, бо щось воно саме ніяк не хоче створювати тягу.

Та не слід все минуле викидати на смітник. У книзі Р.Г. Перельмана є проект локомотива на ядерній тязі. Коли закінчиться нафта РФ, власне коли і РФ не буде, на територію Сибіру потягнуться поїзди з ядерними відходами зі всього світу. Уран замінить солярку та мазут, можливо машиністів замінять безпілотні локомотиви, бо мало знайдеться бажаючих кататися на ядерному реакторі.

22 Comments on "А вмєсто сєрца ядєрний мотор"

  1. Літав же в совку Ту95 з реактором, який нагрівів пару, в пара конденсувалася в теплообміннику, який використовувався замість камери згоряння у модифікованому двигуні НК12. Та й в американців щось подібне було. Відмовилися тому, що попри використання контуру теплообміну дуже загадував повітря.

    • Укроп | 19.01.2022 at 08:34 |

      Відмовилися тому що балістичні ракети з’явилися, а вони ефективніші. Ну і проблема захисту екіпажу, на літаку бетонну стіну не поставиш 🙂

  2. Ту 119 називався. Не один, а 2 двигуна з теплообмінниками, а 2 звичайних. Ось що дає російськомовна Вікіпедія: https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-119.
    Як головну причину зупинки проектів називають катастрофічні наслідки у разі падіння. Перший раз читав про нього в Джейні року від 84. В совку тоді ніякої інформації про нього не було. Такшо Вікіпедія напевно не бреше.

  3. Технічно те, про що заявляють росіяни, тобто реактор, охолоджуваний повітрям з компресорної частини прямоточного двигуна, який в цьому комбо є камерою згоряння, вважаю цілком можливим. Тим більше один з таких бахнкв у них на стартовій позиції після запуску реактору з-за затримки запуску розгонного ракетного двигуна і нестачі охолодження.

    • Гена | 19.01.2022 at 08:41 |

      Мова йде не про ядерний реактор на борту літака, а про прямоточний двигун, де зовнішнє повітря мусить грітися урановими стрижнями – відкритий ядерний реактор. Це найпростіша схема двигуна, але абсолютно недієва. Навіть, просто охолоджувати ядерний реактор повітрям – річ сумнівна. Повітря не вода, не рідкий натрій, і не водень, який має значно більшу теплопровідність ніж азот та кисень.

      • Гена | 19.01.2022 at 08:44 |

        Ту-119 літак з турбогвинтовім двигуном. У книзі Р.Г. Перельмана є такий варіант. Але “Буревесник” – це проект з ПРД.

  4. прогресс не остановишь. человеки будут лупать цю скелю и выйдут на компактный и очень мощный источник энергии. какой и когда – время покажет. я верю, что такое будет работать. просто оно уже очень надо. значит он будет!

    • Гена | 19.01.2022 at 08:48 |

      Мова йде не про різні джерела енергії, а про абсурдність ідеї створити реактивний двигун нагріваючи повітря.

      • Евгений | 19.01.2022 at 09:09 |

        Хотелось бы пару слов сказать. Да воздух плрхохой пррводник тепла, однако он его проводит и значит его можно использовать остается техническая задача массы воздуха и площади теплообмена, большая разница температур нам в помощь. Это решаемая задача.
        Когда вы говорите что нагретый воздух нельзя использовать в качестве источника движения вы не совсем правы на мой взгляд.
        Давайте разберем что происходит с воздухом например в реактивном двигателе. Вопервых рн сжимается компрессором турбины перед рабочей камерой, далее попадает в кольцевое сопло сужающееся а затем расширяющеся в рабочей камере сгорания, в жтой камере воспламеняетя топливо, происхрдит нагрев воздуха и растет давление. Важный момент, почему по вашему мнению врздух из камеры сгорания движется через реактивное сопло в атмосферу а не обратно в компрессорное сопло? Ведь давление в камере сгорания выше чем в компрессоре? Никакого клапана нет! Все дело в кольцевом сопле и законе бернули. При движении газрв из камеры сгорания в компресморную полость нужно пройти сужающиеся сопло со сверхзвуковым потоком газов. Это своеобразный клапан. Такой же принцип и в прямоточном двигателе где нет компрессорной камеры, такой же принцип в двигателе с открытым реактором, нужно лишь создать начальные условия – давление газа на входе в рабочую камеру( за счет скорости движения в атмосфере) а далее не важно как вы нагреете воздух. Напоминаю что в воздухе горит только кислород а 80% газов работают как рабочее тело расширяясь от нагрева.

        • Гена | 19.01.2022 at 10:22 |

          1. Спробуйте ще раз перечитати статтю.

          2. “нужно лишь создать начальные условия – давление газа на входе в рабочую камеру( за счет скорости движения в атмосфере)”

          А навіщо тоді керосин, якщо “лишь создать начальные условия”?
          Поздоровляю Вас – Ви винайшли вічний двигун!

          3. 19…21% кисню в атмосфері – це окислювач керосину, саме тому ТРД у 15-20 разів (!!) економніші за реактивні двигуни, де кисню у баки треба брати у 2 рази більше, ніж пального.

          4. ТРД, як теплова електростанція, за рахунок ХІМІЧНОГО горіння керосину у повітрі, створює високий тиск у камері. Теплова енергія горіння перетворюється на механічну – крутиться турбіна, яка і подає повітря у камеру згорання.

          5. Лише на швидкостях у 2 Мах можна прибрати турбіну з компресором – отримаємо ПРД.

          6. Температура плавлення урану – 1130 °С. ТВЕЛи, як правило нагрівають до 900 °С. Електричним струмом можна нагріти ніхром до 1200 °С, хромаль до 1500 °С, тантал до 2800 °С, графіт до 3000 °С.
          Закритий ядерний реактор був би більш економічний та екологічно більш безпечний, ніж відкритого типу.

          7. Електричні муфельні печі не менше години виходять на робочий режим, а ТРД повинен за СЕКУНДУ нагріти СОТНІ кубічних метрів повітря!
          Це можна зробити ВИКЛЮЧНО за рахунок хімічного горіння, коли утворюються “парникові” продукти горіння: пари води та діоксид карбону. Вони активно поглинають радіаційне тепло у інфрачервоному діапазоні.

          8. Суто теоретично, швидкість тепла, за рахунок конвекції, не може перевищувати швидкість звуку. А за рахунок радіаційного випромінення швидкість тепла обмежена лише швидкістю світла.
          Радіаційне випромінення ефективне при температурах вищих 1000 °.

          9. Якби повітря Землі не було прозоре для променів Сонця у широкому діапазоні частот, то температура на Землі була б не набагато менша за венеріанську – 400 °С.

          • “…Радіаційне випромінення ефективне при температурах вищих 1000 °.”
            ___________________________
            Да, при меньших температурах основной теплообмен идет конвекцией.И теперь прикиньте какой температуры должно достичь ядерное топливо чтобы нагреть проходящий сквозь него воздух до высоких температур? Хотя топливо не чистый металл-уран с ” Температура плавлення урану – 1130 °С. ТВЕЛи, як правило нагрівають до 900 °С.”, а оксид, но достичь температуры исходящих газов хотя бы 1000гр. нереально.На таком двигателе ничто не полетит.

        • docvvs | 19.01.2022 at 16:31 |

          Кислород не горит, в кислороде горят другие вещества

  5. Док | 19.01.2022 at 02:01 |

    Вмєсто перца

  6. Был еще проект атомного трактоа,такого огромного,что ни один совхоз не имел нужных площадей для его работы.Так предполагалось выделять под него огромную территорию вытянутую с севера на юг.Вспашка начиналась на юге и трактор по мере прихода весеннего тепла пахал все северней и северней перемещаясь своим ходом.Пока не упирался в вечную мерзлоту.

  7. Eugen moderator | 19.01.2022 at 08:08 |

    Свого часу була оприлюднена інформація про ерефійську торпеду, що підривючись біля берега закидала його радіоактивним брудом. Після цього велика територія ставала непридатною для господарської діяльності.
    Після того, як я побачив таке, у мене зникли будь-які сумніви в тому, що комуно більшовицькі мутанти мають взагалі якісь обмежувачі в своїй ненависті до всіх оточуючих.
    Саме ця нелюдська ненависть затьмарює їм розум.
    Єдиною їх метою є залякування всіх і всюди.
    І, Перш за все, залякування своєю рішучістю нищити все, включаючи себе, якщо їм не дадуть бажаного.
    То ж і в розробці озброєнь сьогодні вони звернулись до тотально небезпечних ідей минулого. Це також зумовлено стрімкою втратою більш-менш розумного персоналу з науково-технічного комплексу.
    Нереальні в розумінні нормальних людей ерефіянські проєкти свідчать про те, що там з космічною швидкістю втрачається розум.
    Це робить тих відморозків ще більш небезпечними глобально.

    • Укроп | 19.01.2022 at 09:11 |

      Не переживайте так відносно їх готовності “знищити себе”. “Скажений Іван” зазвичай проявляє на диво здоровий глузд коли виникає загроза що начистять скріпну мордяку саме їм, а не вони комусь 🙂 Звідки ж і пішло їхнє “дєржітє мєня сємєро” 🙂 Так що вважаю дуже ефективним засобом впливу обіцяти за паскудство “отвєтку” таку, що мало не здасться, а не умиротворювати падлюк, показуючи що їх бояться. І все буде тихо, а кацапня буде сидіти на дупі рівнесенько та тихесенько 🙂

      • Eugen moderator | 19.01.2022 at 11:06 |

        Стосовно окремо взятого, у якого не знищений інстинкт самозбереження, то можна погодитись.
        Але.
        Я мав на увазі ту обставину, що з давніх давен у того кодла не існує поняття неприпустимих втрат.
        Його й бути не може, оскільки на протязі не одного століття людський ресурс там вважався виключно витратним матеріалом.
        Свого часу довелось познайомитись з відмінностями у підгтовці льотчиків в совдепії і в Німеччині, навіть вже на прикінці війни. Пройняло.
        Дійсно. викликає здівування та обставина, що ані в суспільстві і армії імперії романових, ані в радянські часи, розуміння владними колами цінності інтелекту не спостерігалось.
        Звичайно, самі “командири” мордорські піклуються про особисту безпеку суперадекватно.

      • pan_futiy | 19.01.2022 at 11:16 |

        Укроп | 19 Січня, 2022 at 09:11
        І все буде тихо, а кацапня буде сидіти на дупі рівнесенько та тихесенько
        Тихо будет, когда “кацапня буде ЛЕЖАТИ рівнесенько та тихесенько” в двух и более метрах под поверхностью земли.

        • Укроп | 19.01.2022 at 11:38 |

          Сложно поспорить с истинностью этого утверждения 🙂 Пожелаем им лежать не только “в двух метрах под поверхностью”, а и пожелаю им лежать и по лесопосадках и полях, бродячие собаки утилизируют без проблем 🙂 Правда животы потом будут болеть после этого ядовитого отродья, но ничего, перетерпят 🙂

  8. Укроп | 19.01.2022 at 09:28 |

    Кацапетовка своей идеей создания этой “ракеты с непредсказуемой (скорее всего в первую очередь для самих запускунов 🙂 ) траекторией” со свойственным им паскудством и страстью все, что угодно, в первую очередь превращать в оружие, просто опошлили идею ядерного двигателя. То, что оно рвануло – очень хорошо, заодно и подонков от конструкторского племени “карма настигла” потому что они не могли не знать про радиоактивный след от их творения, ну и хорошо что упали в яму, копавшуюся другим.
    А ядерный твердофазный двигатель с разогревом рабочего тела в реакторе вполне себе реален, но это устройство предназначено не для Земли, а для космоса, причем весьма далекого, там ему место и там он будет очень полезен. А полезен потому что в качестве рабочего тела может использовать обычную воду, которой в Солнечной системе “как у собаки Шарика гуталину” 🙂 В поясе астероидов в миллион раз больше воды, чем в океанах Земли. А значит исследовать Солнечную систему с таким двигателем куда проще – собрали лед, расплавили его теплом реактора, залили воду в баки и этот “космический паровоз” может рвануть куда то в пространство. Для ракеты, если нет необходимости везти рабочее тело с собой на все маневры в будущем, а заправляться по мере необходимости – это вообще “Клондайк”. Солнечная система станет нашим “задним двором” во всех смыслах, в первую очередь в смысле доступности. А эти твари пытаются “расковырять нераспустившийся бутон цветка”… Просто тупые выродки, они же кацапы, это синоним 🙂

  9. Укроп | 19.01.2022 at 09:45 |

    на територію Сибіру потягнуться поїзди з ядерними відходами зі всього світу
    ===
    Власне кажучи, а що таке ці “радіоактивні відходи”? Не пам’ятаю хто з хіміків сказав що бруд це хімічна речовина, яка знаходиться у непотрібному місці. Ті відходи – “Клондайк” хімічних елементів, так вони радіоактивні, при розпаді ядра урану воно розпадається на дві нерівні за атомною вагою частини, а значить там будуть синтезовані в реакторі самі різноманітні елементи – мрія алхіміка у реалі 🙂 Хто знає що з них у майбутньому стане дуже потрібним у техніці… Треба відходи зберігати, а не пробувати їх “закопати поглибше”, ще може знадобитися.

  10. crow12345 | 19.01.2022 at 16:48 |

    Щодо таких ракет ось хороше відео, автор Дромадер Дром
    https://www.youtube.com/watch?v=54-D-iXDbO8&ab_channel=DROMADERDROM

Comments are closed.