Клака (частина 2)

Автор: Тимур Литовченко

Звісно, в голову звичайного радянського школяра не вміщалася настільки неймовірна підлість: наймати спеціальних клакерів, щоб зірвати прем’єрний виступ власного сина — це як?! На що це схоже?! А раптом недобросовісні творці серіалу про Штраусів просто вигадали таку неоковирну історію?..

На жаль, розпитати учительку співів про предмет моєї зацікавленості не було можливості: на той час стара (ще моя) «співачка» звалила за кордон на ПМЖ, а підходити з дурнуватими запитаннями до нової «співачки», яка мене вже не навчала… Ні, я не ризикнув. Але поступово, обхідними шляхами довідався: Штраус-батько і справді був налаштований проти сина та робив усе можливе, аби майбутній «король вальсів» провалився! Й навіть позбавив Штрауса-молодшого спадщини…

Що ж до клакерів, то ця, з дозволу сказати, професія з’явилася ще завдяки… давньогрецьким драматургам! У Давньому Римі клакери називалися або «theatrales operae», або «fautore». Нікуди не ділися клакери і в добу Відродження, і в Новий Час. Особливо процвітало клакерство в Парижі у XVIII-XIX століттях. Тоді на клаках трималося багато митців: у потрібний момент свої клакери аплодували, охкали, непритомніли від «захвату» тощо.

Існували незалежні збіговиська клакерів, які займалися своєрідним рекетом: пропонували митцеві відкупитися — інакше погрожували зірвати виставу. Працювали «з фантазією та з вогником». Наприклад, існувала жіноча клака, яка відвідувала театри з немовлятами. В потрібний момент жінки починали щипати і штурхати дітей настільки «майстерно», що їхні верещання складалися в своєрідні «мелодії», які заглушували основну виставу.

Дізнавшись про все це, довелось переглянути власні ідеалістичні переконання і визнати древню та просту, немов дошка, істину: не все те золото, що блищить! І навпаки: не все те лайно, що лають… І загалом, митцеві обов’язково треба орієнтуватися не тільки на публіку, але й на своє внутрішнє відчуття. Адже нема гарантії, що ти не нарвався на винайняту кимсь іншим клаку, яка має на меті будь-що знищити тебе!.. І якщо вже нарвався на клакерів — то здолати їх можна лише власною впертістю й повним ігноруванням.

До речі, це усвідомлення стало мені в нагоді, коли на один з моїх перших публічних письменницьких виступів, що відбувався в кафе-театрі «Колесо», що на Андріївському узвозі, всупереч наполегливим проханням прийшла моя мама з онукою — моєю трирічною донечкою. Й коли вже почався мій виступ — раптом на всю залу звернулася до малої:

— А поглянь, хто це там виступає?! А це наш тато виступає!.. А що він таке читає?! Ой, які ж дотепні оповіданнячка він читає…

А потім відпустила онуку, яка з верещанням кинулася до татка. Проте я продовжував читати присутній публіці обрані твори, як колись Штраус-молодший диригував оркестром під зойки та верещання професійних клакерів. І мама нарешті була змушена забратися з «Колеса», вкрай ображена моєю «черствістю» й «неповагою до рідних».

Це зараз вона пишається моєю творчістю. А колись ну ду-у-уже не хотіла, щоб її син займався красним письменством! Й свідомо чи несвідомо мама діяла, але що її дії вкладалися в усі канони клакерства — це точно.

Втім, життя не стоїть на місці, й наприкінці ХХ — на початку ХХІ століть старе явище отримало друге дихання в нових, ще більш масштабних формах. Колись заради цікавості я відвідав три ток-шоу «Табу» Миколи Вересня й одну «Лінію конфлікту» Маши Єфросініної. Отож мав можливість побачити на власні очі, коли і як «диригенти» керують аудиторією в студії, а коли вже заведена студія реагує самостійно. В будь-якому разі, висновок зробив простий: іноді нав’язливо, іноді не дуже нав’язливо керована студія відіграє роль старої недоброї клаки, на якій і тримається те чи інше шоу!

З розвитком мережі Інтернет та особливо з появою ботів клакерство трансформувалося вже у дві самостійні гілки:

  • — в «піар» — якщо когось або щось необхідно підтримати;
  • — в «тролінг» — якщо когось або щось необхідно завалити.

Пригадую, що на межі 2000-х та 2010-х років сучасна українська фантастика раптом (хоча чому, здавалося б, раптом?..) зіткнулася з т.зв. «тусівкою», яка нещадно тролила українських авторів і навпаки — піарила авторів російських. Мали також свої «фан-групи» й окремі письменники. Ну, а хто такі «ольгінські тролі» та які цілі перед ними стоять — гадаю, можна не пояснювати. Насправді треба розуміти одне: все це — старе недобре клакерство, якому кілька тисяч років. Нехай же найупертіші здолають його!..

Тимур Литовченко

39 Comments on "Клака (частина 2)"

  1. Victor | 11.09.2020 at 06:33 |

    Тобто ті хто наймається на “масовки” за гроші – клакери. Гідне їх слово, не дарма від нього трохи смердить.

    • Слово – це зброя! Отож даючи Вам нове старе слово “клака” – я тим самим дав Вам і зброю проти клакерів. 🙂

      • VolodumurzDnipra | 12.09.2020 at 15:21 |

        Тимур | 11 Вересня, 2020 at 09:07 Слово – це зброя!/// так пане Тимуре, а україньске слово – то Наша зброя. дякую за гарне слово.

  2. Damian | 11.09.2020 at 07:27 |

    Шановний Тимуре! Велика подяка за статтю. Хотілося би додати, що (на мою думку) вона чимось схожа чи то на верхівку айсберга, чи на грань чогось багатогранного. Вона торкається, в тому числі, свідомості та ерудиції суспільства. Нажаль, ці якості зараз знаходяться, м’яко кажучи, не на гідному рівні. Іому всім (в тому числі і мені особисто) треба ще багато чому вчитися і удосконалювати себе. Незважаючи на вік та соціальний статус.

    • Цим коротким матеріалом я спробував лише дати уявлення про глибину цієї прірви. Просто зрозумійте: подібні проблеми поставали і постають перед кожним поколінням кожного народу! Коли міфічна давньогрецька Пандора випускала зі своєї скриньки усі біди – очевидно, вона випустила і клакерство. Й відтоді воно гуляє світом… А тому нам відбиватися від банд рашистських тролів, вирощених і щедро оплачених спочатку в Ольгіно, повім в інших пригожинських розплідниках, анітрохи не легше, ніж майбутньому “королю вальсів” Йоганну Штраусу-молодшому було диригувати під верещання професійних клакерів, спеціально винайнятих його батьком. І так само кисло доводилося давньогрецьким трагікам (а також ораторам), проти яких діяли перші клаки, оплачені конкурентами… Все це явища одного порядку, однієї природи.

  3. александр | 11.09.2020 at 07:39 |

    Зараз ці всі клоАки еволюціонували і розділилися па підгрупи журнашлюх, тітушОк і іншу мразоту.
    Але всі гади і неподобства знаходяться в одному гнізді.
    Головна задача – зруйнувати це гніздо!
    Тоді ВСІ вони стануть безсилі.

    • Гадаю, на наш вік ще вистачить… 🙁 Тим паче, невдалий історичний досвід є. Один з директорів чи то Паризької опери, чи то Віденської опери після приходу на посаду вирішив покінчити з практикою клакерства. Й у нього нічого не вийшло… 🙁
      Просто є така штука, як людська підлість. Клакерство як явище зникне, коли зникне вона – ота підлість. А до її знищення ми можемо єдине – МІНІМІЗУВАТИ подібні прояви. От саме мінімізувати клакерство (як і корупцію, як і підлість загалом) й потрібно!

      • Почему-то тоже возникла ассоциация с титушками.В те времена постоянно заглядывал в энциклопедию.(51т.) Неужели там не было этого слова?

        • У нас вдома 51-томної енциклопедії не було. Ми обмежувалися словниками. В орфографічному словнику, який на той час був у нас вдома, “клаки” я точно не знайшов! Розшукати “клаку” вдалося в якійсь енциклопедії – але для того довелося нишпорити по бібліотеках…
          В Енциклопедії сучасної України “клаки” нема.

          У Великому тлумачному словнику української мови (мережевому) сказано:
          =====
          КЛАКА -и, ж. Група глядачів, яких наймають для створення через оплески, свист тощо штучного успіху або провалу акторів, вистави.
          =====

          В російському Малом академическом словаре (виртуальном) сказано:
          =====
          КЛАКА -и, ж., собир.
          В капиталистических странах: группа людей, нанимаемых для создания искусственного успеха либо провала артиста, оратора или какого-л. выступления, спектакля и т. п.
          [франц. claque]
          =====

          Ну що ж… хоч якісь сучасні словники тепер дають визначення цього слова! А що вони доступні через мережу – ще краще. Прогрес, одначе… 🙂

        • Титушка – новое название старого понятия. Вроде, по фамилии одного молодого пацана, отловленного на митинге или демонстрации(кажись даже по ТВ сюжет показывали).
          Были еще шрейкбрехеры – бригады работников, готовых заменить бастующих.
          Для разгона митингов и демонстраций нанимались соотвествующие лица, зачастую бандиты, либо мафиози. В лихие девяностые на этом поприще отметились футбольные фанаты. Наверное, за человеческую историю проявлений такого рода была огромная масса. Пан Тимур правильно отметил, что еще древние греки от этого страдали.

          • ” Вроде, по фамилии одного молодого пацана, отловленного на митинге или демонстрации(кажись даже по ТВ сюжет показывали)” (с)
            *****
            Так! Звати цього молодика-спортсмена – Вадим “Румун” Тітушко, він засвітився на одному з мітингів у центрі Києва на боці так званих “антифашистів”… ну-у-у, коли під “фашистами” розуміють українських патріотів:
            https://www.youtube.com/watch?v=r8Bu7J_on_E&lc=Ugilrb5s9-QYz3gCoAEC
            Було це незадовго до Євромайдану, й прізвище “Румуна” швидко стало загальновживаним для позначення брутальних найманців, яких поліція виставляє поперед себе, щоб вони (маючи силовиків в тилу) наводили жах на протестувальників проти антинародного режиму.
            🙁
            До речі, “прославившись” на всю Україну (й не тільки), Вадим Тітушко потім “перекувався” й підтримував Революцію Гідності.

          • Ось ще відео про напад Тітушка з іншими “тітушками” на журналістку Сніцарчук і фотокора Соделя:
            https://www.youtube.com/watch?v=I9xc-p9Dyy4

          • А ось Вадим “Румун” Тітушко під час Євромайдану:
            https://www.youtube.com/watch?v=S596SbYMV80

          • Останнє, що я чув про нього – це оголошення підозри в розбійному нападі, було це позаторік:
            https://www.youtube.com/watch?v=dL1linwQmUA
            Але чим оте скінчилося – не знаю, чес’слово! Вже не до того було…

  4. Спасибо…

  5. Martin | 11.09.2020 at 09:16 |

    Не знав цього слова. Гарне пояснення.
    Під визначення клакера, не менш ніж на 73%, підходить ціла “українська” “політична” партія прислуги. Хоча тут здається перебір, адже клакер не в якому разі не повинен заміщувати того кого клакерить. Адже клакер це удар по стійкості, а не “очолити щоб знищити”. Пародіювання це не клакерство, хоч і дуже схоже.

    • Martin | 11.09.2020 at 09:22 |

      Тепер я знаю чим займаються тещі та свекрухи, за що про них анекдоти складають. 🙂

    • Швидше, клака – це проплачений мітинг “Нацжон”, посилаючись на який, маніпулюють настроями широких верств суспільства. А вже в який бік спрямована маніпуляція (на підтримку чогось чи проти чогось) – не суттєво: клакерство може діяти в обох напрямах.

  6. Клаку не слышал, но ее сына – да. Клаксон

    • Так! По всьому виходить, що “клаксон” походить від того ж давньогрецького слова “шуміти”, запозиченого у французьку мову 🙂

  7. Наталія М. | 11.09.2020 at 15:33 |

    Дякую шановному Тимуреві за за чергову статтю (у 2-х частинах), яка багато що пояснює і в нашому житті, і в т.ч. політичному. Виходить, що без “клакерів” не проходить жоден важливий захід в країні. Обов’язково будуть “невдоволені”, які за гроші відіграватимуть сценарій від замовника. Дуже важко в таких умовах відстояти свою думку! Ось, так вийшло з Порошенком! Найняті клакеры-журнашлюхи його просто зацькували і завалили своїми помиями, які лилися на його посивілу голову з ранку до вечора! Виходить, що за допомогою клакерів у нас в країні сталося повалення нормальної влади на догоду олігархату!

    І як важко орієнтуватися в цьому інформаційному брехливому полі простій людині, яка “політикоюнецікавиться”! Простий народ, аж “73%”, підіграв цьому. Ось, що можна зробити за допомогою клакерів і методики “карнавалу нон-стоп”!

    П.С. Таким чином, клакерство – дуже небезпечне явище! Але нічого з ним не поробиш. Поки “існує на землі людська підлість” (а я б ще додала “жадібність”), як вірно підмітив Тимур Литовченко, на жаль це явище буде існувати.

    • Цитата з російської Википедии:
      https://ru.wikipedia.org/wiki/Клакёр
      =====
      Уже в III веке до н. э. греческий драматург-комедиограф Филемон нанимал против своего соперника Менандра клакёров.
      =====
      Розумієте?! Клакерство як явище – це породження ще античної епохи!
      Давня Греція, ІІІ ст. до Р.Х…
      Відчуваєте масштаб часу?..
      Отож треба розуміти, що твій ненависник чи заздрісник може вдатися і до такого прийому! А отже, до того треба бути готовим, а не безпорадно розводити руками…
      🙁 🙁 🙁
      Я серйозно. Не жартую анітрохи.

  8. Андрій Дар | 11.09.2020 at 15:49 |

    Дуже вчасно та актуально, дякую, Тимуре.
    “Не все те золото, що блищить! І навпаки: не все те лайно, що лають…”
    В наш час, треба мати власний розум, бо знесуть.
    І можна допомагати іншим, хто бажає мати власний розум.

    • “Допомагати іншим, хто бажає мати власний розум” – повинен кожен. Разом переможемо. Тільки разом! 🙂

  9. Наталія М. | 11.09.2020 at 17:40 |

    Тимур | 11 Вересня, 2020 at 16:07 | Відповіcти
    @Я серйозно. Не жартую анітрохи.@

    Да які тут жарти!

  10. pan_futiy | 11.09.2020 at 17:50 |

    Спасибо! Интересная статья.

    Самое обидное, что и слово, и явление, им обозначающееся, оказывается я знал. Кто-то из школьных учителей удосужился рассказать на уроке то ли истории, то ли литературы. Но с тех пор это слово мне не встречалось и я его просто забыл. А как только Вы мне его напомнили – так сразу и проскочила ассоциация с ольгинскими и им подобными. Так что еще раз спасибо за напоминание!

    ПыСы. Если не ошибаюсь, клакерство какое-то время процветало даже в Британском Парламенте, правда там вроде были не наемные клакеры, а сами парламентарии срывали шумом и топотом выступления политических оппонетов. Кстати, подобное имеет место в разных парламентах и сейчас.
    И не всегда клакерство подлость. Хорошо помню, как во времена “перестройки” (предшествовавшей перестрелке) выступления наиболее одиозных “политиков” – коммунистов срывалось “бурными продолжительными аплодисментами”, которые не прекращались, пока те не удалялиь восвояси.
    Впрочем, может это и не клакерство и называется как-то иначе?

    • “Кто-то из школьных учителей удосужился рассказать на уроке то ли истории, то ли литературы” (с)
      *****
      О-о-о, то Вам із вчителями пощастило! Бо мої не знали. Навіть директорка школи – “русачка” і та не знала, що таке клака…

      “Впрочем, может это и не клакерство и называется как-то иначе?” (с)
      *****
      Наскільки я розумію суть цього явища, клакерство – це маніпулятивний вплив маленької підкупленої групи людей на соціальний успіх/неуспіх чогось в очах великої групи людей. Отже, коли делегати “бурными продолжительными аплодисментами” зривають виступ ненависного депутата – вони змушували його полишити трибуну… але це не змінювало суспільний статус депутата! Його ж за це не відкликали, мандат за це не відбирали! Він зберігав наявний статус-кво.
      Натомість коли винайнята Штраусрм-старшим клака змусила молодого Шанні Штрауса втекти зі сцени – це означало зрив концерту і злам його майбутньої кар’єри. Коли ж Шанні потім повернувся, продовжив диригувати оркестром і, зрештою, таки “продавив” своїм талантом навіть найняту клаку – це був колосальний успіх, що означав народження “короля вальсу” в очах віденської публіки, з усіма кар’єрними наслідками.
      І коли я в “Колісі” продовжив читання своїх творів, хоч як мама зверталася до мене й навіть мою ж манюню-дочку на мене випускала – це теж був успіх у присутньої публіки. От якби я психонув і мій виступ зірвався – то було б інше… А так публіка була задоволена, директорка “Колеса” Ірина Кліщевська була задоволена, завліт “Ткатру на Подолі” Рафаель Левчин, який домовлявся з Кліщевською – теж задоволений. Потім я в “Колісі” ще пару разів виступав… Коротше, я теж вистояв.
      Отже, наведений Вами приклад “захлопування” – це не зовсім клакерство. Це ближче до сучасного блокування парламентської трибуни. Припустимо, коаліція хоче проштовхнути якийсь законопроект, а опозиція трибуну заблокувала! А завтра опозиція хоче щось там висунути – а трибуну блокує коаліція… І так вони “бодаються” щодня. Але це не впливає ні на розпуск коаліції, ані на відкликання чиїхось мандатів… Тому це не клакерство.

      От що справді скидалося на клакерство – то це вибори кримського хана в Середньовіччі! Кримське ханство було васальним щодо Османської імперії, ханом міг бути лише висуванець династії Гераїв (рос. – Гиреев) – але його мали затвердити представники місцевої кримськотатарської) еліти. “Вибори” хана проходили в мечеті, перед виборами кожен чоловік наказував дружині або “Тихо!” – або “Шуми”. Потім чоловіки збиралися внизу, жінки – на спеціальному балконі. Коли Герая-претендента виводили до чоловіків, жінки або стояли сумирно – або починали крутитися. Оскільки за мусульманськими законами, виходячи з дому, жінка навішувала на себе всі прикраси – то від тих, хто крутився, йшов шум і передзвін. Отож за рівнем шуму ведучий церемонії визначав, любий претендент еліті чи нелюбий. Якщо в мечеті здіймався сильний шум – він під благовидним приводом виводив претендента з мечеті, той сідав на корабель і тікав. Якщо ж в мечеті було відносно тихо – претендент вважався обраним. Отже, рівень створеного жінками заможних киримли шуму або ламав, або остаточно зміцнював кар’єру претендента на ханський стіл. Оце схоже на клакерство!

      • pan_futiy | 11.09.2020 at 21:22 |

        Благодарю за столь подробный и детальный ответ.
        Маленькое уточнение.
        …за мусульманськими законами, виходячи з дому, жінка навішувала на себе всі прикраси…
        Это не закон, а вынужденная мера – следствие закона. По “закону” если муж трижды повторит жене “уходи” – они считаются разведенными. С собой бывшая жена может взять только то, что в этот момент на ней надето. Потому-то мусульманки постоянно носят на себе все свои драгоценности – оставшись после “развода” без всяких средств, они какое-то время смогут прожить за счет продажи этих драгоценностей…

  11. Наталія М. | 11.09.2020 at 20:36 |

    pan_futiy | 11 Вересня, 2020 at 17:50 | Відповіcти
    @…выступления наиболее одиозных “политиков” – коммунистов срывалось “бурными продолжительными аплодисментами”, которые не прекращались, пока те не удалялиь восвояси. @

    Это был первый перфоманс, который применили ещё в совке против комуняк.
    Другими словами это называлось – “извольте выйти вон”!

    • Так, перформанс – це точніше! Дякую 😀

    • pan_futiy | 11.09.2020 at 21:33 |

      Наталія М. | 11 Вересня, 2020 at 20:36
      …перфоманс…
      Посмотрел википедию (черт, удобная штука, хоть и не совсем надежная).
      Похоже, перфоманс все же больше относится к миру искусства.
      Впрочем, не знаю. Может быть, политический первоманс?

      • “Карнавал нон-стоп” – це мистецтвознавські напрацювання, перенесені на ґрунт політики.
        “Клака” та “клакерство” – це явища більшою мірою театральні, хоча оратори й політики теж могли потрапити під “роздачу” клакерів.
        Кліка критиків у “Майстрі і Маргариті” (Латунський, Аріман, Лаврович) – це, де факто, радянська літературна клака, яка видавила Майстра з його підвальчика в психіатричну клініку професора Стравинського. Але це знов-таки світ мистецтва…
        От зараз Ви написали про “політичний перформанс”… І Ви таки праві!..
        Бачите, як мистецькі методи переносяться на політику і що з цього виходить?!
        Отож мені, мабуть, варто продовжити й написати ще парочку матеріалів у цьому ключі! Бо відчуваю, що синці та гулі, набиті в “мистецькому менеджменті”, чогось-таки варті.
        🙁

        • pan_futiy | 11.09.2020 at 22:51 |

          Тимур | 11 Вересня, 2020 at 22:02
          …синці та гулі, набиті в “мистецькому менеджменті”, чогось-таки варті.
          “Все, что нас не убивает, делает нас сильнее”. (с)

  12. М-де.
    Теперь многое в нашей современной жизни прояснилось и оформилось в стройную систему. Теперь понятно откуда рашка черпает свои идеи. У них опыт государственности побольше нашего, и все это они знали еще при царе-горохе. А наш опыт это по три-четыре года государства с перерывами в три-четыре столетия. Да еще и элиту государственную выбивали нещадно. А простой нарИд, который оставался здесь, о подобном явлении слыхом не слыхивал и слышать не хотел. Вот рашкоВани нас и “сделали” уже в наше время. Повторю ка еще раз: “Мало у нас опыта государственности, и мало людей, которые элита нации. Учиться нам надо очень усердно, очень многому и очень долго еще. Если, конечно, захотим.” Эту бы статью дать почитать Пороху году, эдак, в 2016-17.

    • Краще пізніше, ніж ніколи.
      А в цілому…
      Вибачте, але ж звідки я міг знати, що у Пороха з піар-менеджментом все настільки зле, що ніхто з його команди не здатен розповісти подібних речей?! Бо його “зробили” на 100% за законами клакерства:
      – з одного боку, купа продажних пропагандонів, замаскована під “незалежних журналістів”, розганяла хвиля за хвилею про “Вальцмана”, про “Свинарчуків”, про “Роттердам+” та інші жахлики;
      – в іншого боку, клака “95 кварталу” всебічно піарила ЗЮ…
      Причому Андрій Богдан щойно пробовкнувся, що умовив ЗЮ йти в президенти… ще в січні 2018 року! Тоді як сам ЗЮ, виходить, комизився на публіку ще цілий рік, а про своє рішення заявив аж у січні 2019 року… Отже, проти Пороха і за ЗЮ одночасно зіграли найбруднішими методами дві клаки. А протиставити цій грі ніхто нічого не зміг!!! Хоча мусив би протиставити…
      🙁 🙁 🙁
      Всі ж гадали, що за наявні у нього гроші Порох міг би найняти собі в команду піарників екстра-класу. Того ж Чекалкіна, у якого і спецосвіта, й досвід… А вийшло так, що піар-менеджмент команда Пороха провалила. НМД, це сталося через його бізнесове минуле: він звик “проламуватися” до успіху, як той Шанні Штраус – вперто роблячи свою справу під “акомпанемент” гембелю, здійнятого чужою клакою. Це добре, так діяти можна і потрібно. Але це – стратегія новачка, от в чім біда! А в політиці Порох не був новачком. Він, як повноцінний президент (глава найбільшої в Європі держави) мусив зібрати команду, націлити її на наступні вибори – і хай би та команда з умовним Чекалкіним на чолі вибудувала й реалізувала свою стратегію!..
      А тепер що ж… Маємо те, що маємо. 🙁

      • Ну а что Порох? Элита в первом поколении. Это ж не родословная графа Мальборо, где целые поколения собирали опыт и манеры. У Пороха отец из простого народа, выучился в совВУЗе, Пороху дал обраазование уже получше, но все равно этого мало. В Марины родители советская номенклатура, образование тоже ничего по нашим меркам, но они элита первого поколения. Опыта, по сравнению с “лордами”, минимум. Вот оно и отыграло. А Россия это империя. Большевики хоть и выдавили дворян, но многие перешли к ним на службу и тем самым создали преемственность. Тот же Ху@ло, обычный гопник из Питерской подворотни, но тусовка, которая вокруг, она же питерская. А в Питере и стены воспитывают имперский дух. А наша “сцуко” элита, все еще при слове театр, начинает дико оглядываться и потеть. Закон сохранения энергии. Его не перепрыгнешь и не купишь. А выбирать Пороху из чего было? Выбирал из тех с кем в бизнесе работал, с армейских друзей да по универу. Ну и сам постоянно пытался расти, чтобы выбрать. В начале мнения у него были не совсем такие, как сейчас. А потом вырос. Думаю, уже сейчас других бы назначал. Взять минСтэця. Это ж мрачище, а не пропагандист. Ни рыба не мясо. Какую пропаганду он мог вести? НиАчем.

        • Ох, не люблю я таких розмов, коли предками починають мірятися!.. Разом з тим, не можна ігнорувати той факт, що останні 350 років Україна існувала попервах як сателіт Московського царства, потім загалом як інтегрована складова імперії то Російської, то радянської. З іншого боку, українська еліта відправлялася в могилу, або в Сибір, або переманювалася до Москви, або перекуповувалася на місці… Тому Україну демократичну й самодостатню доводиться вибудовувати практично з нуля. Ціною неймовірних зусиль і жахливих помилок…
          🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

  13. Yaroslav Kievsky | 12.09.2020 at 02:11 |

    Ну раз пошли воспоминания, я это слово узнал настолько давно, что уже и не помню откуда. Скорее всего, из примечания к какому-то переводному роману из жизни театра. Раньше в таких книгах примечания занимали не одну страницу, и их чтение представляло самостоятельное удовольствие.

    • Згоден. Примітки можуть бути дуже корисними. 🙂 Я й сам намагаюся давати примітки в своїх творах у міру необхідності.

Comments are closed.