Мріючи про Тяньаньмень

Автор — Тимур Литовченко

Ну що ж, дорогі мої співвітчизники! Ось і настало воно — те саме американське кіно. Маю на увазі надзвичайно популярну та неодноразову екранізацію однойменного роману жахів Стівена Кінга «It»… Адже у 2019 році 73% виборців так хотіли «нових облич»!.. Так хотіли, що обрали оте саме «ВОНО». І той нещасний лохторат так радів, так радів, що обране ними «ВОНО» має такий ніжний «зелений» колір!.. Адже це — і колір молодої соковитої травички, і хрусткої «капусти», прикрашеної портретами іноземних президентів!!! Що це також колір плісняви — думати тоді, в 2019 році не хотілося. Однак тепер «ВОНО» раптом скинуло прикольну клоунську машкару, і з-під неї виринуло… ЩО??? Що виринуло, те виринуло — давайте подивимось, що саме!..

Китайська державна агенція новин «Сіньхуа» повідомила, що голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді України (точніше, поки що, слава Богу — все ж таки України…) Давид Арахамія заявив у свіжому інтерв’ю китайським засобам масової інформації, що парламентарі з ЗЕ-монобільшості мають намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю в управлінні економікою та побудові держави.

До речі, як-то кажуть, не «зеленою» монобільшістю єдиною… Нещодавно на українському книжковому ринку з’явилася дуже показова новинка — перший том фундаментальної праці тепер вже беззмінного лідера КПК товариша Сі Цзіньпіна «Про державне управління в Китаї». Багатотомник почав виходити в світ в одному з провідних приватних видавництв України. Українською мовою, до речі. Й якщо уважно придивитися до фото з презентації першого тому, то ліворуч можна побачити представника опоблоку Вадима Новинського, а праворуч — фатальну жінку з косою, більш відому під абревіатурою ЮВТ.

Отож якщо у ЗЕ-монобільшості забракне інтелектуального потенціалу для того, щоб розібрати знайомі літери хоча б у першому томі капітальної праці сонцеликого товариша Сі, то повірте: у Верховній Раді знайдуться більш тямущі колеги, які розтлумачать їм зміст тонкощів державного управління в Китаї! Навіть якщо в тому опусі немає достатньої кількості картинок, без яких читати багатотомник нудно й нецікаво…

До речі, про картинки! Запевняю, що всі тонкощі процесу державного управління в Китаї ЗЕ-монобільшість бачить, як відому фотографію з головної китайської площі Тяньаньмень. Так-так, вони прекрасно пам’ятають і про студентську Революцію на граніті, і про Помаранчеву фронду, і про Революцію Гідності. Пам’ятають також, що жодного разу не дійшло до танків на Хрещатику, які б безжально чавили все, що трапиться на шляху: людей — то людей, барикади — то барикади, намети — то намети…

Кучма свого часу на щось подібне на наважився.

Овоч не наважився також.

Якщо ж «слуга народу» Арахамія прямо заявляє про намір переймати досвід КПК в побудові держави, то будьте певні: насамперед, обране лохторатом «ВОНО» мріє саме про те, як би влаштувати у нас площу Тяньаньмень!!! У цих «нових облич» рука не здригнеться… Особливо якщо перед тим «дунути доріжку» чи «забити айкос»: після такої процедури стає так весело, так весело!.. Що можна і танки кинути на черговий Майдан, як на головну китайську площу!.. Просто папріколу.

Ну що ж…

Якщо «слуги народу» намагаються відкотити ситуацію в Пекін зразка початку червня 1989 року… То в нашому — українському минулому є відповідь їхнім намаганням. Адже давно, дуже давно попереджав київський поет Тарас Ліпольц:

Какие б ветры нам ни дули,
Какие б ни пестрели флаги,
На нас уже отлиты пули,
Для нас уже построен лагерь.
Все так же сытые жируют,
Но между звоном винных чарок
Они успешно дрессируют
На наши запахи овчарок.
Свобода — это не подарок,
Ее не выиграешь в карты.
Свобода не дается даром,
К ней путь один — на баррикады!

І якщо обране лохторатом «ВОНО» нарешті скинуло клоунську машкару та продемонструвало приховану під нею скажену тварюку… Отже, саме напрошується. Отже, їм таки прилетить на порядок більше того, що вони готують нам! Інакше буде, як у старому анекдоті, розказаному на новий лад:

В городе Си-Цзиньпинске (бывший Киев) на улице имени Си Цзиньпина (бывшая улица Льва Толстого) в ресторане «Наш великий вождь Си» (бывший «Велюр») сидят два китайца, и один другому говорит:

— Додик, прекрати наконец-то щуриться!

На что первый китаец робко переспрашивает:

— Вовочка! А ты точно уверен, что никто посторонний за нашим поведением не наблюдает?..

А до такого у нас точно не дійде. Нехай і не сподіваються!..

А як же китайські танки на площі Тяньаньмень?! Нехай спитають про свою майбутню долю у БТРа, закиданого «коктейлями Молотова» на в’їзді з Інститутської на Майдан. Тим паче, тепер, після кількох років АТО/ООС українці можуть при бажанні дістати з загашників дещо ефективніше за аматорську «скляну артилерію».


UPD-1. Оскільки вірш Тараса Ліпольця був сприйнятий позитивно ось вам ще один. Про натовп і про вибір натовпу. Так би мовити — до пари.

На смерть журналиста

Нет, журналист — не камикадзе,
Не выбирал он смерть в бою.
И вы убили не Гонгадзе,
А демократию свою.
А вместе с вами убивала
Ее слепая саранча —
Та, что вчера голосовала
За президента-палача.

UPD-2. До речі! Виявляється, ще 30.06.2021 було підписано українсько-китайську Угоду про розширення співпраці в області інфраструктурних проектів:

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

26 Comments on "Мріючи про Тяньаньмень"

  1. А теперь кого у нас будут причислять к уйгурам?

    • Українців 🙁

      • Не хочу бути нав’язливим, але ролик в тему. Не зміг не відреагувати…
        https://youtu.be/1-2wgKa3iU8

        • Ролик – СУПЕР!!! 😀
          Я так бачу, Ви обізнані не тільки на творчості Vanja Stojković та на кінострічках у стилі панк… 😀

          • А я у творчості Іванки і не обізнаний-просто колись мав вдома її платівку. Батьки в ті часи були жахливими (в прямому сенсі) меломанами, які кожен місяць скуповували всі “новинки” від “Мелодії”…

  2. Сергій-Львів | 08.07.2021 at 11:45 |

    Чомусь згадався недоброї пам’яті Чечетов, який також пробував “розводити” котят. То він ще був “інтелектуалом” у порівнянні з цією амебою. Китайці, здається, у цьому інтерв’ю не прикладали його “морду лица”, щоби не соромитись. Цікаво, що ще зелена пліснява має утнути, щоби їхні виборці здригнулися. США вже добре зрозуміли, з ким мають справу, якщо устами Держсекретаря Блінкена як довбням прямим текстом оголошують ультиматум перед зустріччю з ватажком Зе-кодла.

    • Изеберателям похер. Даже если Украина депортирует в Китай всех трёх уйгуров а обмен на коробку китайской факцины, то среднестатистический зелебобик привьётся этой вакциной без всяких рефлексий.

  3. pan_futiy | 08.07.2021 at 11:45 |

    Трампу понравилось пожизненное правление Си Цзиньпина, он захотел такого же в штатах. И ВВХ ему нравится, а чё, хороший ведь парень!
    Недоразумению понравилось госуправление Си Цзиньпина, он тоже такое захотел. И в рыбьих глазах ВВХ он увидел “мир” (хотя там можно рассмотреть только мор).
    “Совпадение? Не думаю!” (с)

  4. Вовк | 08.07.2021 at 12:05 |

    “Кучма свого часу на щось подібне на наважився.
    Овоч не наважився також.”
    овоч НАВАЖИВСЯ, але був посланий найух. Тобто в Ростов.
    АРМІЯ – для зовнішніх ворогів, а не для війни з народом!

  5. pan_futiy | 08.07.2021 at 12:56 |

    Кстати, спасибо Тимуру за замечательное стихотворение Тараса Липольца.
    Не знал о таком поэте.
    И сразу же ассоциация:

    “Свобода — это не подарок,
    Ее не выиграешь в карты.
    Свобода не дается даром,
    К ней путь один — на баррикады!”

    с Нестеренковским

    “Весна придет не к тем, кто молится и ждет,
    Пока подохнет псарь, пока растает лед,
    А к тем, кто, наплевав на тысячи угроз,
    На площади стоит три месяца в мороз,
    Кто бьется, не боясь ни крови, ни огня –
    И тает черный лед. И плавится броня.”

    https://yun.complife.info/verses/nospring.txt

    • Лисий із Бразерс | 08.07.2021 at 13:04 |

      Вірш – супер!

    • І от що показово: Тарас Ліпольц був у нас – але в сусідній Білорусі свого Тараса Ліпольця таки не було!!! Принаймні я про такого не чув… 🙁

    • До речі, ось вірш Тараса Ліпольця “На смерть журналіста”:
      =====
      Нет, журналист — не камикадзе,
      Не выбирал он смерть в бою.
      И вы убили не Гонгадзе,
      А демократию свою.
      А вместе с вами убивала
      Ее слепая саранча —
      Та, что вчера голосовала
      За президента-палача.
      =====
      Теж потужно…
      Мабуть, зараз зроблю UPD до свого матеріалу 😎

      • Віктор | 08.07.2021 at 15:43 |

        🙂 А демократія вижила.
        І розщедрилась на зелю.

      • pan_futiy | 08.07.2021 at 17:49 |

        Спасибо. А есть его сайт в интернете? С полной подборкой стихов. А то поиск дает только отдельные упоминания его в разных местах с малым количеством стихов…

        • Окремого сайту Тараса Ліпольця я ніколи не бачив. Як і згадок у Вікіпедії. Наскільки можу судити, він помер у 2002 році – а тоді персональні літературні сторінки українських авторів були рідкісним явищем. От як, наприклад, я познайомився з Іваном Галенком?
          https://defence-line.org/2020/12/vikno-overtona-zbroya-bezvidmovna-p-s/
          У мене є троє кузенів, наймолодший емігрував з моєю тіткою до США. От саме цей “американець” якось приїхав до нас у гості в 2000 році. Зустрілися, посиділи в ресторані… “Американець” дізнався, що його двоюрідний брат є письменником. І пообіцяв зробити мені письменницький веб-сайт – бо він у США, мовляв, цим професійно займався… Потім повернувся додому. Я чекав, чекав… А той вже й думати про все забув! То коли мені все остогидло, я плюнув на обіцянку-цяцянку того малого розгильдяя і зробив літературний сайт на Narod.RU сам собі, який хотів!!! Переробляв кілька разів капітально, перерозбивав сторінки, аж доки вдовольнився результатом.
          Як раптом падає мені на пошту запрошення від мережевого гіпермаркету TNT43 – прийти до них і познайомитися! Прийшов – і познайомився з Іваном Галенком: він був творцем і власником TNT43, отож раптом захотів продавати електронні книжки українських письменників… Кинувся Інтернет моніторити, шукаючи, хто з членів Спілки письменників має авторський веб-сайт. Чому шукав членів НСПУ?! Бо якщо “член” – то визнаний професійним середовищем, а якщо “нечлен” – то фіг його знає…
          В будь-якому разі виявилося, що у 2002 році свій авторський сайт мав ЄДИНИЙ (!) український письменник-член НСПУ – Тимур Литовченко. Отак ми з Іваном і познайомилися. Розповів же я це, аби підкреслити: в 2002 році, коли Тарас Ліпольц помер, ще мало хто з літераторів замахувався на власний веб-сайт. Тим паче, бард і поет… Поет – це та ж пташка Божа: з гілки на гілку стрибає, при цьому цвірінькає. А щоб веб-сайт собі зробити – треба і купу прозових текстів написати, і фотки попідбирати, і продумати систему розташування інформації, перехресні посилання… Потім усе затегати в HTML-кодах, завантажити, перевірити, як усе працює, повиловлювати “бліх”… Морока ще та! Більшість поетів від такого плющить та ковбасить. Їм краще натомість дюжину віршів написати і по ЖЖ розтикати.
          От саме тому, підозрюю, Тарас Ліпольц і залишився без сайту… 🙁

        • Дмитро (Лиман) | 09.07.2021 at 05:41 |

          Нашёл вот это: https://fofka.livejournal.com/75892.html

  6. Олег | 08.07.2021 at 14:42 |

    Дякую.

  7. Лисий із Бразерс | 08.07.2021 at 14:43 |

    Фотошоп з Ара-хамом прикольно зроблений!)))

    • Особисто мені ця фотожаба нагадує про участь китайців у т.зв. “громадянській війні”, що почалася після Жовтневого перевороту 1917 року 🙁 А в тих подіях “китайські товариші”, подейкують, виявляли граничну жорстокість… 🙁

  8. Вот и еще один скелет й..нулся.Герой
    for горных коз снова отметился очередным поносом.Интересно,какой IQ у этого педр.лы?Где же выращивали эту мерзость?Это и есть настоящее лицо Янелоха торчковича.Мерда,мерда,мерда!!!

  9. Недо | 08.07.2021 at 17:04 |

    Воно довго, довго визріволо, і накінечь бзднуло, та так смерлюче, же той парфум приліпився до всієї шатії бродячого зеленого шапіто! Тепер не відмитися! Портрет написаний і щегулів не потребуе! Кожна свиня на кожному куті впізнає то одоробло!
    Особливо радісно за ту отару овець, якіх струнуким рядами приведуть на китайсько-московитську бойню. Бидло захотіло за рахунок власної шерсті поправити фрезури московітських простигосподи? Чому та худоба щось вирішує в житті України? Що ще треба, щоб вимісти тих гнид з України, може дихлофос?

    • “Що ще треба, щоб вимісти тих гнид з України, може дихлофос?” (с)
      *****
      Смоли киплячої з дустом! 🙁

      • pan_futiy | 08.07.2021 at 17:52 |

        “Клизму на полведра скипидара с патефонными иголками” (с)
        Каждому. Ежедневно.

  10. Oops!!! 🙁
    Виявляється, ще 30.06.2021 було підписано українсько-китайську Угоду про розширення співпраці в області інфраструктурних проектів: 
    https://www.youtube.com/watch?v=8JgtM7zC5R0

Comments are closed.