Астероїд Рубіні (частина 2)

Звісно ж, існував і зовсім вже екстремальний варіант: на «об’єкті RA» створити ЦКП, де розмістити героїчних пілотів — але без жодної можливості фінальної евакуації. Себто, пілотів-смертників… І що ж?! Таки знайшлися добровольці, готові пожертвувати собою заради майбутнього людства, авжеж знайшлися!!! От тільки проект в такому вигляді спровокував настільки потужну хвилю суспільного обурення, що від екстремального «варіанту камікадзе», насамкінець, відмовилися, причому категорично.

Отак «Проект РА» і набув свого нинішнього вигляду. І тепер керівник проекту Вітор разом з першим помічником Асатуром спостерігали за фінальною стадією місії, перебуваючи на орбітальній станції «RA-MS». І вперше за останні півстоліття… та чого вже там — мабуть, за останню сотню років таке перебування можна було назвати відносно безпечним.

— Віторе!

— Ну, чого тобі ще?..

Хоча в шефському голосі відчувалася втомлена неприязнь, Асатур продовжив:

— Я тут собі подумав… Це що ж виходить: динозаври загинули тому, що весь відпущений їм час простирчали на Землі, так і не здійснивши стрибок у Космос?! Адже саме такий висновок можна зробити, якщо співвіднести…

— Асатуре!.. — простогнав керівник проекту. — Ну от скажи, що за божевільні ідеї заважають тобі сьогодні працювати спокійно і зосереджено?! Якби ти був пересічним сімдесятилітнім шмаркачем, який ще життя не нюхав — тоді б я ще сяк-так зрозумів усі твої вибрики, але ж ти, чоловіче, вже розміняв своє перше століття!.. Тобі що, більш нема чим перейматися, ніж якимись там викопними чудовиськами?! От скажи, скажи! Тільки чесно, без оцих твоїх…

— Є чим перейматися.

— Отож будь ласка, виконуй обов’язки згідно з посадовою інструкцією, а не чіпляйся до мене з різними дурницями. Ото помічничок мені дістався, нічого собі! То йому крокодили якісь спокою не дають, то сапфіри… То одне, то інше.

— Динозаври й рубіни, — обережно виправив шефа Асатур.

— Чого-чого?..

— Я запитував про динозаврів, а не про крокодилів. Це істотно різні тварини.

— Ну знаєш!.. У нас тут не музей палеонтології, у нас орбітальна космічна станція «RA-MS» і відповідний проект на завершальній стадії. Тому мені байдуже все, окрім цього, — Вітор широким жестом вказав на віртуальний екран. — Що ж до тебе, молодий чоловіче, то зосередься нарешті на контролі стану сонячних вітрил.

— Але ж «об’єкт RA» керується автономним штучним інтелектом…

— Асатуре!!! Ну ти ж як дитятко нерозумне, чесне слово!..

— Так, звісно, — зітхнув перший помічник. — Мені доручено контролювати стан вітрил. Все зрозуміло.

— Що з до штучного інтелекту, який мусить впоратися без нашої участі…

— Це не моє діло, — пробуркотів Асатур, схилившись над віртуальним пультом. — Контроль за станом вітрил — це все, чим я мушу зараз опікуватися.

— Отак краще, — пробуркотівши це, Вітор знов повернувся до екрану.

Між тим, перший помічник запитував про динозаврів зовсім недарма. Та й загалом не вважав свої ідеї божевільними. Або такими, що заважають працювати. Швидше навпаки — вони примушували сподіватися на кращий розвиток подій у порівнянні з тим, що сталося десятки мільйонів років тому. Динозаври ж і самі у Космос не літали, і навіть на найнижчу навколоземну орбіту жодного штучного об’єкта не вивели. Не те що люди!..

Точніше, це люди поводилися зовсім не так, як динозаври.

До речі, буквально до останнього часу величезною… ба ні — просто шаленою популярністю користувався такий чудернацький суспільний рух, як динософілія. Його адепти на повен голос вихваляли доісторичних «царів природи», які, мовляв, примудрялися жити й розвиватися у цілковитій гармонії зі своїм довкіллям. Отак би й людству діяти (мріяли далі динософіли) — мирно, без ексцесів зі створенням «другої природи»…

І головне ж, цих «динозаврів від філософії» попереджали: облиште, бо ваші кумири погано скінчили! Одного далеко не прекрасного дня прилетів на Землю гігантський метеорит, на місці зіткнення якого з планетою залишився кратер Чикшулуб — і повимирали оті «жахливі ящери», за винятком пташок. Невже хтось хоче, щоб і людство так само вимерло — в одну-єдину мить безвиході?!

«А ви доведіть!» — задерикувато сміялися динософіли. Опоненти їм невтомно заперечували, любителі динозаврів висміювали опонентів, нариваючись на нові порції заперечень. І так по колу. Суєта суєт. Все суєта…

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

5 Comments on "Астероїд Рубіні (частина 2)"

  1. Укроп | 10.10.2021 at 12:26 |

    але ж ти, чоловіче, вже розміняв своє перше століття!
    ===
    Шановний Тимуре, чисто “у рамках занудства” 🙂 – але 108 років це “розміняв вже друге століття, а не перше” 🙂

  2. Puzat-Pasuk | 10.10.2021 at 20:11 |

    Крокодили це динозаври.Доведіть мені протилежне

    • Хто такі АРХОЗАВРОМОРФИ?
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Архозавроморфы
      =====
      Архозавроморфы (лат. Archosauromorpha) — инфракласс пресмыкающихся из подкласса диапсид. Впервые появились в поздней перми и распространились в триасе. В этот инфракласс включают непосредственно архозавров (включая Crocodylia, динозавров, птиц) и некоторые вымершие отряды.
      =====

      Далі…
      Хто такі АРХОЗАВРИ?
      =====
      Архозавры (лат. Archosauria, от др.-греч. ἄρχω — правлю, начинаю и σαῦρος — ящерица) — клада диапсидных пресмыкающихся, представленная в настоящее время крокодилами и птицами, а из вымерших организмов также: нептичьими динозаврами, птерозаврами и другими.
      =====

      Далі…
      Що так КЛАДА?
      =====
      Клада (от греч. κλάδος «ветвь, ответвление»; англ. clade) — группа организмов, содержащая общего предка и всех его прямых потомков. Термин используется в филогенетике.
      =====

      Таким чином, крокодили – це НЕ динозаври!
      Крокодили, разом з динозаврами і птахами, входять до клади діапсидних плазунів, спільної для них усіх. Але при цьому:
      – крокодили – це загін вторинно водних тварин класу плазунів з клади еузухій;
      – динозаври – це викопна група архозаврів-авеметатарзалій.
      Це принципово різні тварини, хоч і належать вони до однієї клади плазунів-діапсид.
      А от хто такі діапсиди?.. Це такий підклас плазунів (завропсид), що сформувався близько 300 млн років тому (у верхньому кам’яновугільному періоді) й існує донині. Діапсиди вирізняються тим, що над кожною очницею у черепі у них по дві скроневі западини. Бо на відміну від діапсид… Наприклад, у монопсид всього лише по одній скроневій западині – зрозуміло?..
      Ну, отож і крокодили, і динозаври, і ще й птахи – це діапсиди-плазуни, за будовою черепа (бо мають по дві скроневі впадини над кожною очницею). Але крокодили – це загін, що належить до клади псевдозухій (Pseudosuchia), а динозаври – це надзагін, що належить до клади авеметатарзалій (Avemetatarsalia).
      Десь отак… 😎

    • Якщо ж не зрозуміли мій коментар про зоологічну класифікацію крокодилів і динозаврів… Спробую вдатися до технічної аналогії. Можна сказати, що танк – це самоходка, оскільки танк – це “дура-гармата на самохідному гусеничному шасі” й самоходка – це теж “дура-гармата на самохідному гусеничному шасі”.
      Так?..
      Ні, не так! 😎
      Бо хоча в обох випадках “дура-гармата” таки встановлюється на самохідне гусеничне шасі (СГШ), проте у випадку танка гармата встановлюється у башту, що обертається в горизонтальній площині, тоді як башта самоходки в горизонтальній площині не обертається. Це найбільш очевидна різниця самоходки і танка, що кидається в очі. Не кажучи про те, що існують самоходки з напіввідкритими баштами (без бронелистів згори та іззаду) або загалом без бойових башт… Хоча що танк, що самоходка – це таки “дура-гармата” на СГШ.
      Може, різниця несуттєва?..
      Ні, не так! 😎
      Різниця навпаки ДУЖЕ суттєва, що впливає на доступні цим бойовим машинам (танкам і самоходкам) бойові завдання, на тактику їхнього застосування тощо.

      • Puzat-Pasuk | 11.10.2021 at 17:51 |

        Дякую.Хоча все-таки зачіпка в мене є:до архозаврів і крокодилів,і вимерлих динозаврів віднесли.До того ж до динозаврів відносяться рештки гігантських крокодилів

Comments are closed.