Задом до Європи

Автор — Тимур Литовченко

Зовсім невдовзі виповниться 300 років відтоді, як тогочасне Московське царство було проголошено Російською імперією. Із цією подією пов’язаний цікавий вислів фундатора оновленої держави, який висвітлює його плани з несподіваного боку… 

30 серпня (10 вересня) 1721 року між Росією і Швецією було укладено Ништадтський мир, який підбив підсумки Північної війни, що тривала понад два десятиліття. З цього приводу Сенат і Синод вирішили обдарувати Петра Олексійовича титулом Імператора Всеросійського з наступним формулюванням: «Как обыкновенно от римского сената за знатные дела императоров их такие титулы публично им в дар приношены и на статутах для памяти в вечные роды подписываны».

Принаймні таке повідомляє веб-сайт Президентської бібліотеки ім.Б.М.Єльцина, що перебуває у веденні Управління справами президента РФ. А от наскільки воно відповідає істині? Хтозна, хтозна… Якщо це не вигадка, то на цьому прикладі простежується традиція опрацювання рішень, що виражається відомою формулою: «Мы тут посвещались с народом и решили». Приблизно так само вже в радянські часи «дорогому Ильичу» (спеціально для тих, хто не досягнув молодшого піонерського віку, уточнюю — Брежнєву) вирішували піднести або чергову золоту зірочку Героя Радянського Союзу, або рясно всипаний діамантами Орден Перемоги, або інше «брязкальце».

Однак погодьтеся, що підношення римському імператору титулу… імператора якось не дуже в’яжеться з логікою. Отож ця нелогічність примушує запідозрити московитський Сенат і Синод у певному лукавстві. Схоже на те, що саму ідею спустили «згори» — від осіб, наближених до царя-батюшки. А як і чим обґрунтувати нове титулування — не має принципового значення. Як послалися на «римський сенат», так само можна було б апелювати і до володаря Кітеж-граду, і до Царя Гороха, і до китайського богдихана. Та й загалом до кого завгодно.

Мабуть, справжнім мотиваційним моментом у даному разі було не стільки бажання підлизнутися до царя-батюшки, як намагання зробити глибокий ребрендинг держави. Справді, одне діло — це «Московське царство» і зовсім інше — «Російська імперія». І статус імперії більш крутий (а відповідно, і титул Імператора Всеросійського), і чужу славетну історію є звідки комуніздити (у загарбаної Русі-України), заразом викинувши на помийницю і деякі ганебні моменти історії своєї, на кшталт загравань із Золотою Ордою, васалітету щодо Кримського ханства і такого іншого.

Отже, 22 жовтня (2 листопада) 1721 року в Троїцькому соборі Санкт-Петербурга відбулася обідня, по завершенні якої був зачитаний текст мирної угоди, укладеної зі шведами. Далі з хвалебною проповіддю виступив Феофан Прокопович. А потім до царя підійшли сенатори і канцлер, які звернулися з проханням прийняти запропоновані титули. Звісно, вінценосний не відмовився. Отак цар Петро став найпершим російським государем імператором, а Московське царство — Російською імперією.

Отакі події мали місце майже 300 років тому — буквально без пари-трійки тижнів. Здавалося б, разом зі старою назвою на ту саму помийницю історії остаточно відправиться й інше «старорежимне» причандалля Московії — від боярських борід до тотального дрімучого невігластва… Хіба ж дарма новоспечений государ-імператор наказував усім «в платьях немецких ходить, парики носить, табак курить» і загалом поводитися по-європейськи?.. Але тут немов грім серед ясного неба — така от несподівана думка:

«Нам нужна Европа на несколько десятков лет, а потом мы к ней должны повернуться задом».

Щоправда, думка ця дійшла до нас у переказі. Однак переказав ці слова імператора Петра І дуже авторитетний дипломат, віце-канцлер і перший кабінет-міністр Генріх Йоганн Фрідріх (або на російський манер — Андрій Іванович) Остерман, який фактично керував зовнішньою політикою Російської імперії у 1720-1730-х роках. Як палкий прибічник зближення зі Священною Римською імперією, Остерман не мав підстав викривляти слова першого російського імператора, одним зі сподвижників якого він був.

Отже, Петро Олексійович і справді розраховував узяти від Європи ті «ништяки і плюшки», які подобалися особисто йому, а потім, за кількадесят років — хай та Європа горить синім вогнем, розвіється попелом і піде лісом! Ще раз: це донесена Остерманом до нащадків думка фундатора Російської імперії, найпрогресивнішого з російських монархів!..

То хіба треба дивуватися тому, що у нашому сьогоденні ті пострадянські держави, які утворилися на теренах колишнього СРСР, вироджуються або в диктатури, або у кращому разі — в симулякри демократії?! Це зовсім не дивно, якщо визнати чесно: Петро І від початку збудував на теренах архаїчного Московського царства ніщо інше, як симулякр європейської держави XVIII сторіччя! Отож у подальшому нічого іншого вийти просто не могло…

І про це треба пам’ятати, коли невдовзі Україну вчергове спробують загнати газово-вугільним «батогом» у підросійське стійло. До цього вже йде: попереду холодна пора року — зима, а уряд «слуг народу» не спромігся запасти на майбутній опалювальний сезон достатню кількість вуглеводнів… Вже подейкують, нібито ситуація з опалюванням бюджетних організацій може бути зовсім кепською. Доведеться якось викручуватися, купуючи енергоносії «за парєбріком» по захмарних цінах з невідомо якими додатковими умовами. Бо РФ свого ніколи не впустить… І тепер справа може розвиватися ще гірше, ніж за урядування Юлії Тимошенко у 2009 році.

Тому ще раз: отримавши від Європи усі «ништяки і плюшки», найпрогресивніший російський імператор-реформатор збирався повернутись до неї дупою. Навряд чи щоб підставити дупу європейцям… Просто з презирства. І в компанію до таких «благодійників» збираються загнати Україну! Ех-хе-хех, не забути б цього, коли припече…

Ой, ні — точніше, коли приморозить!

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

14 Comments on "Задом до Європи"

  1. Віктор | 16.10.2021 at 13:08 |

    Що у москви будувався саме симулякр – дуже природно. Бо зруйновані або всього лиш народжувані етноси іще ніде на планеті не збудували чогось такого, що можна би позаздрити. Все справді успішне створене етносами із більше, ніж тисячолітньою історією.
    Кому не лінь – можете проаналізувати, описи всіх країн є в інеті.

  2. Вовк | 16.10.2021 at 13:34 |

    Московське царство?
    А Велика Тартарія ЯК вам?
    До речі, одна справа назватись Анпіратором, а інша – БУТИ їм!
    сЦарь – це не Імператор, ще й по праву крові. БАГРЯНЕ корзно не купиш за понти!

    • Віктор | 16.10.2021 at 14:51 |

      🙂 Ну, імператором він точно був. Абсолютно незалежно від присвоєння/неприсвоєння звання. Бо імператор – це не якесь там багряне корзно. Чи слово-звання. Це наявність під владою інших народів. А от із цим іще й до Петра все було в порядку.

  3. Victor | 16.10.2021 at 15:17 |

    Нужно сказать, что и императором он был, фактически, нелегитимным. По существующим на тот момент времени порядкам, заступающий на престол данного уровня кандидат должен был получить благословение высшего церковного лица, в данном случае, – вселенского патриарха.

    • Вöрса | 16.10.2021 at 19:07 |

      Лигитимность в данном случае была подтверждена признанием титула Европой, не считая еще признания Синода и Сената.

      • Олекса | 16.10.2021 at 22:54 |

        Европа и тогда, и сейчас – это проститутка. А сенат и синод – сейчас это госдуРа и рпц – ещё бы они не признали.

  4. Санто | 16.10.2021 at 16:17 |

    Ага. А потім Володимир Лєнін (як перекликається з нашим мєсним царьком, га?) творчо розвинув думку гасударя-анпиратора, сказавши щось, типу: “Буржуиньі сами продадут нам веревку, на которой мьі их повесим”. Цар Пьотр не сказав цього лише тому, що тодішня Росія постачала ті верьовки в Європу, а комуністична – вже нє. І у пролєтаріїв виникла необхідність їх купівлі. Тобто, расєя від Петра до Ілліча не розвинулась, а деградувала…

  5. Valerii | 16.10.2021 at 17:11 |

    Цікава стаття, як ще одна цеглина на могилку казки про Росію. От тільки є одна нескладушка, я останнім часом зустрічаю не тільки у вашій статті , а саме “попереду холодна зима”!? Аналізуючи багато прогнозувально погодно- статистичних ресурсів ,це і англійські, європейські, київські та і навіть росіянські!!? Бачишь однакові результати, а саме стабільне потепління (2015-21 роки). А смі особливо росіянські розганяють люте похолодання! Особливо цікаво читати в них про “остановку таяния ледников и их намерзание!!! Что вьізовет похоладание!!!” Хоча всі метеостанції дають дані про прискорення таяння!! Я розумію що люди завжди розраховують на гірший варіант розвитку подій,але оце “попереду холодна зима” мені здається підспівом роспропаганді! Та і зважаючи на попередню публікацію, німці на люту зиму не запарююця, на відміну від росіянців “Европа переходе на дрова…”

    • Можливо я неточно висловився… Може, варто написати “холодна пора року – зима”?.. Зараз виправлю. В будь-якому разі, на Водохреще і далі, в лютому ми переживаємо по кілька тижнів лютих морозів. А там достатньо й однієї доби, щоб при недостатньо інтенсивному опалюванні настала “глина” сантехнічним комунікаціям. Пам’ятаю, як узимку 1996/1997 року, сподіваючись на прогнози, багато підприємств Києва вирішили провести зиму без опалення – задля економії коштів. І що?! Позамерзали траси холодних водогонів, а також каналізація. Труби полопалися. І так усе простояло до весни. І тільки коли воно порозмерзалося – можна було усе відремонтувати… 🙁
      Тому готуватися потрібно все ж таки до гіршого варіанту. А гірший варіант такий, що навіть без екстремальних морозів ми без опалення зиму не проведемо. 🙁
      До речі, про клімат. Наскільки я читав, в Україні він стає дедалі більш континентальним. А континентальний клімат – це спекотне літо + морозна зима. Отож розслаблятися не варто.

      • Vaclav | 17.10.2021 at 02:14 |

        Витренко: Газа на зиму хватит, цена расти не будет Источник: https://censor.net/ru/n3294083

      • илья | 17.10.2021 at 06:10 |

        Климат у нас такой был.Сейчас климат более мягкий становиться а насчет холодов посмотрим может и не будут они

  6. Григорій | 16.10.2021 at 17:35 |

    Екатерина сексуальноненасытная собрала “двор” и решали какое имя ей дать. Предложений было много, но потом сама Екатерина сказала: Екатерина Великая.
    Лукашенко: Самозванцев нам не надо, президентом буду я.
    Путин – самообнулился.

  7. илья | 17.10.2021 at 06:12 |

    Идет зима и идет народная забава погреться на майдане возле покрышек. Так что 73 процента будут греться на майдане

    • Гигиииии!.. Тоді на Майдані будуть, швидше, 73+25=98% виборців. Веселуха! 😀

Comments are closed.