Гетьманщина в очах модерної Європи (Частина 2)

Запитання №2: «…то чаго ж выбралі не освічені захід»?

Якщо відповідати коротко — то сталося це через недолугу політику, започатковану польським королем Сигізмундом ІІІ Вазою. Ще в періоду правління Сигізмунда ІІ Августа українці у складі Речі Посполитої почувалися цілком комфортно. В період «безкоролів’я» найбільший магнат тих земель — православний (!) князь Василь Костянтин Острозький двічі (!!!) претендував на трон. І хоча обидва рази сейм дав йому відкоша, самі по собі спроби балотування на позицію «першого серед рівних» свідчать про відсутність непереборних конфліктів у суспільстві тієї держави.

Більш того, мені траплялися доволі робкі згадки про те, що навіть на Запорозькій Січі в XVI столітті далеко не всі козаки були православними. Нібито там могли перебувати і католики, й навіть мусульмани!.. Але достовірність цих згадок не гарантую…

В будь-якому разі, ситуація в Речі Посполитій кардинально змінилася зі сходженням на трон Сигізмунда ІІІ Вази в 1587 році. Тут треба мати на увазі, що походив він зі шведської династії Ваза, був сином шведського короля Юхана III та в 1592-1599 роках вважався чинним королем саме цієї країни. Але ситуація склалася так, що завдяки своїй матері — польській королівні Катерині Ягеллонці, Сигізмунд зміг претендувати на польський трон. Вкрай вимотані періодом «безкоролів’я» поляки сприйняли нового володаря з величезною радістю. І все б нічого…

Але в ту епоху Швеція і Польща ворогували, отож взявши шлюб з Катериною Ягеллонкою, король Юхан ІІІ «згрішив» в очах власного народу. Отож внаслідок жорсткого протистояння як сам Юхан ІІІ, так і його нащадок Сигізмунд були відсунуті на другий план королем-регентом Карлом ІХ. А тому з 1599 по 1632 роки Сигізмунд ІІІ Ваза був всього лише титулярним королем Швеції.

По натурі чоловік цей був гордим аж до самозакоханості! Те, що він зайняв престол Польщі — ворожої для Швеції держави, Сигізмунд розглядав не інакше, як злий жарт долі. Отож під впливом роздратування він вирішив перетворити Річ Посполиту на велику розквітлу, успішну у всіх відношеннях державу. Щоб уникнути звинувачень в нелояльності короля-шведа до Польщі, а також підозр в тому, що виходець із протестантської країни протегуватиме всяким «іновірцям», Сигізмунд взяв курс на підтримку та просування лише (1) всього польського і (2) всього католицького.

Все це вкрай ускладнило становище в Речі Посполитій українців, які до того ж були в масі своїй православними. Особливо негативною була реакція на Брестську унію 1596 року: відтоді українців почали притісняти ще і в питаннях віри… Й саме тоді Запорозька Січ перетворилася на оплот віри православної! Утискалися, до речі, також протестанти (социніяни або ж аріяни) — але не будемо розпорошуватися.

Головне ж полягає в тому, що більш ніж піввікові утиски в усіх аспектах спричинили Визвольну війну українського народу під проводом Богдана Хмельницького, що почалася в 1648 році. Але якщо врахувати сказане вище, то саме запитання №2 втрачає сенс. Справді, Гетьманщина прагнула відмежуватися від Західної Європи, уособленої Річчю Посполитою через утискання (1) українців як нації та (2) православної віри.

Але враховуючи запитання №1, потрібно було обрати, «під руку» якого альтернативного короля або рівнозначного йому правителя пристати, щоб тебе не завоював перший-ліпший претендент?! Власне, варіантів було небагато — окрім Речі Посполитої (від якої тікали), в межах «сусідства через кордон» (заради надання оперативної військової допомоги в потрібний час) це могли б бути:

1. Московське царство;

2. Османська імперія.

До речі, Кримське ханство для цієї мети не годилося, бо кримський хан був васалом Блискучої Порти, а отже — фігурою, слабшою від короля…

Саме тому вибір Богдана Хмельницького і зупинився на Московському царстві: хоча тамтешнє православ’я було, м’яко кажучи, якимсь підозрілим (бо в тогочасній Західній Європі навіть захищалися наукові дисертації на тему «Чи можна вважати московитів християнами») — але разом з тим, номінально вони вважалися таки православними, а не «магометанами».

Запитання №3: То що ж насправді обрала освічена козацька верхівка?

Суто військовий союз із Московським царством вилився в Переяславські статті від 1654 року. Ця угода з московитами вирішувала проблематику пошуку суто військового союзника Гетьманщини, для якої головним було уникнути повернення «під руку» чергового польського короля.

Втім, вже наприкінці життя Богдан Хмельницький дійшов висновку про необхідність денонсувати Переяславські статті. Зробити це завадила йому хвороба і смерть в 1657 році. До речі, видається дуже ймовірним, що «великого друга Москви»… отруїли саме московити! Мета очевидна: не дати «другові» денонсувати військовий договір.

Зате Переяславські статті денонсував у 1658 році наступник і колишній генеральний писар Богдана Хмельницького — гетьман Іван Виговський! Ви ніколи не запитували себе, чому не зберігся оригінал Переяславських статей?! А саме через їхню ДЕНОНСАЦІЮ!!! Договір був, свою неефективність і навіть шкідливість він довів повністю — отож документ денонсували і забули… От і вся розгадка! Тому-то й не збереглися його примірники, бо (1) козаків не цікавив договір, що втратив чинність, а (2) московити не хотіль, щоб бодай хтось дізнався, які положення були закріплені в першому варіанті Переяславських статей.

Ну добре, військовий договір з Московським царством денонсували… А на кого спиратися тепер??? Бо знов постає руба запитання №1…

Коли на Річ Посполиту накотили хвилі «Шведського Потопу» Гетьманщина намагалася налагодити стосунки зі Швецією. Однак з часом польський трон перестав хитатися. І тоді на історичну сцену вийшов Брій Немирич — автор трактату «Роздуми про війну з московитами», колишній очільник посполитого рушіння Київського воєводства Юрій Немирич. Він примкнув до козаків буквально в останні тижні життя Богдана Хмельницького, змінив социніянську віру на православ’я (яке сповідували його предки) та обійняв посаду генерального писаря при гетьмані Виговському.

Отож саме Немирич і зробив рішучий крок у напрямі «освіченого Заходу» — бо саме з його подачі в 1658 році були ухвалені знамениті Гадяцькі статті. Згідно з проектом Немирича, Річ Посполита мала бути перетворена на троїсту федерацію — Королівство Польське, Велике князівство Литовське й Велике князівство Руське. Останнє являло би собою модернізовану Гетьманщину — нормальну, в середньовічному сенсі, державу з власним правителем — спадковим Великим князем, зі своєю грошовою системою, армією, системою судочинства та іншими атрибутами влади. Себе ж Немирич бачив канцлером троїстої федерації…

На превеликий жаль, польський сейм вихолостив Гадяцькі статті, отож поставлених цілей (трансформувати Гетьманщину у Велике князівство Руське, а доволі вже ослаблену Річ Посполиту — в троїсту федерацію) так і не вдалося досягнути, бо в 1659 році Немирича вбили, а Виговського запідозрили в тому, що він хоче «покласти Гетьманщину під ляхів»… і на наступних виборах гетьмана булаву вручили Юрію Хмельниченку.

І хоч він був сином Богдана Хмельницького — проте Москва змусила його підписати відновлені Переяславські статті-2. А там вже передбачався не суто військовий союз, а політичний! А все тому, що Юрій Хмельниченко був таким собі «тихим миротворцем», який найбільше мріяв… просто піти в монастир і жити за його товстими мурами тихим самітником!.. Як на мене — це тогочасний варіант палкого бажання «просто припинити стріляти». Скінчилося все трагічно: «миротворця» публічно задушили в Кам’янці-Подільському на мосту, а тіло кинули в Смотрич.

Ну, а Гетьманщина-Україна продовжила погіршувати позиції тепер все не просто у військовому, а у всебічному союзі з Московським царством.

Тимур

28 Comments on "Гетьманщина в очах модерної Європи (Частина 2)"

  1. Andrii | 10.01.2020 at 10:44 |

    Велика подяка Авторовi!
    Очень интересно и познавательно, не встречалось ранее похожего. Хотя – «ищущий да обрящет»

    • Для того, щоб почитати щось “схоже”, авантюрно-історичні романи творчого подружжя Литовченків мають бути включені в шкільну програму. Це може статися, за моїми прикидками, років через 50. Чекати, за історичними мірками, недовго… 🙂
      А займатися саморекламою на “Лінії Оборони” я не буду – бо це неетично. Отож почитали? Гаразд – тепер можете самостійно поглибити й розширити отримане знання, перевірити мої слова і т.п. І це правильно!

    • Славік | 13.01.2020 at 17:59 |

      Можете у Гугл Плей Маркеті, в розділі “Книжки” пошукати Тимура Литовченко, там є дві його книжки.

  2. Андрій | 10.01.2020 at 11:02 |

    Дякую авторові, цікаві та змістовні статті, ще Ї доволі легко читаються та сприймаються.

  3. Uri Lukas | 10.01.2020 at 11:03 |

    Тарас Шевченко, 1843. “Розрита могила”:
    “…Ой Богдане, Богданочку, Нерозумний сину!
    Якби була знала, У колисці б задушила,
    Під серцем приспала…”
    http://litopys.org.ua/shevchenko/shev124.htm

  4. Олекса | 10.01.2020 at 12:02 |

    Дякую,дуже сподобалось!

  5. Да, все нормально. Текст дает полное представление о всех подробностях и подводных камнях нашей истории того периода. Дьявол, как известно скрывается в т.н. мелочах. Они здесь и раскрыты полной мерой.

  6. Віктор | 10.01.2020 at 14:28 |

    Почитайте “Історію України-Руси” Миколи Миколайовича Аркаса. Всі ці події і описані в досутупній формі, без кабінетного стилю та постійних посилань на історичні джерела. А якби ще Вам попалось видання з ілюстраціями.

    • “Історія України-Руси” Аркаса, “Історія України-Руси” Грушевського – це все ж таки ґрунтовні історичні праці. Вони не всім “заходять”…
      Саме тому і працюємо ми – письменники історичного жанру! Бо в нашій белетристиці є те, чого нема в творах професійних істориків: відтворення психологічних портретів персонажів, їхніх емоцій та душевних поривів. В наших творах історія ОЖИВАЄ та сприймається сучасниками на емоційному рівні… Тому-то я і згадую оцей фрагмент вагантівської пісеньки:
      …Если не сведут с ума
      Римляне и греки,
      Сочинившие тома
      ДЛЯ БИБЛИОТЕКИ…
      От в тім-то й біда, що далеко не кожен прочитає твори професійного історика! Ці твори так і лишаються В БІБЛІОТЕКАХ… Натомість прочитати історичний або авантюрно-історичний роман чи повість, історичний детектив – інша річ! 🙂

  7. Саша02 | 10.01.2020 at 14:46 |

    Дякую. Пропоную раз на тиждень робити екскурс в історію України, охоплюючи періоди 10-20-50 років. Так за деякий час пройдем ПРАВИЛЬНИЙ курс історії України.

    • Це не в порядку самореклами… Але ми з дружиною взялися за написання ХУДОЖНЬОЇ історичної епопеї “101 рік України”. Ідея така: 1 рік історії України – це 1 авторський аркуш (23,4 сторінки стандартного машинопису). В 2018 році вийшли друком 4 початкові книги (віртуальний том “Від війни до війни”):
      – “Книга Пожежі. 1914-1922”
      – “Книга Невиправданих Надій. 1923-1931”
      – “Книга Жахіття. 1932-1938”
      – “Книга Спустошення. 1939-1945”
      В 2019 році вийшли друком 3 серединні книги (віртуальний том “Миру – мир”):
      – “Книга Зневіри. 1946-1953”
      – “Книга Відлиги. 1954-1964”
      – “Книга Застою. 1965-1976”
      На 2020 рік заплановані 3 останні книги (віртуальний том “Від миру до війни”):
      – “Книга Розчарування. 1977-1990”
      – “Книга Безнадії. 1991-2004”
      – “Книга Нових Сподівань. 2005-2014”
      Отож ми зараз в чотири руки і в темпі вальсу дописуємо три останні книги… Поки не допишемо – не можна відволікатися на інші проекти. Навіть на таку привабливу ідею, яку висунули Ви… Бо повірте, написати 3-4 художні історичні книги на рік – справа нелегка… А не вірите – спитайте інших письменників. А тому ми зараз дописуємо нашу епопею, інше – буде потім… як допишемо… Вибачте!

      • Андрій Дар | 10.01.2020 at 22:06 |

        Наснаги, натхнення, та втілення ваших планів!

      • Андрій Бровари | 11.01.2020 at 11:53 |

        Чи можу претендувати, коли завершите серію, на автограф?

        • Авжеж, авжеж! Спитаєте мій мейл у Anti-Colorados’а або знайдете мене на ФБ чи на Вайбері – зв’яжемося…

  8. SOM 24 | 10.01.2020 at 16:17 |

    Дякую за Вашу працю.
    Віртуальний том “Від війни до війни” та віртуальний том “Від війни до війни” вже прочитав. Читається легко, на одному диханні. Чекаю на продовження.

  9. SOM 24 | 10.01.2020 at 16:18 |

    Дякую за Вашу працю.
    Віртуальний том “Від війни до війни” та віртуальний том “Миру – мир” вже прочитав. Читається легко, на одному диханні. Чекаю на продовження.

  10. Sergii | 10.01.2020 at 17:58 |

    було цікаво прочитати. дякую авторові

    • Прошу пана! Не вважаю за можливе займатися самопіаром на “ЛО”, а тому порекомендую наступне: погугліть на “Тимур Литовченко Книги” або на “Тимур і Олена Литовченки 101 рік України” та оберіть найбільш прийнятний результат в плані придбання книжок… 🙂

  11. Gruffurd | 10.01.2020 at 20:22 |

    Загальновідомі факти в подробицях набувають зовсім іншого забарвлення. Про деякі речі дізнався вперше.
    Дякую за Вашу працю! Обов’язково прочитаю Вашу епопею.

  12. Історія, що Ви розповіли, знову підтверджує давно засілу в голові думку, що “православіє” – зло. Скількох нещасть ми б уникнули, якби не втерли в голови тогочасних українців, що це дійсно щось вартісне заради чого треба воювати, укладати союзи і потерпати. До речі, основним лейтмотивом православія і є культ страждання, який вже встановлено в наші мізки, як ОС на відповідне залізо. Без права заміни (Боже, збав, інакше ідентичність втратимо!)

  13. Камянтатар | 11.01.2020 at 00:28 |

    Дзякую за артыкул. Даволі цікава. Але аутар напісау так ,як рабілі савецкія і расейскія гісторыкі, забыушы упамянуць пра адзін з асноуных вынікау яднання Гетманшчыны з Масковіяй – вайну гэтага аб’яднання з Рэччу Паспалітай, а фактычна вайну з Вялікім Княствам Літоускім, з 1654 па 1667 , якая апісана добра кандыдатам гістарычных навук Г.Сагановічам у кнізе “Невядомая вайна”(праглядзіце дэмаграфічныя табліцы у канцы кнігі)

    http://knihi.com/Hienadz_Sahanovic/Nieviadomaja_vajna_1654-1667.html

    • Дякую за посилання на книгу, з нею треба буде ознайомитися.
      Разом з тим зауважу, що ця “Невідома війна” проти ВКЛ 1654-1667 років – це вже продовження розглянутих мною подій. Моя стаття обмежується “зверху” 1659 роком – себто, моментом, коли після Конотопської битви:
      1. внаслідок дещо таємничих подій був по-звірячому вбитий Юрій Немирич;
      2. на чергових виборах гетьмана булава перейшла від Івана Виговського до Брія Хмельниченка…
      Підписання другої версії Переяславських статей я просто констатую, а не розглядаю докладно.
      А щоб “дотягнути” розповідь до 1667 року, я мушу розповісти, що то були за гетьмани:
      – Павло Тетеря;
      – Степан Опара;
      – Петро Дорошенко.
      А також – як Гетьманщина все ж таки зробила реверанс у бік Османської імперії… А також – про першу третину Руїни (1657-1687 роки)…
      🙁 🙁 🙁
      Це вже окрема стаття виходить на окрему тему! Бо згадана Вами “Невідома війна” – це все-таки НАСЛІДОК початкового вибору Богдана Хмельницького, що був зроблений в 1654 році. Можливо, якось наступним разом… Коли буде час. Ще раз вибачте!
      🙁 🙁 🙁

      P.S. До речі, можете спробувати самі написати таку статтю! Ви принаймні знайомі з працею к.і.н. Г.Сагановича, а я – ні. Спробуйте, а чого ж!..

    • P.S. Не втримався, трохи почитав працю Сагановича. Неприємно різонуло око:
      *****
      “Паводле тэксту Гадзяцкай дамовы, пад якой ад украінскага боку паставіў подпіс новы гетман Запарожскага Войска, былы пісар Хмяльніцкага Іван Выгоўскі…” (с)
      *****
      Перепрошую, звісно, за прискіпливість… Просто у мене “гостре око” письменника й багаторічного редактора, яке чіпляється за найменші дрібниці. А тут…
      🙁 🙁 🙁
      Перепрошую, але з якого дива Іван Виговський названий “ПИСАРЕМ Хмельницького”?! Адже він був “ГЕНЕРАЛЬНИМ писарем” – це не метафора й не “фігура мови”, це назва ПОСАДИ в гетьманському уряді:
      =======
      https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80
      ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПИСАР — військове звання вищої службової особи.
      Генеральний писар — член генеральної старшини, вища службова особа, яка вела справи гетьманського уряду в Україні в 17-18 століттях. Іноземці називали його канцлером. Генеральний писар керував діяльністю Генеральної військової канцелярії, приймав іноземних послів, брав участь у виробленні умов міжнародних договорів, вів дипломатичне листування. Генеральний писар зберігав державну печатку.
      =======
      Таким чином, “генеральний писар” XVII століття – це начальник гетьманської канцелярії та щось на кшталт міністра закордонних справ… або американського держсекретаря! Якби Виговського назвав “писарем” хтось із завсідників “ЛО” у коментарях – це одне, це можна списати на помилку. Але ж Г.Саганович – це кандидат історичних наук! І перед нами не коментар і не нашвидкоруч написаний блог в Інтернеті – перед нами КНИГА професійного історика… Наукова праця, в якій має бути вивірена кожна літера!..
      🙁 🙁 🙁
      Це все одно, що я би написав статтю, наприклад, про візит Майка Помпео до України й назвав би його “американським секретарем”. А на зауваження, що він є “Державним секретарем США” і що це назва посади – відповів би:
      “Ну то й що?! і так прокатить…”
      🙁 🙁 🙁
      Ні-ні, через одну помилку я, звісно, не можу ставити під сумнів авторитет Г.Сагановича… Однак навіть таку працю треба читати уважно – бо навіть там можуть бути помилки та ляпи…

  14. Камянтатар | 11.01.2020 at 09:41 |

    Вітаю. Няма часу пісаць комент, таму даю вытрымку з адной з беларускіх Вікіпедый:
    Вынікі Вайны Маско́ўскай дзяржа́вы з Рэ́ччу Паспалі́тай 1654—1667 гадо́ў (Трынаццацігадо́вая вайна́, Крыва́вы Пато́п):
    Вайна мела катастрафічныя вынікі для Вялікага Княства Літоўскага. Беларускія землі апынуліся ў стане эканамічнага заняпаду, колькасьць насельніцтва скарацілася ў 2 разы (з 2,9 да 1,4 мільёна жыхароў[17]). Асабліва пацярпелі паўночныя і ўсходнія раёны, якія найдаўжэй заставаліся пад акупацыяй, дзе засталося менш за траціну ад даваеннай колькасьці жыхароў[1].

    Большасьць местаў і сёлаў зруйнавалі або разрабавалі[17]. Мескае рамяство дэградавала, істотна скараціўся аб’ём рамеснай вытворчасьці. Зьменшылася колькасьць ворыўных земляў, не хапала работнікаў для іх апрацоўкі. Каб адрадзіць сельскую гаспадарку сялянству Вялікага Княства Літоўскага спатрэбілася больш за два дзесяцігодзьдзі[17].

    Аслабла каралеўская ўлада, значна пашырыліся правы магнатаў. У Рэчы Паспалітай узмацніўся ціск на пратэстантаў, арыянаў, праваслаўных, што прывяло да скасаваньня рэлігійнай талерантнасьці. Дзяржава ўступіла ў паласу працяглага крызісу.

    Адным з наступстваў таксама стала сьвядомая палянізацыя найвышэйшых станаў Вялікага Княства Літоўскага, якія такім чынам спрабавалі адасобіцца ад патэнцыйнага агрэсара і прыбраць падставы для імаверных тэрытарыяльных прэтэнзіяў. Гэта прычынілася да паступовага зьмяншэньня ролі беларускай мовы з заменай яе польскай і лацінскай як менш падобнымі да расейскай.

    https://be-tarask.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B9_%D0%B4%D0%B7%D1%8F%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D1%8B_%D0%B7_%D0%A0%D1%8D%D1%87%D1%87%D1%83_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%B9_1654%E2%80%941667_%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%9E

    • Добродію! Я вже сказав вище:

      **********
      […]
      Тимур | 11 Січня, 2020 at 02:21 |
      Разом з тим зауважу, що ця “Невідома війна” проти ВКЛ 1654-1667 років – це вже продовження розглянутих мною подій. Моя стаття обмежується “зверху” 1659 роком – себто, моментом, коли після Конотопської битви:
      1. внаслідок дещо таємничих подій був по-звірячому вбитий Юрій Немирич;
      2. на чергових виборах гетьмана булава перейшла від Івана Виговського до Брія Хмельниченка…
      Підписання другої версії Переяславських статей я просто констатую, а не розглядаю докладно.
      А щоб “дотягнути” розповідь до 1667 року, я мушу розповісти, що то були за гетьмани:
      – Павло Тетеря;
      – Степан Опара;
      – Петро Дорошенко.
      А також – як Гетьманщина все ж таки зробила реверанс у бік Османської імперії… А також – про першу третину Руїни (1657-1687 роки)…
      ? ? ?
      Це вже окрема стаття виходить на окрему тему! Бо згадана Вами “Невідома війна” – це все-таки НАСЛІДОК початкового вибору Богдана Хмельницького, що був зроблений в 1654 році. Можливо, якось наступним разом… Коли буде час. Ще раз вибачте!
      **********

      Отож давайте краще або Ви, або я напишемо окрему статтю про ПОДАЛЬШІ ПОДІЇ, а не будемо додавати все нові коментарі під тему, яка вже “дрейфує” до архіву… Дуже прошу зрозуміти мене вірно!

  15. дякую авторові. продовжуйте. чекаємо на продовження.

  16. Камянтатар | 11.01.2020 at 20:56 |

    Дзякую за занадта вялікую увагу да маіх коментау, але прауда панад усім. Працягвайце пісаць, вы нераунадушы, а значыць зможаце любіць працаваць праудзіва. У мяне часу няма . Пішыце, мы тут усе будзем удзячны .

  17. Victor | 14.01.2020 at 17:10 |

    Спасибо автору за познавательность. Далеко не все знают такие подробности.

Comments are closed.