Казочка про Малюськіни зони

Автор — Дід Панас

Із серії «Новітні казки Діда Панаса»

Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка! Сьогодні я приніс вам казочку — ще й бубликів в’язочку! А казочка моя буде про Малюськіни зони… Отож, діточки, сідайте довкола своїх комп’ютерних моніторчиків, планшетиків чи смартфончиків та слухайте мене уважненько.

Почну з того, що на неосяжних просторах нашої країни був собі такий Малюська. Звісно, ви б могли подумати, що то є прізвисько. Але маю одразу ж зазначити, що «Малюська» — це не прізвисько ніяке, а прізвище дорослого дядечка. Між іншим, раніше він працював головою правління BRDO/World Bank Group, але відколи у 2019 році наша українська влада різко «позеленіла» — то цей самий пан Денис Малюська зробився не ким-небудь. А цілим міністром юстиції! Отакі от серйозні справи, дорогі мої малятка, любі хлопчики й дівчатка…

З іншого боку, не варто забувати, що цей самий пан Денис Малюська не тільки тривалий час працював юристом, спеціалізуючись на регулюванні підприємницької діяльності, врегулюванні різноманітних спорів між діловими людьми та веденні справ про банкрутства — але й сам мав до того ж комерційну жилку. От саме ця жилка і проявилася ще торік наприкінці літа, коли після року роботи в Мінюсті пан Малюська заявив про бажання оновити інфраструктуру пенітенціарної системи:

Міністр юстиції Денис Малюська анонсував три хвилі продажу українських в’язниць та слідчих ізоляторів. За його словами, продаватимуть установи в центрах міст та ті, які не використовуються.

«Ми запланували кілька хвиль продажів. Перша хвиля продажів — це в’язниці, які не використовуються, на які ми витрачаємо кошти, щоб їх утримувати. Друга хвиля — будемо продавати СІЗО в центрах міст. А за кошти, отримані від продажу першої хвилі, ми побудуємо нові СІЗО в промисловій зоні або поза містами… І третя хвиля — це мережа в’язниць, які ми будемо продавати», — розповів він.

Ну що ж, заявив — то й заявив… Зараз багато хто багато про що заявляє. Але минув рік, і ось в середині вересня пан Малюська повернувся до озвученої раніше теми — причому вже більш конкретно:

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що частину Лук’янівського СІЗО у Києві можуть продати й перепрофілювати в готель. За його словами, Лук’янівське СІЗО теоретично можна було б продати, як і інші в’язниці, але проблема в тому, що там зараз утримується багато ув’язнених.

Тому говорячи про Лук’янівське СІЗО міністр зазначив, що йтиметься про заморожування й зміну призначення тільки його частини — спочатку закриють найстаріший 200-річний корпус — так звану «Катьку». Інша частина ізолятора [де утримується близько тисячі людей — Дід Панас] найближчі років 5-6 ще перебуватиме на місці. «Ми планували зробити там готель, швидше за все», — відповів міністр.

Мушу зазначити, дорогі мої малятка, любі хлопчики й дівчатка, що сама по собі ідея збільшити кількість готелів у столиці є дуже слушною, бо це має посприяти розвитку туризму в Україні. Але громадити готель на місці сумнозвісної Лук’янівської в’язниці?! Особливо якщо новий готель певний час буде сусідити з тією частиною СІЗО, яку поки що лишають на місці.

Ох, мої маленькі, схоже, що це аж надто оригінальне рішення! Настільки оригінальне, що таке загалом-то слабко уявляється. Тим паче, якщо в якості назви майбутнього готелю використають назву того самого історичного корпусу Лук’яновки. Готель «Катька» — як вам це, мої маленькі?..

Та навіть це ще не вся моя казочка! Бо минуло ще пару тижнів, і пан Малюська потішив усіх новим одкровенням:

Міністр юстиції України Денис Малюська запропонував купити три в’язниці, які відомство передало Фонду держмайна для продажу на аукціонах, а також назвав їхні стартові ціни. На продаж виставлять в’язниці, розташовані у Волинській, Івано-Франківській та Львівській областях, стан однієї з них — «заїжджай і живи», написав чиновник на своїй сторінці у Facebook.

І оце вже, дорогі мої малятка, любі хлопчики й дівчатка — це вже дуже й дуже товстий натяк… Ба ні — це вже, можна сказати, попередження чинній «зеленій» владі прямим текстом у майже неприкритій формі на правах реклами: поспішайте придбати у приватне користування і якнайкраще облаштувати три зони! Причому зони не прості, а розташовані у дуже мальовничих, явно туристичних західних областях України! Мабуть, пан міністр юстиції щось-таки потаємне знає, а тому не сумнівається, що «слуги народу» невдовзі масово заїжджатимуть на зони — отож і закликає їх подбати про максимальний комфорт для себе, улюблених, на найближчі 10, 15 або, можливо, і всі 20 років!!! Чи скільки там дають по-максимуму за зраду Батьківщині, згідно до чинного Кримінального кодексу?..

От на цьому казочка моя нарешті добігла кінця. А тепер на добраніч, мої маленькі! Ідіть собі, вмивайтеся, нехай вас батьки напоять тепленьким молочком з медяниками, щоб вночі вам наснилися хороші сни про той час, коли всі зрадники, які зараз наповнюють «зелену» владу, таки справді заїдуть на зони. Причому не на заздалегідь і дбайливо підготовлені для себе улюблених, а на ті, якими вони є в нинішньому стані…

На добраніч, малята, на добраніч!

1 Comment on "Казочка про Малюськіни зони"

  1. Сергій-Львів | 02.10.2021 at 14:29 |

    Щодо зони біля ринку “Шувар” у Львові, то давно вже треба було тут змінити її призначення. Уявіть собі, що довкола будуються висотні житлові комплекси, пролягають магістралі, які вже мають історичне значення, як реконструйований проспект Івана-Павла II (колишня вул. Хуторівка), поруч створюється відпочинкова зона біля запущеної раніше природної водойми. Й тут між ними “сіра” одноповерхова територія з колючкою. Як оголосила місцева влада нове місце для неї вже виділено біля кільцевої.
    Створювати на місці “Бригідок” готельний комплекс – це знущання над пам’яттю загиблих тут патріотів України. Без сумніву, необхідно створювати меморіал, однак, як завжди, бажання є, але тих, хто фінансуватиме, не видно. Іншими словами, хочеться малюські, та й не тільки йому, продати приміщення, але хто ж візьме на себе відповідальність за руйнування історичного місця!
    Напевно, таке ж саме відчуття виникає у киян, коли чують подібні пропозиції щодо Лук’янівки. А так дійсно, буде готель “Катька”, якщо не офіційно, то в народній пам’яті (до речі, у Львові неофіційно ще існує район “Санта-Барбара” (де Львів, а де Санта-Барбара!), який донедавна був навіть відмічений на картах Google, поки не закрили там ринок).
    А за темою казочки можна почитати ще тут: https://www.radiosvoboda.org/a/tyurma-mayno-zasudzheni-sizo/31290687.html

Comments are closed.