ІстерикЪ і йазиковєдЪ (частина 2)

«У листі до Москви в 1654 році Б. Хмельницький дякував цареві Олексію Михайловичу за те, що той «все Військо запорозьке і весь світ православний російський під міцну і високу руку свою царську прийняти зволив».

В даному фрагменті впадає в око, що «Ве-Ве-Ху» пише про «весь світ православний російський» в лапках — бо на його думку, це ЦИТАТА!!! Отже, Богдан Хмельницький писав про РОСІЙСЬКИЙ світ, коли самого топоніму «Росія» ще навіть у проєкті не існувало?! Отакої… І трохи нижче:

«До складу Російської держави увійшли місто Київ і землі лівобережжя Дніпра, у тому числі, Полтавщина, Чернігівщина, а також Запоріжжя. Їхні мешканці возз’єдналися з основною частиною руського православного народу. За самою цією областю утвердилася назва «Мала Русь» (Малоросія)».

Не враховуючи жонглювання словами «російський» та «руський», які відрізняються так само, як «Росія» і «Русь», головний кремлін «Ве-Ве-Ху» дійшов до чергового витвору кабінетних вчених найманців — до «Малоросії»!!! І ще трохи нижче:

«Назва «Україна» тоді використовувалася частіше у значенні, в якому давньоруське слово «окраїна» зустрічається у письмових джерелах ще з ХІІ століття, коли йшлося про різноманітні порубіжні території. А слово «українець», якщо судити також на підставі архівних документів, спочатку означало прикордонних служивих людей, які забезпечували захист зовнішніх кордонів».

Отже, великий йазиковєдЪ геть не в курсі, що означає у письмових джерелах ще з ХІІ століття, на які він сам же й посилається, слово «украина» — саме так написане, з малої літери, а не з великої!.. Бо якби «Ве-Ве-Ху» про це знало, то не писало б дурниць про «різноманітні порубіжні території» та не намагалося б вивести звідти терміну «українець», як «прикордонну служиву людину». Бо чим далі великий йазиковєдЪ заглиблюється у мовні хащі, тим безглуздіші ідіотизми видає на-гора.

«Малороси багато в чому і творили велику спільну країну, її державність, культуру, науку. Брали участь у освоєнні та розвитку Уралу, Сибіру, Кавказу, Далекого Сходу».

Нє, ну а от це вже, мля, воопше!.. Справжні українці ніколи не забудуть, скільки їхніх співвітчизників були відірвані від рідної землі та заслані до Уралу, Сибіру, Кавказу, Далекого Сходу. А було їх переселено стільки, щоб утворити Сірий, Жовтий і Зелений Клини. Але назвати це настільки елегантно: «Брали участь у освоєнні та розвитку»?! Це таки вже воопше!..

«Одночасно в середовищі польської еліти і деякої частини малоросійської інтелігенції виникали й укріплювалися уявлення про окремий від російського український народ. Історичної основи тут не було і не могло бути, тому висновки будувалися на самих різноманітних вигадках. Аж до того, що українці ніби взагалі не слов’яни, чи, навпаки, що українці – це справжні слов’яни, а росіяни, «московіти» – ні».

«Росіяни» — це саме і є «московити», перехрещені на подібний манер анпіратором Петром І. Українці та московити/росіяни — це таки два окремих народи. «Історична основа» цієї відокремленості чітко простежується в історичних документах, про які величний істерикЪ і йазиковєдЪ «Ве-Ве-Ху», очевидно, геть нічого не знає. І навіть не підозрює, що це зовсім не вигадки «польської еліти і деякої частини малоросійської інтелігенції»…

«Після Лютневої революції, в березні 1917 року в Києві була створена Центральна Рада, яка претендувала на роль органу вищої влади. В листопаді 1917 року в своєму третьому універсалі вона заявила про створення Української Народної Республіки (УНР) в складі Росії. <…> Потім Центральна Рада в своєму четвертому універсалі проголосила Україну незалежною. <…> На прикладі УНР видно, наскільки несталими були різноманітні квазідержавні утворення, які виникали на просторі колишньої Російської імперії під час Громадянської війни та смути».

Як і слід було очікувати, російсько-українська війна 1918-1921 років названа «Громадянською війною та смутою», що виникла на теренах колишньої Російської імперії… Знов ця байка про «один народ»!..

«Так, на початку 1918 року була проголошена Донецько-Криворізька радянська республіка, яка звернулася до Москви з питанням про входження до Радянської Росії. Надійшла відмова. В. Ленін зустрічався з керівниками цієї республіки та переконував їх діяти в складі Радянської України».

А от цей фрагмент було б дуже корисно почитати всім сучасним «сєпарам», «донбасянам» чи як їх там називають… Бо звідси стає зрозумілим: як сто років тому ДКРР на чолі з товаришем Артемом «пришили» до УСРР — так і зараз ОРДЛО до остннього намагатимуться увіпхнути в тіло Незалежної України!.. Але ж великий істерикЪ і йазиковєдЪ написав це ненависною їм українською мовою — отож ті, кому треба, цього не прочитають. А шкода!..


На цьому дозвольте припинити огляд істерично-історичних екскурсів «Ве-Ве-Ху», бо треба мати нерви завтовшки з корабельні канати, щоб копирсатися у бридкій гидоті, вилитій цим покидьком на Україну та героїв нашої славетної історії. Я особисто прочитав усе до останнього слова — але не знаю, чи витримають ту маячню інші…

Натомість наостанок — трохи філології. Стаття написана, як я вже сказав, таки українською мовою. І це добра ознака, бо якщо вже саме «Ве-Ве-Ху» почало балакати нашою солов’їною мовою, а не своїм протухлим йазыкомЪ… О-о-о-о, будемо сподіватися, що це свідчить про наближення часів, коли над руїнами Кремля таки тріпотітиме жовто-блакитний стяг!!! Як варіант, можливий або синьо-жовтий — або червоно-чорний.

Разом із тим, деякі невеличкі зауваження до мови матеріалу я все ж таки маю. От хоча б наступні:

«Ці рішення приймалися на тлі драматичних подій у Польщі…»

Рішення ухвалюються, а не приймаються. «Приймати рішення/документ» — це загалом сучасний депутатський сленг.

«Зараз ці слова сприймаються деким в штики».

В багнети!!! «В штыки» ти у себе в Московії сприймай, а не у нас. Google Translate збойнув чи шо??? Чи у тебе там скрєпний Яндекс-перекладач??? То викинь його на смітник!..

«На просторі…»

На теренах!!! Академічний тлумачний словник української мови хай тобі допоможе… Бо коли наш прапор розвиватиметься над твоїм Кремлем — вивчати нашу мову буде вже запізно!!!

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

63 Comments on "ІстерикЪ і йазиковєдЪ (частина 2)"

  1. Та типовий набір імперських байок. Як з совкового підручника “Історіі атєчєства” за п’ятий клас – пиши будь-яку бурду, а піпл схаває. Головне – щоб малюнки привабливі були.

    • А що ж іще можна очікувати від імперії, як не повторення старих скрєпних байок?! Як казав Остап-Сулейман-Берта=Марія Бендер=бей в аналогічному випадку про ПРАВДУ: “Она же посконная, домотканая и кондовая” (с)

  2. Олег | 13.07.2021 at 04:42 |

    Скільки ж ще нам неприємної роботи – доробити собі цивілізацію, а потім – Залісся.

  3. Федір | 13.07.2021 at 06:13 |

    вообще это глупо, политический центр Руси именовать “окраиной”))) и еще и утвержать что русины сами себе придумали так называться))) ЛОЛ

    • Все зроблено за найкращими заповітами доктора Геббельса: чим простіша й тупіша брехня – тим швидше піпл її схаває!..

  4. Vadym Kuzmenko | 13.07.2021 at 06:14 |

    “коли наш прапор розвиватиметься над твоїм Кремлем”

    А от я все ж таки волів би, щоб і того кремля паскудного не було (саме московського, бо кремлі і в інших містах були збудовані). Чорт з нею, з тією пам’яткою ЮНЕСКО, якось без неї обійдемося, адже ж немає шести із семи “чудес світу” – і нічого.
    І на додаток, перефразовуючи відомий віршик:
    Чи був би я з тих, хто в столиці росте,
    Чи з тих, хто в далекій Якутії,
    Москальську забув би вже тільки за те,
    Що нею паскудив світ путін.

    • Нічого, нічого! Ось вже саме ВВХ**ло вимушено заговорило нашою мовою – бачите, який прогрес?! Сподіваюся, далі буде ще більше дивних див і чудних чудес!!! 😀

      • Лисий із Бразерс | 13.07.2021 at 14:18 |

        Ось вже саме ВВХ**ло вимушено заговорило нашою мовою – бачите, який прогрес?!
        —————-
        І ось саме на цій “темі” я б будував нашу контрпропаганду для простого і мудрого наріду, а також стібався би з кацапів. А такі тексти, що написані Вами, я б залишив для думаючих людей, накшталт цієї спільноти.

        • Так а цей текст написаний де?! На “Лінії Оборони” – для людей мислячих!!! А які у мене є важелі для розгортання широкої контрпропаганди?! Хто я такий – лежачий інвалід на євродивані??? Роблю, що можу і для кого можу. А контрпропагандою в державному масштабі мусить займатися якесь міністерство. Тільки не МінСтець, звісно – бо як працює МвнСтець, відомо вже усім 🙁

  5. Кремль должен быть разрушен,Аминь!

    • Вовк | 13.07.2021 at 08:20 |

      храм Чорнобога має бути тільки АНІҐІЛЬОВАНИЙ! як мінімум – по Садове кільце…
      можна і по МКАД 😉

  6. Микола Н | 13.07.2021 at 07:43 |

    Якщо «жигулі» машина то кремлівський витвір – наукова праця.

    • Можете не сумніватися, що оцей висер… Ой, перепрошую – витвір ВВХ**ла зараз почнуть використовувати “за парєбріком” в якості обґрунтування своєї антиукраїнської маячні про “адиннорот”. З посиланнями та цитуваннями! Бо вождь таке бемкнув… Тому-то настільки важливо представляти розумування ВВХ**ла у препарованому вигляді.

      • Гена | 13.07.2021 at 14:12 |

        І раніше я задавав питання “єдінонароднікам”:
        “Виходить, що громадяни РФ, не росіяни за національністю, це люди не другого, а третього сорту.
        Бо люди другого сорту – це українці та білоруси без громадянства РФ.

  7. Damian | 13.07.2021 at 07:50 |

    Дякуємо, шановний пане Тимуре! Як завжди майстерно та влучно.

  8. Valeriy | 13.07.2021 at 07:58 |

    “І це добра ознака, бо якщо вже саме «Ве-Ве-Ху» почало балакати нашою солов’їною мовою, а не своїм протухлим йазыкомЪ… ”
    На мою думку,пане Тімуре,це не тільки добра ознака,це свідчення того що воно відчуває небезпеку від України і проголошення про це відкрито свідчить про те що слід чекати якоїсь пастки, хоча вона перед – очима.

    • Тому матеріал і має назву “ІстерикЪ і йазиковєдЪ” 😀
      “ІСТЕРИКЪ” – бо у нього вже натуральна істерика!.. 😀

      • Роман | 13.07.2021 at 13:34 |

        Як яскраво і точно, це неперевершено

  9. Вовк | 13.07.2021 at 08:16 |

    лисий дідько його мамі в товсту дупу!
    це з ЯКОГО пУтіна СЕРЕДИНА Європи має бути окраїною???
    так, НАША земля може бути дальньою окраїною або для жителів Біскайської затоки, або для жителів гір Уральських, “У часи середньовічної Київської Русі Уральські гори називали просто Камінь.”
    https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8
    уявіть: для рибаків Біскаю та жителів Каменя МИ, поляни, (сам я із древлян 😉 ) СТЕП(у)ПАНи були окраїною…
    ну не кривим пальцем ті МОКШАНИ зроблені???
    маю глибоке переконання, що древня самоназва НАС була Країна, а не Русь. і на питання Звідки ти? з Країни! Куди їдеш? у Країну!

    • Отож бо!!! Тому “укрАина” (саме отак, з малої літери) – це зовсім ніяка не “окраїна”, як вважають московити. Це те саме, що у них згодом почало називатися ВОТЧИНОЮ. Тоді “Украина” з великої літери – то є, зрозумілою їм мовою, вотчина Великого князя Київського. Себто – вся Русь. Ота сама епічна “Україна-Русь”!..
      😀
      І так, “Україна” чи “Країна” з великої літери і без жодних додатків – це знов-таки Русь в значенні “рідна земля”. А писати про рідну землю як про “окраїну” чиїхось чужих володінь, мокшанських, ляських чи грецьких?.. Таке полянам навіть у жахливому сні не могло б наснитися!!! Отож стверджувати, що руські літописи повідомляли про “окраїну” чужих земель – може лише кінчений деградант…

      • Гена | 13.07.2021 at 13:54 |

        https://www.youtube.com/watch?v=f_mbiGxYaco
        4:20
        “УКРАИНА или ОКРАИНА?” від 20 бер. 2021р.

        https://www.youtube.com/watch?v=-c5ETsbqVnw
        14:10
        “ОКРАИНА земли Российской” від 23 бер. 2021р.

        Це з дуже цікавого ютуб-каналу “История Руси”.

        https://uk.wikipedia.org/wiki/Кирилиця
        https://uk.wikipedia.org/wiki/Ук_(літера)
        Літера:
        https://uk.wikipedia.org/wiki/Кирилиця#/media/Файл:Early_Cyrillic_letter_Uku.png
        Оу – читалося як “У”, а називалася літера “ук” або “унику́”.
        Ця літера є гібридом двох грецьких букв: Ο ο — омікрон та Υ υ — іпсилон. У грецький мові немає літери “У”.

        • Ютуб-канал “История Руси” знаю, полюбляю, підписаний 😎 Але… це не єдине інформджерело, що свідчить на нашу користь. Звісно, є також багато інших корисних джерел 😎

      • Гена | 13.07.2021 at 18:19 |

        Пане Тимуре, окраіна таки існувала, це був правий берег ріки Ока на Рязанщині. Є версія, що слово ок-раіна – фінського походження. Раіна – це кордон, край чогось. Тобто, це берег річки Оки.

        Літера (Оу ȣ) – це давньокирилична буква “ук”, читалася, як “У”.
        У грецькій мові не було літери “у”, це синтез двох грецьких літер: омікрона (Ο ο) та іпсилона (Υ υ).

        • Мені чомусь здається, що предки українців навряд чи позначали б свою країну ерзянським словом 😎 Бо народність ерзя – це якраз і є корінні жителі Рязанщини 😎

    • Lysenia | 13.07.2021 at 10:02 |

      +++

  10. Санто | 13.07.2021 at 08:17 |

    Цей свій опус Пуйло адресує мокшанам – і на своїй території, щоб ті активніше їхали на бамбас захищати “единство народов”, і на нашій, бо мокшан нам навезли свого часу аж 73%. І ці наші мокшани мають тут всотувати “русскій мір”, і вони всотують – згадайте 130 тис. малоросів на концерті Меладзе. Запарєбриком опус царя-обнулєнца заходить на ура – там такий менталітет, що слово царя єсть слово боже, і сприймається як догма, без аналізу і, боже збав, критики. Головне – щоб це не стало мейнстрімом у нас, бо досі більше 30% лохторату сприймають слововиверження бубочки як істину в останній інстанції…

    • Якби цей опус ВВХ**ло адресувало “мокшанам – і на своїй території”, то він був би написаний мовою, зрозумілою саме “запарєбріковій” цільовій аудиторії. Без всякого перекладу і без додаткових пояснень… 😎 Отож, ІМХО, цільова аудиторія у ВВХ**ла трохи інша:
      – “золотий четвертак”;
      – україномовні вишиватники та шароварники;
      – інші україномовні індивідууми по наш бік кордону.
      😎 😎 😎
      Саме їх варто обробляти україномовними матеріалами.

  11. Вовк | 13.07.2021 at 08:53 |

    до речі, щодо язика. так от, язиком мєжнароднава абщєнія є, був і буде – ТЮРКСЬКИЙ!
    про яку дрєвньоруську МОВУ пише ВВХ – не ясно. особливо ДОБРЕ володів нею брат Сартака Сашка з Новгорода, за що й отримав ярлик на княжіння…

    • У статті ВВХ**ла є окремі пасажі про Олександра Невського – просто я не став занурюватися в написане ним про окремих історичних персонажів. Бо тоді для симетрії треба написати, що ВВХ**ло понаписувало про Мазепу, Петлюру, діячів ОУН-УПА та ін. А там така відверта брехня, що жах!!! 🙁

      • Вовк | 13.07.2021 at 09:59 |

        “Московські князі – нащадки князя Олександра Невського (МУСУЛЬМАНИНА!) – скинули зовнішнє ярмо, почали збирати історичні руські землі.”
        десь так…
        тільки про мусульманина – моя вставка…

  12. Гена | 13.07.2021 at 09:45 |

    Пропоную дуже простий контраргумент ввху:
    Неможливе поєднання у кухні одного народу таких страв, як борщ та щі.

    • Вовк | 13.07.2021 at 09:55 |

      ЯК це не можливо???
      якщо помити кастрюлю або тарілку від борщу – будуть ЇМ щі!
      їх і лаптьом зручно хлєбать, коли ложку не придумали 😉

  13. Невежество, Главное чем рулят на Московии! А все началось с 18-го века и пик 19-й век, Построение новой биографии для своего и окружающий народов Империи, Идея превращения людей в подданных, уничтожение любых этнических отличий, и самих этносов как субъекта, Приглашенные “мудрецы” с Европы выполнили задачу! Кучу летописей сожгли, кучу намалевали, и вуаля! Но это все хорошо для экспансии и политики, Но к самому природному организму как этнос не имеет никакого отношения! И если в 17-м веке в сейме Речи Посполитой обсуждались договора между польскими сарматами и руськими сарматами, то уже в 20-м веке большевики уже физически не знают кто это такие, Украина собиралась ими не по этническому, а исключительно политико-экономической логике, Харьков, как столица, из за страха перед Киевом, Донбасс как сырьевой придаток Поднепровских металлургических заводов, То есть они думали о своем, а в реальности получилась УНИЯ трех мест силы древней Скифо-Сарматской страны, Можно поговорить о роли фейка в истории, Тут сыграла злую шутку, сюрприз, сюрприз! Да с тех времен поменялись на наших землях названия, но разве это важно для на пример животного, как его называют разные народы? Это уникальное невежество кацапов, присобачить к себе какое то название, к примеру шампанское, то их вино станет мировым стандартом! Обозвав нас малоросами, новоросами, хохлами, ИТД, Кацапы посчитали дело сделанным, ну вот такая наивная тупость, Что кстати пошло на пользу нам, Да, и мы, и москали, не помнят за свои начала, но для самой нации это не важно, этно-генез будет продолжаться, Хотим быстрее? Ищем правду о себе, и от этого строим державу, а нет, так клоун нам в помощь!

    • Вовк | 13.07.2021 at 10:01 |

      “Это уникальное невежество кацапов, присобачить к себе какое то название, к примеру шампанское, то их вино станет мировым стандартом!”
      чом би й НІ??? світовий стандарт ШМУРДЯКА!

      • Так я і не проти! Хай себе називають як хочуть, Хоть росіянами, хоть москалями, все одно кацапи! Вони продуцирують невігластво, і мені це подобаеться, Я яро підтримую Окурка, мене влаштовуе ідіот на чолі тоі держави,

  14. Сергій-Львів | 13.07.2021 at 10:16 |

    А це хороша ознака, імхо, якщо оригінальний текст цього опусу написано кимось від імені ВВХ**ла українською, більш-менш відредагованою. Це дороговказ іншим прибічникам “русского мира”, які хочуть до нас лізти, чи вже сидять тут, за прикладом ВВХ**ла вчити нашу солов’їну, інакше ніяк, зрештою визнати її незалежне існування. Та й як тепер вписується в цю парадигму теза про “единый народ”, якщо розмовляють ці народи різними мовами. Забрехалося це х**ло, нехай “пешит исчо”.

  15. Укроп | 13.07.2021 at 10:22 |

    Шановний Тимуре, мабуть не треба допомагати кацапській наволочі виправляти помилки? Легше буде наступний раз розпізнавати ворожі вкиди.

    • А на Московіі і правда не знають іншого, Дописи Автора там темний ліс, можна не перейматись, Ми вже в різних культурних парадігмах, для кацапів, кітайська грамота ближче ніж наша,

    • Шановний Укропе!
      Рашисти на “Лінії Оборони” читають лише те, що написано їхнім йазиком. Що ж до моїх дописів – то навіть пропустивши їх через Google Translate (на=е кажучи навіть про їхній Яндекс-перекладач), їх неможливо прочитати в перекладі “гладко, без сучка и задоринки”. Я це бачив по перекладам моїх текстів, які колись, наприклад, “трахали Promt’ом” і кидали в мережу: мені самому було місцями незрозуміло, що там написано! Мені – АВТОРОВІ!!! Все ж таки у мене, з точки зору стилістики, достатньо широкий синонімічний ряд, який автоперекладачі не завжди вловлюють…
      😀 😀 😀
      Отож не переймайтеся: ворог якщо і спробує прочитати мої тексти – мало що зрозуміє!

  16. Gala SS | 13.07.2021 at 11:24 |

    Б. Хмельницький дякував цареві Олексію Михайловичу за те, що той «все Військо запорозьке і весь світ православний російський під міцну і високу руку свою царську прийняти зволив».
    +++
    -Бугага. Було б не погано ознайомитися з оригіналом документу ПерРади
    -так он же сгорел.
    -ну тоді не потрібно нам розповідати вигадки про Б.Хм.

    • Вовк | 13.07.2021 at 11:28 |

      сгорєл тільки НАШ, український екземпляр…
      мошка свій береже…
      правда, не показує нікому

      • Ні чого ж: пожежі в московських архівах стаються регулярно. Може і згорів… 🙁

    • Шановна Gala SS! Він не те щоб згорів… 😎 Переяславські статті украдалися у двох примірниках, як і всі договори: по одному для кожної сторони, кожен примірник має однакову юридичну силу. Однак Переяславські статті були денонсовані наступником Хмельницького – гетьманом Виговським. От саме тоді денонсований договір і перестав цікавити усіх його учасників! А що там зробили з оригіналами: спалили?.. втопили?.. у вигрібну яму вкинули?.. Історія це замовчує. Через повну нецікавість до питання. 😎

      • Gala SS | 13.07.2021 at 16:40 |

        денонсовані наступником Хмельницького
        +++
        Упс. Не знав. А що була “друга ПрРада”? Чи парашники не визнають Виговського за гетьмана?

        • Після Виговського гетьманом обрали Юрія Хмельниченка – сина Богдана Хмельницького. От саме він, синок цей, без усякої “Переяславської ради №2” і підписав другий варіант Переяславських статей! Вже відредагований московитами таким чином, щоб урізати права Гетьманщини і козаків…
          🙁
          Загалом-то, Юрій Хмельниченко понад усе мріяв бути монахом, жити заради Господа в тихій обителі і т.ін. Для світських справ він не мав жодних талантів! Але його, як сина знаменитого Хмеля, пхали у владу, щоб “почет грав короля”, як-то кажуть…
          🙁
          Завершив Юрій Хмельниченко дуже погано: його стратили за рішенням султанського суду – привселюдно задушили шовковим шнурком на мосту перед Кам’янець-Подільським замком, а тіло скинули в Смотрич.

          P.S. Щодо денонсації Переяславських статей гетьманом Виговським – це описано в нашому з дружиною романі “Фатальна помилка”:
          https://www.yakaboo.ua/ua/fatal-na-pomilka.html
          Sorry за мимовільну рекламу…

  17. Евгений | 13.07.2021 at 11:35 |

    Пане Тимуре, вы вважаєте назви «Біла Русь», «Червона Русь» несправжніми, неіснуючими?

    • Божечки!!! От навіщо флудити?! Я Вам, шановний, вже відповів у каменті під 1-ю частиною:
      https://defence-line.org/2021/07/isterik-i-jazikovyed-chastina-1/#comment-354827
      Якщо коротко: назви “Біла Русь”, “Червона Русь”, “Чорна Русь”, “Київська Русь”, “Литовська Русь”, “Московська Русь”, “Велика Русь” – не те щоб “несправжні, неіснуючі”… Вони є (1) КАБІНЕТНИМИ та (2) використовуються зараз рашистами (а раніше використовувалися московитами) для того, щоб накласти лапу на нашу історичну спадщину. При цьому найстаршим терміном є “Біла Русь” – він з’явився в Західній Європі у ХІІ столітті, решта термінів має ще пізніше походження – від XV століття. А самі предки українців знали лише одну Русь – ту, що без жодних додатків. І про пізнішу появу перелічених вище географічних назв вони навіть не здогадувалися.

      • Валентин | 13.07.2021 at 14:39 |

        Символи РФ сміються зі статті її перлігоса.Явно,що символи РФ вигадані в австро-угорському штабі.Угорці=брати московитам.

      • Я теж тоді хочу запитати, Білі Алани, це Подніпровье, Чорні Алани-Кавказ, Білі Хорвати-Східні Карпати, Червогі Хорвати-Балкані, Чорні Хорвати-Татри, Я рахую Русь могла ділитись на кольори, Це давня перська традиція, Все інше фейк,

    • Евгений | 13.07.2021 at 12:34 |

      Вибачайте, я свій комент шукав тут, забув що він під першою частиною, то й повторив.
      Думка ваша зрозуміла.

  18. Domino | 13.07.2021 at 14:40 |

    Ці статейки, навіть написані українською, вже не допоможуть московії. Більшість простих людей їх читати не буде. У більшості ЗМІ їх охарактеризували як габір пропагандистських штампів, у науковців та тих, хто цікавиться історією, вже давно вивчені інші джерела і більш менш ситуація з Руссю, Ордою і т.д. зрозуміла, як і давно викрита московська історіографічна брехня. Ніякого “русского” народу не існує, це вам скаже будь-який антрополог. Є набір фінно-угорських земель з місцевим фінським населенням, частково колонізованих Руссю, що називали Заліссям. Те, що їх ослов’янили культурологічно та християнизували, не робить їх слов’янами. Це міф, росіяни – не слов’яни. Ну, може антропологічно, відсотків на 10, і то тілько у залешанських землях. У нас з хорватами більше спільного, ніж з москалями. Ми абсолютно чужі один одному.
    Це треба завжди пам’ятати.
    Треба вже припинити реагувати на подібні російські закиди. Це робиться з відчаю, бо Україна відгрібає від “русского міра” хоча і повільно, але напрям вже зрозумілий. Судячи з реакції як преси, так і громадськості, в Україні ця стаття ніякого враження не справила, отже всі зусилля адміністрації російського президеньа з написання тексту від імені путіна та подальший переклад були марними.
    Нехай щастить.

    • “Ці статейки, навіть написані українською, вже не допоможуть московії. Більшість простих людей їх читати не буде” (с)
      *****
      Так, згоден: ця стаття – прояв відчаю на самісінькій верхівці РФ. Тому-то я й назвав свій матеріал: “ІстерикЪ і йазиковєдЪ”, – бо у ВВХ**ла вже настала справжня істерика.
      😀 😀 😀
      Але НЕ РЕАГУВАТИ на це?! Перепрошую – реагувати ТРЕБА!!! Ондо вже шановний Анти-Колорадос тему підхопив, наприклад. Так що реакція з нашого боку справді необхідна. Хоча б показати, що у ВВХ**ла почалася істерика, тому такі от матеріали пішли ВІД ЙОГО ІМЕНІ – це вже справа необхідна!..
      😀 😀 😀

  19. Евгений | 13.07.2021 at 15:34 |

    Заметил еще один “мовний ньюанс”. Во время давнего интервью Путин настаивал на ударении укрАинцы. А вот на прямой линии уже говорил укаИнцы. Я тогда еще подумал, к чему это, скоро по украински заговорит?? И вот на тебе! Даже “в Украине” пишет (в украинском варианте).

    • ТИХА ВОДА ГРЕБЛІ РВЕ (с)
      Або, як кажуть “за парєюріком” – ВОДА И КАМЕНЬ ТОЧИТ (с)
      Тому й кажуть, що навіть 5% суспільства, якщо діятиме синхронно – здатен змінити вектор розвитку всього суспільства.
      А епічний “золотий четвертак” – це утричі більше: 15%…
      Отож здолаємо!!!

  20. Volodymyr Pimenov | 13.07.2021 at 17:25 |

    типовий набір імперських байок совкового підручника за п’ятий клас

  21. Вы будете смеяться. Но! “русские” – это выдумка немецкого генштаба.
    https://forum.pravda.com.ua/index.php?topic=1065642.msg23620914#msg23620914

  22. я статью не читал. по отзывам и комментам обсуждения просто вспоминаю всю эту хрень, которая потоком лилась в российских (и не только …) журналов, постов и расуждений “знатоков” истории начиная с середины 90-х годов. аккурат в то время в москве решили прикрыть слишком широко раскрытые двери совковых архивов. тогда вся эта муть голубая шла фрагментами и кусками. сегодня российский агитпроп всю эту муть сшил и заскрепил до купы. и вынес , преподнес этот шедевр псевдо-исторического агитпропа на актуальную для них тему своему фюреру. материал сделан по заказу ФСБ-шного правления рашей. коллективный труд. для меня там ничего нового нет. если нашей детворе преподают уже правильную украинскую историю, эффект будет нулевой. надеюсь. ну а старое совковое поколение верит в то во что само хочет верить. у нас свобода.

  23. Кто то из Российских писателей, побывав в Петербурге (еще при царях), говорил своим знакомым, что там русских мало, там все чудь обрусевшая. В тех краях жили народы – чудь и вепсы. И их антрополог Станислав Дробышевский говорил в одном из видео, что путин это вепс, он похож на тех, кто еще называет себя вепсом, особенно путин похож на двух девочек. И вот будучи вепсом, путин победил печенегов. А так же он сначала говорил, что украинского языка нет, а потом сказал, что украинцев не существует, но украинцы и русские – братья.

    • Зате тепер ВВХ**ло вимушено звертається до “неіснуючих” українців не своєю, але їхньою “неіснуючою” українською мовою!!! 😀 Оце так вибрик долі!.. 😀

Comments are closed.