Обручка принца (частина 1)

Автор — Тимур Литовченко

Овва! Мало того, що мені на «Лінії Оборони» сюрприз із привітанням влаштували, так ще і привітань на дві закладки насипали… Як ті гобіти, які на свій день народження чимсь та й обдаровували своїх же гостей — відчуваю подібну потребу. А враховуючи святковий різдвяно-новорічний час, це може бути… наприклад, казочка. Ні-ні, це аж ніяк не «казочка, ще й бубликів в’язочка» від Діда Панаса. Це нормальна літературна казка від письменника Тимура Литовченка.

Історія її написання наступна. Колись один палкий шанувальник моєї творчості та й просто добрий знайомий, якого звати Костею, залицявся до дівчини, яку звали Оленою. Отож і попросив мене написати якусь фантастичну історію, де головних героїв зватимуть так само, як і їх двох. Замість фантастики у мене склалася літературна казка, написана 1 вересня 2007 року. Імена я теж трохи змінив, тому Олені та Кості своє творіння присвятив — щоб не було сумнівів. Знайомому казку передав, як і домовлялися…

А далі — все: ніхто з видавців казкою так і не зацікавився. На жаль, в царині дитячої української літератури криза на порядок потужніша, ніж в дорослому укрсучліті. Є декілька авторитетних письменників, казки яких видають. Але для мене, який утвердився в жанрах фантастики й історичних творів, казка — це неформат… Отож далі шпальт журналу «Дніпро» я не просунувся. Все інше — це Інтернет…

Разом з тим, читачам подобається. І дітям, і дорослим. Сподіваюся, вам сподобається так само. До речі, до «ЛО» казка ця тематично пасує: на задньому тлі тут постають такі теми, як «суспільний договір» і пошук потужних союзників для оборони власної землі. А ще казка ця демонструє, що всі ми — люди, здатні помилятися і вчитися на помилках. Принаймні на власних…


Олені та Кості
ПРИСВЯЧУЮ…

— Отже, сину мій, це і є твоя майбутня дружина?..

Принц не відповів нічого, він лише пильно вдивлявся батькові в очі, щосили намагаючись уявити, якої думки пристаркуватий король про його Хелен. Та все було марно, оскільки на оглядини Його Королівська Величність немовби надягнули на обличчя непроникну маску цілковитої байдужості.

— Ти так і не відповів, сину мій, — мовив король суворо, коли тиша у тронній залі зробилася надто гнітючою. І присутнім здалося, що у його голосі брязкнули металеві нотки роздратування. Тоді принц ледь помітно кивнув, розліпив неслухняні губи й ледь чутно видихнув:

— Так…

Водночас пальці його лівої руки інстинктивно сіпнулися. Зрозумівши це по-своєму, Хелен зробила крок уперед і обома руками схопила принцову долоню — немовби побоюючись, що Костандіса зараз же, негайно заберуть від неї…

Що їх розлучать назавжди!..

Побачивши цей дуже милий, але водночас і надто безпосередній жест, натовп придворних тихесенько загомонів. Втім, досить було королю рвучко махнути десницею, немовби відганяючи надокучливу муху, щоб у тронній залі знов запанувала повна тиша. Тоді, не приховуючи розчарування, він звернувся до королеви:

— Наш єдиний син і спадкоємець нашого трону вирішив продемонструвати свій нестерпний характер навіть у такій делікатній справі… Що скаже на це Ваша Королівська Величність?

— Батьку!.. — не втримався принц.

Король зреагував миттєво: жодного сліду байдужості на його обличчі не залишилося, натомість очі спалахнули непідробним гнівом. Міцно стиснувши скіпетр, він звився на прямі й гримнув:

— Три шлюбні партії!.. Три чудові партії було запропоновано тобі, а ти!.. Ти!..

— Ваша Королівська Величносте, будь ласка, не нервуйтеся, — попрохала королева, занепокоєно поглядаючи то на чоловіка, то на сина.

— Будь ласка, Ваша Королівська Величносте, не заважайте мені!.. — кип’ятився король.

— Але ж дорогоцінне королівське здоров’я!..

— Але ж майбутнє нашого королівства!..

— І все одно, заспокойтеся, прошу…

В цю мить Хелен наблизилася до Костандіса ще на один крок — тепер вже подавшися трохи убік, немовби ховаючись від королівського гніву за спину нареченого і водночас обіймаючи його правою рукою за плечі. Король чи то зітхнув, чи простогнав крізь зуби, повільно всівся назад на трон і заговорив тихо, розтягуючи слова і нервово перебираючи у пальцях скіпетр:

— Отже, перед тобою відкривалися три чудові можливості. Шлюб з дочкою нашого північного сусіди дозволив би заручитися потужною військовою підтримкою, що аж ніяк не завадить у нинішні неспокійні часи…

— Але відтоді я брав би участь у нескінченних воєнних походах нашого північного сусіди на правах васала, — заперечив Костандіс.

Король зиркнув спідлоба на сина, помовчав трохи і продовжив:

— Ну, припустимо… Проте чом ти не обрав дочку нашого південного сусіди?! Адже він тогрує з усім світом, його кораблі та каравани…

— Наш північний сусіда спить і бачить, як би самому заволодіти південним морським узбережжям. Якби я ризикнув “одружити” наше королівство з Півднем, то накликав би на свою рідну землю явну небезпеку. Бо прямий прохід на Південь…

Різким жестом король змусив Костандіса замовкнути і сумно продовжив:

— Гаразд, але чом би не обрати шлюб з дочкою нашого східного сусіди? Що там казати — він значно заможніший від нас. А золото і срібло, рубіни й діаманти, сапфіри та смарагди…

— Коштовні метали й каміння одвіку є прокляттям Сходу, — заперечив принц. — Отримати неабиякий посаг — перспектива добра… Та багатство може викликати таку саму ненависть північного сусіди, як і попередня пропозиція.

— Скільки існує світ, стільки існують і війни, — суворо мовив король. — Вибору практично немає: або загарбаєш ти — або загарбають тебе. Хто кого переможе, залежить від багатьох обставин, у тому числі від родинних зв’язків. Чи ти розумієш це?

— Так, Ваша Величносте, — кивнув принц.

— А розуміючи такі прості речі, скажи: який вибір насамкінець зробив наш єдиний син, спадкоємець нашого престолу?..

— Я обрав її, — коротко мовив Костандіс. При цьому Хелен вийшла з-за спини принца і стала поруч з ним. Придворні знов здивовано загомоніли, а пристаркуватий король уїдливо запитав:

— То повідай нам, які чесноти має твоя наречена? Може, вона є принцесою з віддалених, невідомих нам земель?

— Ні, батьку.

— Хто ж вона?

— Хелен є нашою підданою, дочкою одного з наших підданих — королівського лісничого.

Натовп придворних аж зойкнув від переляку, немовби одна людина. Король же мовив стомлено:

— Я так і знав…

— Ваша Величносте!.. Батьку!..

— Що?..

— Але ж ваша королева… Моя мати!..

Хоча король нерухомо сидів на троні із закам’янілим обличчям, придворні так і завмерли із роззявленими ротами. Зате заговорила сама королева:

— Так, сину мій, я справді вийшла з незаможної родини, як і моя свекруха — мати мого шляхетного чоловіка… Як, у свою чергу, і її свекруха, і свекруха її свекрухи також. Але і в мене, й у всіх моїх попередниць була на те поважна причина. Одна-єдина поважна причина…

— Так, мамо, — погодився Костандіс.

— А у вас?..

— Ваш син не забув прадавню традицію нашого королівського дому.

Принц не зміг стримуватися далі, і його обличчя осяяла радісна посмішка.

— Ти хочеш сказати, що камінчик… — король так і прикипів очима до сина.

— Дивіться самі, батьку.

Костандіс повільно потягнув тоненький золотий ланцюжок на шиї, витягнув з-під коміру камзолу обручку, що висіла на ньому, і продемонстрував усім присутнім. Обручка ненавмисно потрапила під сонячний промінчик, і прозорий, немов сльоза янгола, діамант спалахнув настільки яскраво, що дехто з придворних мимоволі затулив обличчя. Принц же озирнувся до Хелен і щиро посміхнувся: мовляв, я ж казав, що все скінчиться добре!..

(Далі буде)

About the Author

Tymur
Письменник, журналіст і блогер

3 Comments on "Обручка принца (частина 1)"

  1. ?
    Питання до автора пана Тимура:
    – а про пiвденний прямий прохiд, було вже 2007 року?

    • Так, зараз це може здаватися дивним, проте вже 2007 року я написав те, що Ви прочитали. Саме так було, я нічого не змінював.
      Декілька виправлень в текст казки справді вносилося – але то були суто стилістичні або граматичні виправлення. Наприклад, десь я написав “вибор” замість “вибір” чи “родиних” замість “родинних”. Зазвичай перед публікацією я пробігаюсь по тексту свіжим незамиленим оком і виловлюю отаких “бліх”. Це нормально.

  2. Центровий | 05.01.2021 at 12:16 |

    “УкрСучЛіт” – яка влучна назва)))

Comments are closed.