Катерина Андрєєва та її книга

Автор — Тимур Литовченко

Матеріал буде дуже стислим. Якщо вважаєте, що це реклама — закрийте його і забудьте, дуже прошу!

Отже, не мені вам розповідати, що Біларусь зараз відверто фашизується і прискореними темпами перетворюється на «БелоруSSию». Відбувається все це через повну тупість переважної частини населення, повну мозкову імпотентність переважної частини того, що там зветься «опозицією» і повну відмороженість диктатора Лукашеску. Повторюю, все це очевидні речі, які давно не потребують ні коментарів, ані зайвих підтверджень.

Але…

В суцільній какофонії, що лунає з-за північних кордонів України, звучить одна дуже важлива нотка справжності.

Отже…

Дві білоруські журналістки — Катерина Андрєєва (Catarina Andreeva) і Дар’я Чульцова (Darja Chulcova), які до останнього моменту працювали в «Белсат TV», під час виконання своїх журналістських обов’язків були схоплені «ланцюговими псами» режиму Лукашеску й віддані під суд. Як і очікувалося, буквально днями обидві були засуджені за політичною статтею (аналогічною сумнозвісній ст.58 радянського КК зразка 1930-х років) на 2 роки позбавлення волі.

За виконання журналістських обов’язків!!!

До того ж, Катерина Андрєєва разом зі своїм чоловіком — Ігорем Ільяшем, створили книгу «Белорусский Донбасс». Видавництво «Фоліо» випустило її в серії «Военные дневники».

Таким чином, я з Катериною Андрєєвою є подвійним колегою: і як письменник, і як журналіст. Отож відчуваю необхідність підтримати її в скрутній ситуації — тому й пишу цей матеріал. Директор видавництва «Фоліо» оголосив, що в якості підтримки свого автора, весь час перебування Катерини Андрєєвої за ґратами електронний варіант (!) її та чоловіка книги на веб-сайті видавництва продаватиметься за 1 грн. Отже, якщо маєте «читалку» електронних текстів або смартфон з великим екраном — можете скористатися пропозицією.

Це не реклама. І директор «Фоліо» не просив мене писати цей матеріал. Але я знаю, до чого непросто журналістові іноді виконувати свої посадові обов’язки — навіть при наявності всіх необхідних «корочок», акредитацій і пільг! І якщо думаєте, що проведені активно в українській журналістиці роки (з 4 березня 1997 року до початку 2014 року) для мене проминули абсолютно безхмарно — то ви глибоко помиляєтесь. Я навіть один раз під суд потрапив (справу на першій інстанції було виграно, апеляції від обвинувачення не послідувало). Один раз мене мало не розстріляли упритул. А прості погрози я вже й не порахую…

До речі, одним з моїх неформальних наставників у журналістиці був той самий Георгій Гонгадзе, з яким ми познайомилися в Центрвиборчкомі восени 1997 року і який просто так навчав мене азам журналістики. Відбувалося це в «польових» умовах. Потім я робив те саме для інших — більш молодих колег по цеху… Але повертаючись до Гонгадзе, чи треба нагадувати, що з ним сталося?! Гадаю, не треба…

А ще в 2002 році, зайшовши в квартиру до однієї київської архітекторки на інтерв’ю, я несподівано зустрів там замість господині… пані Лесю Гонгадзе. В очікуванні господині, вона зварила мені горнятко кави по-львівськи. Після чого ми цілу годину проговорили про життя-буття. І всю цю годину я був змушений дивитися в очі жінці, чиєму синові відрізали голову. І це при тому, що я її сина знав, як одного зі своїх неформальних вчителів… Так і не дочекавшись господині квартири, за годину я просто втік звідти. Бо просто не міг більше дивитись в очі пані Лесі, виразу яких мені е забути до кінця днів своїх. У мене ж теж є нерви…

Тому я знаю, до чого непростою й ризикованою може бути журналістика. Тому й пишу зараз про книгу Катерини Андрєєвої та Ігоря Ільяша. Отже, купуйте електронний варіант «Белорусского Донбасса» за 1 грн! У найближчі 2 роки така можливість забезпечена режимом Лукашеску.

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

9 Comments on "Катерина Андрєєва та її книга"

  1. Valeriy | 24.02.2021 at 01:10 |

    Ну раз Лукашеску там мабуть і закінче як Чаушеску, сподіваюсь.

  2. Укр | 24.02.2021 at 07:06 |

    Сябры – совки похлеще кацапов, а Луке там вообще ничего не угрожает.

    • Николай | 24.02.2021 at 08:05 |

      В отношении белорусов я вспоминаю концовку фильма “раба любви”.

  3. Віталій П. | 24.02.2021 at 10:04 |

    Дякую, пане Тимуре, за вашу позицію.

  4. .Виктория | 24.02.2021 at 11:21 |

    Професія журналіста, особливо в гарячих точках, входить в десятку найбільш небезпечних для життя.

  5. Сергій-Львів | 24.02.2021 at 15:34 |

    “Якщо вважаєте, що це реклама” – ні, це не реклама, а крик душі, і закривати сторінку зможе тільки байдужий. А тут таких немає. Ваше прохання підтримав.

  6. anatol | 24.02.2021 at 16:35 |

    Хоть я и беларус,абсолютно согласен с оценкой местной популяции.И зачем мне рисковать здоровьем?Ради кого?Мой ребенок в штатах,меня больше волнует как бы посадить навечно чубчика,чтоб больше не бузии не превратил страну в рашку.

  7. Валентина | 25.02.2021 at 11:33 |

    Вас обурює, і абсолютно справедливо, присуд влади журналістам за виконання професійних обов’язків. У нас ще й не таке. Виносять присуди УБИТОМУ! Ось останній приклад:
    “25 февраля в Бресте вынесли приговор покойному Геннадию Шутову, которого смертельно ранили в голову во время протестов 11 августа, и его другу Александру Кордюкову.
    Суд признал Шутова и Кордюкова виновными в СОПРОТИВЛЕНИИ с применением насилия, а Кордюкова — еще и в покушении на убийство лица, в связи с осуществлением им служебной деятельности. Кордюкову назначили 10 лет колонии усиленного режима.
    Шутову вынесли обвинительный приговор без назначения наказания.”
    Варто додати, що вбив його ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ (!) Що там робила армія? За що її вітали 23 лютого?! – Питання без відповіді…

    • Перепрошую, але 23 лютого ніхто на “ЛО” армію (яку???) не вітав. І я в тому числі. 🙁

Comments are closed.