З благими намірами. Оповідка друга

Марія Склодовська-Кюрі лавреат двох Нобелівських премій чотири роки варила радіоактивну кашу, створюючи своє чудовисько Франкенштейна:

«Ми з головою поринули в нову область, яка розкрилася перед нами завдяки несподіваному відкриттю. Незважаючи на важкі умови роботи, ми були щасливі. Всі дні ми проводили в лабораторії. У жалюгідному сараї панував повний мир і тиша: бувало, що доводилося тільки стежити за ходом тієї чи іншої операції… У нашому спільному, єдиному захопленні ми жили як уві сні.

У цьому поганому старому сараї протекли кращі найщасливіші роки життя, цілком присвячені роботі. Нерідко я готувала якусь їжу тут же, щоб не переривати хід особливо важливої операції. Іноді весь день я перемішувала киплячу масу залізним шкворнем довжиною майже в мій зріст. Увечері я валилася від утоми…

Мені доводилося обробляти в день до двадцяти кілограмів первинного матеріалу – і в результаті весь сарай був заставлений великими хімічними судинами з осадами і розчинами; виснажлива праця – переносити мішки, судини, переливати розчини з однієї судини в іншій, по кілька годин поспіль розмішувати киплячу рідину в чавунної тазу…»

Дочка Склодовської Єва доповнює цю розповідь своїми подробицями:

«Марі обробляє кілограм за кілограмом тонни уранової руди. Зі страшенним завзяттям протягом чотирьох років вона щодня перевтілювалася по черзі у вченого, кваліфікованого працівника, інженера і чорнороба. Завдяки її мозку і енергії все більше і більше концентровані продукти з усе більшим і більшим вмістом радію з’являлися на старих столах сараю. У жалюгідному, що продувається з усіх боків сараї носиться пил з частинками заліза та вугілля, які домішуються до старанно очищеним продуктам обробки, що призводить Марі у відчай… П’єру так набридла ця нескінченна боротьба, що він готовий був відмовитися від неї. Він радить Марі зробити перепочинок. Але П’єр не врахував характеру своєї дружини. Марі бажає виділити радій і виділить…»

У 1902 році, через сорок місяців з того дня, коли подружжя Кюрі заявили про ймовірне існування радію, Марі, нарешті, здобуває перемогу.

Померла Марія Склодовська-Кюрі 4 липня 1934 року від переродження кісткового мозку внаслідок хронічної променевої хвороби.

Творило подружжя Кюрі з найкращими намірами: в ім’я торжества людини, його майбутнього…

Завдяки її великим, безкорисливим і шляхетним старанням ми мали Хіросіму, Нагасакі. Семипалатинськ, Неваду і Чорнобиль. У всій красі.

Тільки-но обраний український парламент творить нове законодавство. Воно принесе Україні не менші катастрофи, ніж згадані вище, оскільки створюють закони неуки, невігласи і профани. Та й ще  не надриваються, як подружжя Кюрі.

Yaroslav

29 Comments on "З благими намірами. Оповідка друга"

  1. rudolf_bochkin | 04.10.2019 at 21:11 |

    за цією “логікою” – людина, що відкрила людству добування заліза, принесла різанину, мечі, снаряди, смертоносну техніку… а не ножі, ложки, дахову сталь, багатоповерхівки, транспорт, знаряддя праці…

    • SoldatYdachi | 04.10.2019 at 22:08 |

      так, пан Ярослав дещо сплутав.
      будь який винахід завжди можливо використати у двох напрямках – на користь і за для шкоди.
      не була б це Марія то був би хтось інший.
      і був би неодмінно.
      ну то таке.
      прогрес.
      я не вважаю що пан Ярослав за його зупинку та й не схожий він на ретрограда.

  2. Пан Ярослав, цей парламент – ростовчане, не переймайтесь!

  3. Ну, если не считать двух последних абзацев, то описывается глупость типа попробовать действие мухоморной настоечки на себе или проверить сьедобность лесных ягодок – тоже на себе. Украина как страна сейчас проверяет, что будет при весельчаке Зе – а вдруг кусок сыра в клюве окажется, вместо своего общипанного хвоста. Экспериментаторы, понимаешь…

  4. Санто | 04.10.2019 at 22:09 |

    Між роботою Марії Кюрі і роботою зепутангів та решти зе-влади є суттєва відмінність. Вона безкорисливо працювала в умовах сараю заради науки. А ці працюють винятково за винагороду і в умовах палацу. А заради чого – я навіть не можу сказати. Поки виглядає, що задля розвалу держави…

  5. Укроп | 04.10.2019 at 22:42 |

    Теж приєднаюсь до шановних гонителів такого ж шановного пана Ярослава 🙂 У випадку з ядерною енергією все було правильно, навколишній світ треба пізнавати, це властивість людини розумної, інакше ми би по сьогодні з кам’яною сокирою бігали 🙂 І чому ядерна енергія це тільки зло? А атомні станції, а дослідження космосу та багато чого іншого… Це той же самий “кухонний ніх як знаряддя вбивства” – дивлячись в які руки попаде…

  6. Rhodesian | 04.10.2019 at 23:01 |

    Те що автор прочитав чудову книжку Эви Кьюрі, присвячену її матері чудово, але до чого тут зелений клоун зі своїм шапіто ніяк зрозуміти не можу. О_о
    Може автору краще написати рецензію на гуд-рідс?!

  7. Rhodesian | 04.10.2019 at 23:07 |

    By the way, Марія Кьюрі відкрила лише явище радіоактивності, а першу контрольовану ядерну реакцію провів Енріко Фермі.

    • Andrii | 05.10.2019 at 00:58 |

      Явище радіоактивності відкрив Анрі Бекерель

  8. Евгений О. | 04.10.2019 at 23:30 |

    От кляте “залізо”, дало таки збій. А тут пан Укроп вже написав про кухонного ножа…

    Та все ж.
    Вельмишановний пане Ярослав.
    Якщо я помиляюсь, то пробачте, але.
    Вам ніколи не доводилось розглядати будь-який предмет чи матеріал суто домашнього вжитку як потенціальне знаряддя вбивства.
    І це, певно, дуже добре.
    Але знов але.
    Вимушений вас засмутити, тому, що приблизно дев’ять десятих речей і речовин, що знаходяться у вільному продажу в мережах продуктових та господарчих товарів, за певних умов можуть бути використані як достатньо ефективні засоби ураження ворога. Без суто спеціалізованих речовин і знаряддя.
    То ж ваш приклад з М. Кюрі цілком правомірно може бути застосований до практично будь-якого вченого, чи інженера, що винайшов, чи спроектував якусь річ, механізм, або ж пристрій.
    Та це ще півбіди.
    Дуже і дуже подібна точка зору стосовно допитливих та винахідливих людей, що своїми здобутками мали на меті покращити умови життя і праці чи то свої власні, чи то інших, у певні часи панувала на території Європи і не тільки.
    З дуже трагічними наслідками. І продовжувалось таке становище не одну сотню років.
    Тут треба, як на мою думку, додати ще одну обставину., Мабуть стосовно попередньої статті.
    Вона полягає в тому, що саме за допомогою літературних творів в суспільстві розповсюджуються певні стереотипи світоглядного характеру.Творів, що зачіпають дуже чутливі “струни” людських душ, спонукаючи читачів до певних роздумів і переживань.
    Пригадайте, які “Джомолунгми” книжок, журналів і газет друкувались в совєцькі часи.
    З гордістю тоді називали громадян совка самим читаючим суспільством у світі….
    Але що читали і до чого оте все призвело…
    Такі думки виникли після того, як прочитав дві ваші оповідки.

    • Ліцьвін з Бярєсьця | 05.10.2019 at 00:08 |

      ?Старое маскальскае пытанне:Хто вінаваты? і :Як яго (яе) пакараць?
      Трэба японцам падкінуць ідэю аб тым хто вінаваты у ядравай вайне на японскай зямлі.-Маша Складоуская.-
      Аказваецца вось яна якая ! ???

  9. Док | 05.10.2019 at 00:24 |

    У мене іноді з’являється враження, що хтось зібрав цих мавп, аби вони зробили якусь чорну роботу, сенс якої відомий лише тому, хто це задумав. Зараз ми можемо створювати лише здогадки. Навіщо вони розвалюють все те, що зроблено до них? Але відчувається ціленаправлений рух до мети, яка, поки що, нікому не відома

    • Gruffurd | 05.10.2019 at 08:08 |

      У мене вже давно відчуття, що всю цю зелену масу, разом зі шмарклею, використовують в темну. Хто? Важко сказати. На перший погляд, Бєня, але його бізнесінтереси і так вирішуються судами без проблем. А тут іде цілеспрямоване руйнування законодавчої бази, економіки, зовнішньої політики.

      • Укроп | 05.10.2019 at 09:17 |

        Ачи так вже важко сказати? Якщо не влаштовує найвірогідніша точка зору що замовником є рашка та її скажене Хуйло, то тоді доведеттся думати що і самого путіна теж втемну використовують? Тільки одній державі вигідне перетворення України у місце хаосу у цетрі Європи щоб потім торгувати з Європою можливістю той хаос або трози пригасити, або роздмухати ще більше. Тому що конфлікти це і є єдиний товар, який може запропонувати світові ця скажена потвора. І чим більш явним рбиться її скорий здох, тим воно лютіше робиться, сподіваєься “бога за бороду схопити” наволоч… Так що не варто шукати загадки, там, де їх нема…

        • Gruffurd | 05.10.2019 at 10:23 |

          Ви все правильно тут вказали. Простір неспокою, який намагається тут створити Путін стане предметом торгів. Але, я думаю, це не кінцева мета. Добитися вводу миротворчої місії під прапором ООН, але за обов’язкової участі Росії, з подальшим розчленуванням України між державами-сусідами, і через це створити прецедент до загального перегляду кордонів у Європі. А там є що переглядати. Посіявши хаос у Європі, Путін отримує розвл Євросоюзу, як варіант – НАТО, і можливість відродження імперії та поновлення сфер впливу у Європі, про які він так любитьговорити.
          Принаймні, я так думаю.

          • Укроп | 05.10.2019 at 20:42 |

            Але якщо американський скраплений газ і далі так переможно буде наступати на світові ринки, то все те, що Ви озвучили, зостануться тільки хотєлками рашки, а дійсність буде сувора – “ЯО в обмін на продукти” 🙂

  10. Таке враження, що шановний автор написав текст російською, а потім нашвидкоруч “трахнув” його автоперекладачем і опублікував, як слід не вичитавши. Шановний пане Yaroslav, наступного разу працюйте ретельніше, прошу! І якщо вже подаєте текст українською (що я на “ЛО” завжди вітаю) – то подавайте його таки доброю українською…
    1. “Ми з головою поринули в нову область” – в яку саме “область”: в Львівську?.. Чернівецьку?.. Полтавську?.. Рівненську?.. Житомирську?.. чому не в “царину”?!
    2. “…переливати розчини з однієї судини в іншій” – чому не в “іншу”?!
    3. “…розмішувати киплячу рідину в чавунної тазу” – чому не в “чавунному”?!
    4. “У жалюгідному, що продувається з усіх боків сараї…” – краще або “У жалюгідному сараї, що продувається з усіх боків”, або “У жалюгідному, продуваному з усіх боків сараї”, або навіть “У жалюгідному, продуваному зусібіч сараї”.
    5. “… які домішуються до старанно очищеним продуктам обробки” – чому не “до старанно очищених продуктів обробки”?!
    6. “…що призводить Марі у відчай” – чому не “що завдає Марі відчаю”?!
    7. “…в ім’я торжества людини, його майбутнього” – чому не “її майбутнього”, якщо йдеться про майбутнє “людини”, а не про майбутнє “торжества”?!
    Погодьтесь, хоча б зазначені моменти краще б виправити. 🙁

  11. Анатолий | 05.10.2019 at 04:08 |

    Ну що ви, он Ківа працює в парламенті не покладаючи рук…

  12. Анатолий | 05.10.2019 at 04:10 |

    “оскільки створюють закони неуки, невігласи і профани. Та й ще не надриваються, як подружжя Кюрі.”

    Ну що ви, он Ківа працює в парламенті не покладаючи рук…

  13. Готельєр-бандерівець | 05.10.2019 at 06:45 |

    Панове, що ви усі накинулись на пана Ярослава? Вам не сподобалось порівняння? А ви не припускаєте, що багато зелених депутангів теж щиро вірять, що роблять благо для держави? І де тут розбіжності у порівнянні?
    Статті пана Ярослава змушують нас думати та аналізувати. А це і є головна мета цього ресурсу.

    • Евгений О. | 05.10.2019 at 09:31 |

      Так, то воно так. Але останні висновки стосовно ядерної зброї, перепрошую, викликають доволі неприємні асоціації. На превеликий жаль з позицією достаньо великої кількості моїх сучасників.
      Виникає питання. Навіщо?
      Чи саме така постановка питання є сьогодні актуальною?
      Ну і так далі…
      А стосовно головної нашої мети СЬОГОДНІ, то, з усією повагою, маю дещо іншу думку.

  14. Погоджуюся- статті дійсно змушують нас думати та аналізувати. Підтвердження-дивіться скільки різнопланових відгуків одразу. Як на мене, гарне тренування мозку.

  15. Ustym Karmeluk | 05.10.2019 at 11:41 |

    История науки требует несколько более бережного и продуманного анализа. Хватит нам анти-вакцинистов в МЗ…

    Не следует забывать, что Мария Кюри очень рано осознала, что радиация влияет на живое и потому “с благими намерениями” создала отдел биологии при своем Радиевом институте. Тем самым она положила начало радиационной биологии и медицине. Что касается развития радиационной биологии, то оттуда пошла не только радиационная безопасность но и вся современная генетика.
    А развитие радиационной медицины очень быстро вылилось не только в методы диагностики болезней внутренних органов (рентген), но и лечение многих болезней (лучевая терапия).
    Вероятно читателям этого сайта может быть интересно, что у основ радиационной медицины с самого начала стояла киевлянка (в прошлом) Надежда Добровольская-Завадская о жизни и научной деятельности которой к сожалению мы все еще так мало знаем прежде всего из-за цензуры советского периода в отношении всей послереволюционной эмиграции. Только начиная с 1990х первые сведения о ней стали появляться в доступной литературе. Так что желающие отвлечься от скандалов с Трапом и Зе, добро пожаловать (https://uk.wikipedia.org/wiki/Добровольська-Завадська_Надія_Олексіївна).

  16. Karina | 05.10.2019 at 14:09 |

    Чи то радіоактивні ізотопи, чи новий змутований вірус, чи стратегія маніпулювання людською свідомістю – це лише наслідки. Людській натурі притаманне бажання знищіти собі подібних і оточуюче середовище.

  17. Yaroslav | 05.10.2019 at 15:56 |

    Дякую усім коментаторам.
    Звісно, прогрес науки зупинити неможливою, Не Кюрі, так інші. Не стану наводити приклади, але були вчені, які відмовилися від публікації своїх здобутків, оскільки це суперечило загальнолюдській моралі. Це зовсім не означає, що я осуджую Марію Кюрі. Навпаки, захоплююся її відданістю справі, яку вважала важливою. Я хотів донести до шановних відвідувачів сайту що найкращими намірами можна спровокувати катастрофу.
    І головне. Я упевнився, що коментатори на ЛО найкращі. Це справжня еліта. З такими людьми наша Перемога неминуча.
    Окремо дякую Тимуру – помилки-описки це наслідок мого скорочитання. Буду уважнішим.

    • 🙂 🙂 🙂

    • Укроп | 05.10.2019 at 20:52 |

      Є такий роман французького письменника Френсіса Карсака “Втеча Землі” https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%B3%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B8
      Так там змальована модель суспільства, де люди розділені на дві нерівні частини – “техніки” та “гуманітарії” (там вони назваються по своєму, але сенс саме такий). Ніякого суспільного конфлікту це не несе тому що ніяких привілеїв одні відносно інших не мають, поділ цей не спадковий, а дитина сама вибирає ким вона хоче стати. До чого я це кажу? Кожен “технік” при вступі до спільноти дає клятву, якою обіцяє не передавати у загальний доступ ті наукові дані та небезпечні технології, що стануть йому відомі тому що вони можуть нанести шкоду людству у цілому. Людина ще у 1960 році розуміла що знання можуть бути небезпечними… Але прогрес все одно не зупиниш… Втім, “в окремо взятій так сказати країні, таки можливо”. Я про теорію плоскої Землі, яку всерйоз мусолять кацапи у себе в Ютубі – дикуни, що тут скажеш… Бидлом легше керувати, Хуйло вже давно це знає.

Comments are closed.