З точки зору мистецтва (частина 1)

Автор — Тимур Литовченко

Шановний Anti-Colorados присвятив цілу низку матеріалів темі участі Франції в ІІ Світовій війні. Поза сумнівом, матеріали ці дуже цінні та вкрай потрібні… Однак всі вони висвітлюють ситуацію лише з точок зору власне військової, а також політичної й дипломатичної (укладання міждержавних альянсів). Я б хотів натомість торкнутися мистецького аспекту: все ж таки він значно ближчий до «духовної війни» — насправді найвищого, найпотужнішого прояву цього феномену…

Любов була взаємною

Не знаю, наскільки вірно я розумію стратегічний задум першого консула Французької Республіки, а згодом французького імператора Наполеона І Бонапарта, але створюючи одну з найбільших, найосяжніших імперій в історії, він серйозно взявся за реформування «старенької Європи». Реформи відбувалися збалансовано. З одного боку, дуже прогресивний для свого часу Code Napoléon був імплементований в законодавчі системи різних європейських країн, що позитивно позначилося на формуванні їхнього сучасного обличчя. З іншого боку, традиційні підвалини, на яких розвивалося суспільство кожної країни, включеної до складу Першої Імперії, по можливості зберігалися. Повторюю, це моє розуміння, й якщо я щось наплутав — нехай шановний Anti-Colorados (який, на відміну від мене, бував у Парижі й навіть відвідував могилу Наполеона) мене виправить…

Але якщо все це так — то вони мали можливість порівняти політику Гітлера щодо підкорених територій після завоювання Франції в період з 10 травня по 22 червня 1940 року з тією політикою, яку на початку ХІХ століття французький імператор Наполеон. І що ж вони могли бачити?! Чи відновлювалося нормальне життя на окупованих територіях? Відновлювалося. Чи експлуатував Гітлер ресурси підкорених територій на користь своєї імперії — Третього Райху?! Безперечно. А чи робилося це в режимі безкоштовних реквізицій?! Ні, все робилося дуже цивілізовано.

Далі, чи формувалися військові підрозділи на національній основі? Так, почалося все ще в липні 1941 року, потім навербовані добровольці були перекинуті на Східний фронт — в окупований вже Смоленськ. В 1943 році був сформований Légion des Volontaires Français (LVF) — «Легіон французьких волонтерів проти більшовизму». Після низки трансформацій, в лютому 1945 року цей Легіон перетворився на більш відому у нас 33 Waffen-Grenadier-Division der SS «Charlemagne».

Чи мали місце якісь виняткові звірства німців на окупованих ранцузьких територій? Найбільш відомим у нас є масове вбивство мирного населення в Орадур-сюр-Глан 10 червня 1944 року. Інші прецеденти такого ж рівня можна буквально перерахувати по пальцях: масове вбивство в Тюлі (до речі, здійснене тією ж 2 SS-Panzerdivision «Das Reich» і в тому ж червні 1944 року — в зв’язку з висадкою військ союзників у Нормандії); Аскський розстріл есесівцями мирних жителів у ніч з 1 на 2 квітня 1944 року… Ну, хіба що різанина англійських військовополонених в Ле-Парадіз, здійснена 3 SS-Panzer-Division «Totenkopf» 27 травня 1940 року. І все…

Звісно, якщо не враховувати зачистку окупантами євреїв, ромів та інших «унтерменшів» — але останній аспект не те щоб зачіпав французів за живе… точніше, майже не зачіпав. Головне, що за виключенням окремих аспектів, в цілому окупована гітлерівцями Франція залишалася французькою по своєму духу настільки, наскільки це було можливо. Більш того, цим витонченим французьким духом німці з задоволенням насолоджувалися! І з населенням окупованих територій поводилися дуже коректно, зокрема з жінками — виключно галантно. Відверті звірства СС почалися аж навесні та влітку 1944 року — а до того протягом 4 років окупація протікала тихо-мирно…

Годі й дивуватися, що велика (якщо не сказати — переважна) кількість митців почувалася під владою німців дуже комфортно. Та й хіба могло бути інакше, якщо продовжували друкуватися французькі часописи, виходили друком книжки, працювали театри, знімалися кінофільми, відбувалися виставки образотворчого мистецтва?.. Французька культура квітнула на радість як окупованим, так і окупантам — тоді в чім проблема?!

В якості прикладу перегорнемо сторінки біографій… наприклад — хоча б трьох тогочасних французьких митців:

  • Едіт Піаф — багато та плідно концертувала в період окупації. Культовий французький поет і режисер Жан Кокто запропонував співачці роль у своїй п’єсі «Байдужий красень». Вперше вона була показана в сезоні 1940 року й мала великий успіх. В 1941 році режисер Жорж Лакомб зняв за цим твором фільм «Монмартр на Сені», в якому Піаф зіграла головну роль.
  • Жан Кокто — в період окупації в паризьких театрах були поставлені 5 його нових п’єс. Після звільнення Франції культовому режисеру вдалося уникнути публічного осуду, хоча він ніколи не каявся в своїх симпатіях до німців. І навіть продовжував підтримувати товариські стосунки з такими палкими прихильниками нацизму, як скульптор Арно Брекер і режисерка Лені Ріфеншталь.
  • Жан Маре — під час окупації грав у театрі Шарля Дюллена. Також актор знявся у 5-ти кінострічках: «Le pavillon brûle» (1941 рік), «Carmen» та «Le Lit à colonnes» (1942 рік), «L’Éternel Retour» та «Voyage sans espoir» (1943 рік).

Загалом-то, я не люблю пхати носа в нюанси чужого інтимного життя… проте в даному разі це має принципове значення. Отож мимоволі змушений підкреслити, що красень-актор Жан Маре був бісексуалом і прожив з тезкою — Жаном Кокто чверть століття, аж до смерті останнього в 1963 році. Але ж відомо, що нацисти відправляли гомосексуалістів до концтабору, прикрашаючи строкату роби таких в’язнів рожевими трикутниками! В такому разі виходить, що окупанти свідомо заплющили очі на витівки цієї солодкої парочки витончених французів!..

Ну що ж — любов була взаємною.

В усіх відношеннях: як у Маре з Кокто — так і у французів з німцями…

(Далі буде)

7 Comments on "З точки зору мистецтва (частина 1)"

  1. Евгений О | 11.10.2020 at 14:58 |

    Дуже цікава інформація.
    Але стосовно масових вбивств, після перерахування “інцидентів”, дещо примусила зупинитись фраза ” І все…”. Як на мою думку, то перерахованого досить для дещо іншої оцінки тих діянь. Але то моя лише думка.
    Ще не комфортні відчуття викликала теза про те, що французів майже не зачіпала зачистка нацистами певних етносів. Може я і помиляюсь, але здається, французьку поліцію оті самі зачистки зачіпали таки добряче. Так, що в участі німецьких підрозділів потреби не виникало.
    При тому артистичне життя в Парижі цілком могло процвітати.
    Кого там наказував не чіпати , здається в Одесі, білогвардійський генерал?
    Лабухів, проституток і візників?
    Мабуть тому і були галантними німці до французьких жінок, що з задоволенням ходили в театри і німецька армія їздила на “рено” і “сітроєнах”.
    Чи не тому Франція в НАТО посідає досить таки цікаве місце і сьогодні має дещо не зовсім м’які стосунки з Туреччиною? Попри всім світом визнаним урядом Лівії та суттєво іншим статусом Хафтара.
    А так все безумовно вишукано чудово музика, театр, шарм Парижу. Армянська діаспора…

  2. pan_futiy | 11.10.2020 at 21:02 |

    …Жан Маре був бісексуалом і прожив з тезкою — Жаном Кокто чверть століття…
    У армянского радио спрашивают: – Правда ли, что Чайсковский был гомосексуалистом?
    Армянское радио отвечает: – Правда. Но мы его ценим не только за это!

    • Я теж ціную обох не тільки за це. Повторюю: керуючись євгенічними ідеями “покращити людську породу”, нацисти відправляли до концтаборів усіх гомосексуалістів – таким був закон. Dura lex sed lex!
      🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
      Отож якщо Жана Маре і Жана Кокто не відправили до концтабору в строкатих робах з рожевими трикутничками – отже, німці порушили ЗАКОНИ, встановлені у Третьому Райху! В даному разі не йдеться про те, що то були антигуманні… простіше кажучи, пекельні закони. Йдеться про сам прецедент нахабного порушення німцями власних законів.

      • pan_futiy | 11.10.2020 at 22:03 |

        Может быть, эти законы касались только немцев – “арийской рассы”, а французы к таковой, кажется, не относятся. Так что, возможно, “улучшать” неарийцев считалось не столь обязательным…

        • Я не дуже обізнаний з расовою теорією нацизму… Проте, наскільки мені відомо, в цю теорію зробили вагомий внесок також деякі французькі вчені. Навряд чи вони робили б такий внесок, якби не вважали французів приналежними до нордичної раси… Отже, НМД, “покращення” французької нації німецькі окупанти могли лише відтермінувати на певний час – але не зняти зовсім з порядку денного. Себто, наприклад, відсунути до моменту переможного (аякже!) завершення ІІ Світової війни…

  3. Не по теме, ео важно.

    Состояние пятого президента Украины Петра Порошенко, который заболел коронавирусом, улучшилось.

    Об этом сообщил представитель Порошенко в комментарии УП в воскресенье, 11 октября.

    • Walker | 11.10.2020 at 23:47 |

      О, Гетьман поставляется! Хорошая новость!

Comments are closed.