У нас усе є…Майже.

«…поки твоє ім’я хтось вимовляє, – ти й живеш».

Ольга Герасим’юк про Набоку

Цивілізація – рівень досягнень якогось народу зі спільними духовними цінностями та ідеалами, у виробничому, суспільному й духовному житті , в соціально-політичній організації, економіці, культурі, науці, технологіях та мистецтві.

У нас усе є. Це – аксіома. Доведення, як відомо, аксіоми не потребують. Тому в нас усе є. Майже. Щоправда, ніде правди діти, дечого – малувато. Обмаль дечого, знаєте. З газом не склалося, з їжею не так щоб дуже вже, демократії не доста. Та газ то річ така, її зрештою, можуть хто завгодно підкинути, їсти треба менше, а з демократією і самі впораємося. По тому, як нарешті з’ясуємо – що воно таке і чи нам потрібне таке заморське диво. Ну, дрібнички там усілякі, на кшталт самоповаги, самооцінки, самовпевненості – вони, ясна річ, теж є, та тільки параметри їхні підгуляли. Сильно. Низькуваті вони, чесно кажучи. А так – нічого, Богу дякувати, теж не в тім’я биті.

Проте, є в Україні якісь такі речі, що – начебто, вони є, а водночас – начебто і немає їх. Нібито існують, а насправді – придивишся до них уважніше, захочеш, скажімо, помацати – не можна, бо ні, немає. Нема! А мусить бути. Щастя, наприклад. Чи – гроші. Або час. Або совість у теперішній владі. Чи цивілізація. Ще є багато таких дивних, нібито, існуючих штукенцій. Усі вони в нас, безперечно, наявні, деякі навіть зареєстровані ООН і чесно сплачують внески, але потрібен якийсь час, щоби остаточно з’ясувати її кількість і якість.

Але… завжди зненацька звідкілясь вистрибує оте кляте навісне «але». Так от – але не менш аксіоматичним є й тривіальне, проте, від того не менш істинне (бо вірне!) твердження, що немає правил без винятків.

Свідками одного такого винятку стало багацько представників роботящого і скромного українського народу, в якого, як уже сказано, ніби все є, а от однієї речі явно немає.

От нещодавно зустрівся я з українським народом. І питаюся я ото в українського народу – як, народе український, у тебе з цивілізацією? Нема, каже, чого нема – того нема, вибачайте. Президент є, парламент маємо, уряд наявний, а совісті цивілізованої у них – дідько її й знає, де поділася. Стривай-но, кажу, здається, щось же ж було! Звернешся до влади – відповідають. Правда не по суті та якось безтолково. Нібито відповіли! Гаманець й досі цивілізацію українську відчуває. Сам бачив! На власні очі! На реформи гроші давали… Телевізія всьо це фільмувала і усім показувала…

– Нє, – одказує мені скромний і роботящий український народ солов’їною своєю мовою. – Нє. Не було такого. Нема в нас цивілізації. Чого нема – того нема. Вибачте.

– Стривай, хвальний український народе, у якого все є, – кричу, вухам своїм не вірячи, – стривай! Таж я сам у тамтому телевізорі чув і бачив! Сам бачив, як призи вручали достойникам – за досягнення в цивілізації! Значні! На межі величезних досягнень, майже нобелівських!!!

– Нє. Не було. Яка така цивілізація? Де то відбувалося? Де то було? І нічого такого я не відчував. Нє. Немає в мене цивілізації. Такої передової?.. Такої європейської? Ні. Кожний день?  Один раз на 30 років? Не було такого, – відповів мені чесний і щирий український народ. – Усе є, навіть валовий національний продукт і сміття багато в наявности, валянки для зими є і всякого начальства достатньо, а от цивілізації – катма. Бог милував. Звиняйте. Ніхто не бачив і не видів. І не чув.

Похнюпився я, почухав потилицю, і пішов собі. Дивитися новини в телевізорі. Може, то всьо мені таки й примарилося? Може, і дійсно: усе в нас є, а цивілізації — Бог милував?

Доречи, запасної України у нас також немає. От халепа!

 

Мавпував неприрученого письменника С. Набоку

Yaroslav

13 Comments on "У нас усе є…Майже."

  1. Элис | 14.08.2021 at 18:18 |

    Спасибо, уважаемый Ярослав! Очень сложную и болезненную тему Вы затронули.

  2. Санто | 14.08.2021 at 19:13 |

    Дійсно, яка там цивілізація, коли за два тижні картоплю вибирати. Потім, все потім…

    • Евгений О. | 14.08.2021 at 22:04 |

      А як не вибраи картоплю, то буде цивілізація?
      Ну-ну..

  3. Вуйко з Донецька | 14.08.2021 at 19:24 |

    Дякую! Так, іншої України у нас нема.

    • Евгений О. | 14.08.2021 at 22:07 |

      Нема іншої у нас. А у пролетарів, що складають левову частку електорату, нема ніякої.
      Вона їм не треба. Бо живуть не днем сьогоднішнім, годиною поточною, хвилиною… Бо ж пролетарі.

      • Вовк | 15.08.2021 at 15:12 |

        Скоріше – ШУДРІ!
        Ні кола, ні двора, без РОДу, без племені, пожрать-посрать-поржать, а ще – в бюлетенях накрапАть мутню зелену.
        Така вона, цивілізація холопів Духу, рабів ґеніталій, адептів глистів в ШКТ…

  4. Lee Mure | 14.08.2021 at 22:47 |

    Картопля, кажете?
    Ви смієтеся?
    https://youtu.be/AU7AKMJxsvE

  5. Гаврило Мізантроп | 14.08.2021 at 23:00 |

    Гарно… Дякую.

  6. Так,вроді і Герасимюк є,а нацради нема.Вроді і журналістка,а вроді і ні.Вроді і нацрада ,а смердить.

  7. Нє. Немає в мене цивілізації. Такої передової?.. Такої європейської? Ні. Кожний день? Один раз на 30 років? Не було такого, – відповів мені чесний і щирий український народ.
    ——-_——–
    Ага. “Пересічний” точно так і говорить.”Нема нічого. Все миші поїли та начальники-злодюги” – при цьому має нормальне хазяйство і загалом щасливо живе, не забуваючи час від часу співати сумних пісень 🙂
    Безумовно, є куди рости, але “відсутність цивілізації” – навіть говорити смішно.

  8. Гена | 15.08.2021 at 11:04 |

    “Президент є, парламент маємо, уряд наявний, а совісті цивілізованої у них – дідько її й знає, де поділася.”

    Кравчука вибирали демократично? А Кучму? А Януковича (після Ющенко)? А Зеленського?

    Вічно обдурений та наївний народ?
    Армія, мова, віра – все у нас є??

    А хто зробив Армію, крім Порошенка?
    Рівень української у нас такий, як наприклад рівень польської у Польщі? Чи може французької у Франції??
    А хіба малий відсоток ходять до церков РПЦвУ?

    Що ж об’єднує усі негаразди тріади: Армія, Мова та Віра?
    Лише одне огидне явище: тупориле малоросійство.

  9. Олена | 15.08.2021 at 11:06 |

    Відразу видно, що її не тільки нема, але навіть нема такого поняття, як цивілізація. Бачте, людина вважає, що як є гарне хазяйство, значить, є цивілізація.
    Але цивілізація це ж не просто багато курей і теплий туалет.
    Та куди там, хоч би не харкали ці хазяї на власному подвір’ї..

Comments are closed.