Спокою нема — є поступ

Від редакції

Пропонуємо вашій увазі ще одне своєрідне дослідження нашого читача sk13. Нам напевно відомо, що такі нариси мають свої шанувальників, які чекають на них. Отже.

У 1985 р. в Канаді були надруковані підсумки ста років життя українців там. Пошук власної долі та волі, досягнення успіху, позитивний настрій.  Це виявилось домінуючим серед українських емігрантів. Мені здається напрочуд вдалим співпадіння позитивних рис в сучасній Україні з тими підсумками. Отож розгляньмо їх, але через призму сучасності.

Позитив

  1. Освічений прошарок українського суспільства (в Канаді 🙂 ), який мав переконання в самодіяльності, самопошані, самостійності.
  2. Власна матеріальна та культурна база українців.
  3. Інші українці поважали той прошарок та дослухалися порад від тих людей.
  4. Збереження як інституції: родини, місцевої громади. Але що важливо: в традиційних європейських та своїх національних основах. Для цього були задіяні духовні, культурні, соціальні аспекти життя. В Канаді це впроваджувала також їх православна Церква.
  5. Ідеологія емігрантів вберегла їх від апатії в праці, культурі, суспільному житті. Що сподобалось уряду Канади.
  6. Успішне життя родини:

а) спільна праця й розваги родичів з дітьми;

б) співучасть родини в громаді чи церковній громаді;

в) любов, повага та вдячність одне до одного.

 

Занедбання

  1. Культура та нація є постійні складові життя і нічого не треба робити для їх збереження. Це помилка, бо життя потребує їжі, дихання, та не можна відмінити тенденцію або розвитку, або занепаду.
  2. Людина може зосередитись на вигоді та матеріальних здобутках, покинувши ідеологію і збереження моральних норм. Також залишивши життя суспільства під опіку влади. Це помилка, бо всяка земна влада, трохи вичекавши, почне грести під себе все.
  3. Ідеологія традиційна, інституції родини та суспільства традиційні — якісь покриті пилюкою, нецікаві, несучасні. Можна й інше пошукати.

Це помилка, бо людина від невеликого розуму починає вважати, що її файне життя існує саме по собі, що цю людину нема кому грабувати, обманювати, вбивати. Можна думати, що на океанському судні під час подорожі теж можна підійти до панелі керування, почухати потилицю, сказати собі, що якось воно занадто спокійно, нудно — та вчепитися в штурвала. Наслідки будуть, ще й які!

  1. Культура — це не те щоб зайве, але просто забаганки. Від неї грошей не прибуде. Це помилка, бо культурна спадщина та ідеологія (в Канаді то християнська ідеологія) надають якість моралі, якість життю. Це стосується і людини і громади.
  2. Люди, які досягли визначних успіхів в мистецтві, вважають себе наче відділеними від грішної землі, від громади, та навіть від своєї родини. Це помилка, бо творчу наснагу можна знайти у вирі життя, але ж там — інші люди! Треба обережніше ставитись до тимчасового піднесення себе, не випадково артисти схиляються перед публікою, не випадково майстри вчать дітей.
  3. Багатокультурність сучасного світу начебто зупинила національні культури, тож не треба перейматись своєю. Це помилка, бо тільки конкретне місцеве життя викликає різноманітність та точність мистецтва.
  4. На основі вже зробленого, досягнутого виникають нашвидкуруч всілякі організації чи окремі діячі — вони нахабно перебирають на себе чужі досягнення, плоди багаторічної праці і повчають інших. Це помилка, бо вони не пройшли свій шлях, свій пошук і їхня балаканина — то є переспіви з чужого голосу.

 

Майбутнє

  1. Підтримувати демократію та розбудовчі програми уряду.
  2. Розвивати свою українську культуру.
  3. Як мінімум поважати християнські засади життя.
  4. Місцева громада є основою подальшого державництва України.
  5. Розповсюджувати серед молоді (шкільної) правдиву інформацію про Україну всіх часів.
  6. Створювати різні проукраїнські групи та активно діяти в них.

На цьому розгляд закінчено. Досвід 100 років.

Через намір досягнеш міць.

к і н е ц ь

Автор: sk13

42 Comments on "Спокою нема — є поступ"

  1. Петрович | 15.01.2019 at 04:18 |

    Українців у Канаді дуже шанують. Здавна, за працьовитість і добрий характер. Ці люди заселяли і піднімали цілини та прерії Манітоби, Альберти і Саскатчевану, пустельні і майже незаселені території, причому землі їм уряд надавав безкоштовно, просто освоюйте. Це був дуже мудрий хід тогдішнього уряду Канади, який покращив і демографічний і економічний стан у країні. Тому є багато памятників і монументів на вшанування українців: Лесі Українці в Торонто, Тарасу шевченко у Вінніпезі, меморіали на честь перших українських поселенців (на 50 років перших поселенців 1943р у Вінніпезі наприклад), багато меморіалів Голодомору у різних містах… А взагалі про діаспору, українські школи, фесивалі та концерти можна сторінки списати, так що не буду дуже заглиблюватись, можна просто нагуглити 😉
    наприклад http://vidia.ua/2017/65896

  2. Петрович | 15.01.2019 at 07:42 |

    А sk13 подяка за файну статтю, та все ж таки офіційно вважається що еміграція українців до Канади розпочалася у 1891-му році, і хоча цей звіт вже трохи застарів, але по суті нічого не змінилося, українці тут і надалі залишаються українцями 😉
    Можу тільки додати коротенького нарису до теми:

    Років так з десять тому до мене у фірмі (фірма канадська) підходить співробітник і каже що зі мною хоче поговорити один чоловік, і що він українець. Виходжу дивлюся а то дідо років так 75+, говорить по англійски і називається Джеррі, а потім по українськи – Ярко. Дідусь прийшов підробити на пенсії набиваючи плати деталями, не сиділось йому вдома, за людьми скучив. Жінка померла декілька років тому-то ось він і підробляє, все ж лишня копійка, та й поспілкуватись можна не з телевізором. Аж тут йому сказали що у фірмі працюють українці і він захотів поговорити. Як він сам мені сказав – скучив за мовою, бо крім жінки ні з ким більше не розмовляв, але багато читає, в основному історію України і історичні романи. Мова з легким акцентом, і староукраїнська, багато таких слів які в сучасній українській мові вже не зустрічаються, і багато запозичених, перероблених з англійської на українську. Ми (українці 4-тої хвилі еміграції) жартома називаємо цю мову баняцькою, а старих українців відповідно “банєками” (бо вони навіть на баняк кажуть по старосільському – банЄк). Для сміху – автомобіль у них – кара ( від car), а велосипедист – наколесник, за аналогією, мабуть. У любому випадку – мова досить пристойна хоча подекуди і смішна.
    До чого я це все? А ось чому. Питаюся його – а коли ви діду остатній раз були в Україні? А дідо мені – та я тут вроджений, і в Україні ні разу не був, хоча і дуже хотілось, але вже запізно, боюся літати у моєму віці. Я кажу – як же так, а мова, така гарна, чиста, хоч і трохи кумедна, – звідки? Дідо каже – та у нас вдома тато і мама по ангельськи не вміли говорити, то ж і я і сестри і родина мусіли в хаті говорити тіко по українськи. І то так сі завело, що ми самі вже хотіли мову тримати, з поваги до батьків та й між собою також звикли… І мої діти (дідо має двох, сина і дочку) також говорять по українськи, бо я їх так само вчив і заставлєв, аби не забули. Ми ще багато з дідом про що говорили, тут не все не поміститься, але дідо надзвичайно ерудований, начитаний і хоче знати ще більше.
    І ось тут виникає питання, як наші люди у таких складних умовах еміграції не розчинились, не асимілювались повністю, утримують і передають мову з покоління в покоління і глибоко її поважають, як важливу компоненту української ідентичності, а в самій Україні у багатьох з цим труднощі або взагалі відношення як до чогось не дуже і потрібного? Хоча за останні 5 років війни з московітами все суттєво змінилося, люди почали розуміти навіщо їм мова..
    Але все ж таки вражає дідусева самосвідомість і гордість за те, що він українець, або як він каже – канадець українського походження. Так що все буде Україна, навіть не сумлівайтесь!

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 08:24 |

      Я десь на початку 90-х почув як канадцi розмовляють українстькою, якась программа була з Канади по телевiзору. Я був вражений як в Канадi зберегли мову чистiше за ту, до якої ми звикли в Українi.

      • Ну і шо.

        Ісландці розмовляють чистою старонорвезькою.

        Але на відміну від українців в Україні та Канаді вони оголосили ісландську недоторканим пам’ятником історії.
        Новітні глобальні слова заборонені.
        Все конкатенується через свою історію.
        Наприклад – мобільний телефон ісландською “simi” бо так звалася чарівна нить у сагах через яку розмовляли на відстані феї.

  3. Схоже автор опису у Канаді не був.
    ИМХО канадські українці всмоктали від обох націй найгірші риси

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 16:39 |

      “Обоснуй” (с)

      • Andriy Moderator на Январь 15, 2019 в 16:39
        «Обоснуй» (с)
        ——————

        друже змотайся у Канаду сам – перевір.

        Враження почнуться з канадської амбасади у Києві.

        А і навіть без поїздки – спробуй їм подзвонити спитати щось

        • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 19:57 |

          Ну так и консульство в США не самое дружелюбное. Но консульство и диаспора – совершенно разные, как правило непересекающиеся вещи.

          Да и иммигранты разных волн тоже разные. Так же как и в США. И ваты хватает.

          И все же вместо “поедь и посмотри” хотелось бы конкретных примеров общего характера. Далеко не все здесь присутствующие могут взять и поехать.

  4. Евгений О. | 15.01.2019 at 10:12 |

    akv:
    Январь 15, 2019 в 08:59
    Схоже автор опису у Канаді не був.
    —————————————————————————-

    Та ні, мабуть. Просто він ходив трошки по інших місцях, ніж шановний пан. Там де чисто, там, де прибрано…
    Та й з людьми, схоже трохи по іншому спілкувався. От і враження такі.
    Останнє, перпрошую,з власного досвіду, хоч і не з Канади.

    • А, ну можна і теоретично.

      Чого чекати від мешканців країни назва якої перекладається як “село”

  5. Все добре, крім фото. Який ДЛБ учив сидіти на стволах ЗУ-23-2? Я за це драв у 1985-86 своїх солдатів, а ви непотребству робите рекламу. А це погано.

  6. Санто | 15.01.2019 at 10:22 |

    Украінці в Канаді скористалися послугами чужої держави, яка дозволяла зберегти свою ідентичність. А от українці в росії теж скористалися послугами чужої держави, яка давала гроші лише в обмін на втрату своєї ідентичності. Але і ті, і інші успішно асимілювалися і не повернуться будувати свою державу. Державу побудують лише ті, хто живе на цій землі.

  7. Андрій | 15.01.2019 at 13:22 |

    Мій тато завжди мені розказував, що до революції в Україні не вміли красти, а злодій це було щось страшне для людини, а до другої світової війни самий великий мат був в Україні пішов ти до сраки і Всі лайки були повязані з нею. От що нам принесла совкова влада: – мат в бога і маму, навчила красти – не вкрадеш не проживеш, а ще краще було гасло від роботи коні дохнуть. Маємо, що маємо казав любітель мандюлки Кравачук. Я постійно повторюю , поки не помре останній мамонт який носив піонерський галстук, країну буде лихоманити. Щоб ніхто не ображався я тоже в віці мамонта. Борімося кожен день кожен час, поборимо. Андрій

    • Олександр Шутьков | 16.01.2019 at 00:22 |

      Я теж мамонт але вас підтримую на сто відсотків.

  8. 1. Так, картинка (фото) якась чудернацька, але ж не я її виклав.
    2. Працьовитість та добрий характер українських емігрантів то добре. Але ж ірландці наче не байдикують, поляки ретельно зберігали свою ідентичність та працювали. Та щось про них нема настільки поважних розмов як про українців в Канаді, нема тієї течії впливу на історичні Батьківщини.
    3. Я недарма писав свою статтю без посилань на той звіт в Канаді. Бо я бачу ідеологію. Якщо вас цікавить різниця між життям канадських тубільців (індіанці) та канадських українців (які починали з нуля) — ідеологія, менталітет. І це — для України сьогодні.

    • Князь Ігорко | 15.01.2019 at 15:50 |

      Що виразно виділяє українців серед інших, це здоровий консерватизм, або, як каже мій внутрішній містик, досвід і дух древньої культури 🙂

      Надибав був на Ютубі гарний ролик для медитації на цю тему. Тут усе на місці – і Земля Канадська, і Ґазда Український, і Віл-Ярило, чиє плем’я своїм молоком колись врятувало нас від голоду:

      https://www.youtube.com/watch?v=KhunX-j4FxQ

  9. Ирэна | 15.01.2019 at 14:23 |

    Меня картинка очень впечатлила, я ее долго рассматривала, чтоб понять, как он умудрился так сесть . Медитирует парниша, йоги – они такие гуттаперчевые .
    Sk13, за статью спасибо.

  10. Петрович | 15.01.2019 at 20:32 |

    akv: Январь 15, 2019 в 19:49 Враження почнуться з канадської амбасади у Києві. А і навіть без поїздки — спробуй їм подзвонити спитати щось
    akv: Январь 15, 2019 в 19:53 А, ну можна і теоретично.Чого чекати від мешканців країни назва якої перекладається як «село»
    ====================================================
    Хе-хе – усміхнув. Маю серйозну підозру що дописувач akv – звичайнісінький троль, який Канаду знає по одному дзвінку/візиту в консульство. І ще що назва країни має один з варіантів перекладу як село, але не поселення або земля, і що це слово запозичене з мови ірокезів (The name of Canada has been in use since the founding of the French colony of Canada in the 16th century. The name originates from a Saint-Lawrence Iroquoian word kanata (or canada) for “settlement”, “village”, or “land”.) Та йому це не цікаво, просто “село” йому ближче до його особистого рівня розвитку. “Обоснуй” це не до нього, він сюди не обосновувати пришов, а накидувати. Прийде, вкине як ляпне і сидить в кущах. Або ще як варіант – невдаха, який пробував емігрувати в Канаду але щось там не зрослося, ось він тут жовчю і сходить. Нешановний, я таких в Канаді вже набачився. Так що сидіть там де Ви є і не пхайтеся за моря-океани, таких як Ви тут не розуміють, ментальний стан не співпадає. Еміграція – вона для сильних, а не для таких “лузерів”, що починають скиглити вже на порозі “амбасади”. Нехай щастить 😉

  11. Andriy Moderator:
    Январь 15, 2019 в 19:57

    И все же вместо «поедь и посмотри» хотелось бы конкретных примеров общего характера. Далеко не все здесь присутствующие могут взять и поехать.

    *******************************************
    Без посольства не обійтися – театр починається з вішалки.

    На вході український жлоб забрав в мене телефон і облапив. Жлоб – тому що перся від своєї влади і моєї безпорадності.

    У підвалі душно і незрозуміло чому черга не рухається. Через годину почалося. Чекаю, придивляюся.

    Виходить карпатський вуйко, видно вдруге після весілля костюм одягнув – відмова. Тут все ясно – він до родичів нібито у гості а по суті на фермі нелегально працювати. Схоже, це не вперше, він з посміхом уходить.

    Бізнесмен виходить – у розпачі. Купа паперів в руках з тризубом, читаю – ліцензія чогось там. Теж відмова. Не довів, що не хоче емігрувати.

    Жінка років 45 виходить – сідає і починає ревіти як атомохід у Північному Льодовитому океані. Розпиту: кардіолог, кандидат меднаук. Отримала запрошення на рік попрацювати за фахом у Канаді. Але – мати-одиначка, синові 9 років. Без дитини – ласкаво просимо, з дитиною – потенційний емігрант. Поїхати на рік – забезпечити дитину на школу і університет, але за рік з бабусею з ним може статися казна-що.

    Читаю об)яви на стінах.

    “Любі українські жінки. Пам)ятайте, що на відміну від вашої нікчемної країни в Канаді ви можете подати на чоловіка в суд за гвалтування”

    “Шановні українці. Пам)ятайте, що в Канаді прайваси не так як у вас а по-справжньому. Якщо ви їдете у троллейбусі і є вільні місця ви не можете підсісти другим на подвійне сидіння якщо є вільні сидіння без підсадки”

    Наступні враження від англійської та китайської частин Канади. Француська частина мені дуже сподобалася – там все як вдома.

    Торонто. Після 20-00 місто мертве. Нікого на вулицях нема. В українському ресторані ніхто не розмовляє українською.

    Знайшли ще один маленький український – канадська українка офіціянтка дивиться на тебе і мовчить, їй чомусь незручно.

    Українська мова лунає у ВСІХ троллейбусах і метро. Але не ретро – це 4 хвиля, мої ровісники з совку. З ними нема про що говорити.

    Ванкувер. У ресторанах об)ява: no cash after 8 p.m. Найбезпечніше місто у світі вважається?

    Заходив до українців знайомих, знайомих знайомих і так далі. За столом бесіда завжди натягнута, намагаються підстрахуватися щоб у них ниць не попросили натомість просять щось безкоштовно зробити у Києві чи передати.

    Оттава. Почувши ретроукраїнську підхожу привітатися – тікають.

    Ночую у однокурсника в приватному будинку. Діти вже майже не розуміють українську і не абсолютно не вміють підтримувати бесіду. Сусідній будинок – теж український, не розмовляють 10 років хоч за канадськими традиціями паркану нема.

    Торонто. Чую ретроукраїнську – питаю як пройти – мовчить і дивиться на мене.

    Написав сумбурно, проте чесно.

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 23:03 |

      Ну раз уж на то пошло.

      Подавляющее большинство работников посольств в Украине (канадского, американского и т.д.) – местные. Кто-приходит получать визы – тоже, и вы один из них, представляете как остальные участники описывают на своих форумах вас?

      Теперь об аборигенах. Новоприбывшие и визитеры как правило допускают 2 ошибки – 1) предполагают что когда они громко разговаривают матом со всеми своими интимными подробностями их никто вокруг не понимает и 2) если кто-то слышит, что вы разговариваете на каком-то там языке, то вам сразу начинают бросаться со слезами на грудь.

      Если вы хотите общения – идите туда, куда все идут общаться. Какие-нибудь дни украинской культуры, официальные и неофициальные сборища или просто прицепом на вечеринки, когда народ собирается в парке пожарить шашлыки и выпить водки. Или как Петрович сказал, договоритесь заранее на том же форуме и кто-нибудь захочет вас принять и показать достопримечательности. Тогда люди запланируют свое время провести с вами. Мне неоднократно приходилось и приходить на вечеринки с/без приглашения, прицепом или просто договорившись на форуме и точно так же приводить людей с собой, принимать приехавших в мои края людей, которых я до этого знал только по никам и самому пользоваться гостеприимством таких же форумных ников. Это не страшно, и главное все собираются с целью пообщаться, а не у меня неотложные дела, а ко мне в это время цепляются “соотечественники” из Нижнего Новгорода.

      Дети и степень ассимиляции очень отличаются у разных волн иммиграции. Совковая “еврейская” или “беженская” или “колбасная” иммиграция породили Брайтон Бич, где по-английски никто не говорит и вокруг построен такой же совок, только более комфортабельный. Квалифицированные специалисты как правило “одинокие волки”, мы можем собираться небольшими компаниями, но жить и работать предпочитаем не там где кучкуются нам подобные, а где есть работа и где нам нравится. Да, с языком у детей проблема, если не прилагать очень серьезных усилий, то у многих дети уже говорят только по-английски. Более ранние волны часто обосновывались компактно, они сами, их дети, внуки и правнуки ходят в одну церковь, они сохранили и язык и традиции, пусть и застывшие во времени.

      Ну а о Канаде пусть канадцы расскажут, но общее правило – если вы что-то не понимаете, не значит, что для этого нет причины, просто вы ее не знаете.

      Опять получилось длинно, опять автор меня “поймает” на статью. 🙂

      • Andriy Moderator на Январь 15, 2019 в 23:03
        Ну раз уж на то пошло.

        ################
        Я людина проста простодушна.
        Був і у згаданих вами місцях.

        Як мене обхамили кацапи на Брайтон-біч:

        https://youtu.be/VKElto3Lkc0

  12. Петрович:
    Январь 15, 2019 в 20:32

    akv: Январь 15, 2019 в 19:49 Враження почнуться з канадської амбасади у Києві. А і навіть без поїздки — спробуй їм подзвонити спитати щось
    akv: Январь 15, 2019 в 19:53 А, ну можна і теоретично.Чого чекати від мешканців країни назва якої перекладається як «село»
    ====================================================
    Хе-хе — усміхнув. Еміграція — вона для сильних, а не для таких «лузерів»
    ************************************************

    на мою честь в Америці названий математичний об’єкт

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 23:04 |

      “на мою честь в Америці названий математичний об’єкт”

      Я только вчера создал два артифакта со своим именем и на сегодня/завтра запланирован еще один. 🙂

  13. Петрович | 15.01.2019 at 21:02 |

    akv: Январь 15, 2019 в 20:44

    Маячня, пересмикування і видирання з контексту, суцільні маніпуляції і нагнітання. Де насмикав – не знаю. Я вже білше 20 років в Торонтівці, приїжджає, я Вам покажу як Торонтівка після 20:00 мертва. І до “Золотого Лева” поведу, де все по українськи, і страви і офіціянти з барменами і музика (не реклама!) В центрі не прошовхаєшся. а пусті вулиці є всюди, у любих містах, в спальних районах тільки собачок вигулюють вечорами. Та марна трата часу щось пояснювати людині з упередженим поглядом. Не плутайте туризм з еміграцією. Ви справді геть не розумієте тонкощів закордонного життя.. Треба звикати, міняти погляди, позбавлятись стереотипів. У Вас ціла купа ментальних комплексів, блоків. Так тут не адаптуєшся від слова зовсім. Видно “заграниця” – вона не для Вас.

    • я Вам покажу як Торонтівка після 20:00 мертва.

      #################

      Відео в студію.

  14. Петрович | 15.01.2019 at 21:12 |

    akv: Январь 15, 2019 в 20:51
    на мою честь в Америці названий математичний об’єкт
    ===================================

    akv: Январь 15, 2019 в 20:51
    на мою честь в Америці названий математичний об’єкт
    ===================================

    Ну То Й Що З Того?? Ну ось воно, починається “випячування”, коли не вистарчає аргументів – давити авторитетом.
    Так, можна бути професором, академіком, всесвітньо відомим вченим – але все одно бути відірваним від життя, не розуміти його реалій і абсолютно бути нездатним до адптацій. Навіть більше того – скоріше саме це і є причиною комплексів і ізольованості. Доказів маса. Ще на зорі моєї еміграції знав одного професора математики, який тут підробляв вечорами замітаючи стадіон після чергової гри “Maple Leafs”.. Не міг адаптуватись, знайти роботу, в університет тяжко було потрапити. Життя скадне. Дуби ламаються а бамбук далі росте. Треба бути гнучкішим. Якось так. Все, полеміку закінчив.

  15. Петрович:
    Январь 15, 2019 в 21:02

    akv: Январь 15, 2019 в 20:44

    У Вас ціла купа ментальних комплексів, блоків. Так тут не адаптуєшся від слова зовсім. Видно «заграниця» — вона не для Вас.

    *************************************************************

    а я і не збираюся.

    я тут буду революцію робити, в себе вдома.

    історія України писатиметься на Подолі.

  16. Петрович | 15.01.2019 at 21:29 |

    akv: Январь 15, 2019 в 21:20
    Петрович:
    У Вас ціла купа ментальних комплексів, блоків. Так тут не адаптуєшся від слова зовсім. Видно «заграниця» — вона не для Вас.
    *************************************************************
    а я і не збираюся. я тут буду революцію робити, в себе вдома. історія України писатиметься на Подолі.

    ======================================================
    Ось і правильно. Я і не сумнівався. Так буде краще, і в першу чергу – для Вас, бо Ви би тут не прижилися. Сидіть собі на Подолі і пишіть історію України. На цьому і закінчимо. 😉

  17. Евгений О. | 15.01.2019 at 22:52 |

    Петрович:
    Январь 15, 2019 в 21:29
    Нє, ну Петрович, за яким ото воно Вам треба?
    Чи ж воно перше, чи ж воно останнє?
    Та ну, насправді…

  18. Петрович | 15.01.2019 at 23:08 |

    to Евгений О.: Январь 15, 2019 в 22:52
    Та я справді можливо даремно втягнувся.. Просто зачепили мене за “огольонний нєрв” таким примітивним наїздом на Канаду, “туристи-знатоки”… Ну і тут ще інші читають, дивись, хтось і повірить у ту маячню.. Треба було відповісти… Та все, ніби проїхали… Хоча там ще у другій темі був брудний вкид про кадировців, але сумніваюсь що akv відповість, накидувати це не відповідати за свої слова… А ще історію України пише… Навіть не знаю, що у нього там нашкрябається 😉

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 23:11 |

      Да ладно, не нервничайте. Обычные ошибки новичка + “Омерзительная Омерика” (с)

      Зачем было ехать с таким настроением непонятно, хочешь приключений – настройся на них, ну может в командировке был.

      • 23:11
        Да ладно, не нервничайте. Обычные ошибки новичка + «Омерзительная Омерика» (с)
        ############

        А я і в Америці не мовчав а досліджував демократію:

        https://youtu.be/4YHdoXBgMhE

  19. ЮрийС | 15.01.2019 at 23:24 |

    Петрович:

    Январь 15, 2019 в 21:29

    “Сидіть собі на Подолі…”
    Не дуже категорично?
    Ми (і я особисто) на Подолі не тільки сидимо,
    а зовсім трошки дещо робимо для своєї Батьківщини.
    Звісно у Торонто набагато комфортніше та безпечніше…,
    існує таке маленьке спостререження, що у багатьох (звісно далеко не всіх) з тих хто поїхав у більш-меньш пристойні країни (це особиста справа) та чогось там досяг, через деякий час виникає дещо зверхнє відношення до тих хто залишився в Україні і бажання їх повчати.
    Так що комплекси спостерігаються і у емігрантів…

    • Andriy Moderator | 15.01.2019 at 23:29 |

      “бажання їх повчати.”

      Не обязательно поучать. Делиться опытом.

      “Так що комплекси спостерігаються і у емігрантів…”

      У всех свои тараканы. У меня тоже. 🙂

  20. Петрович | 15.01.2019 at 23:40 |

    to ЮрийС: Январь 15, 2019 в 23:24
    Не можна висмикувати слова з контексту і на основі цього розвивати якусь теорію. Ви не в темі або неуважно гілку читали про нашу полеміку з автором, якому адресувалась фраза, частину якої ви висмикнули. Це називається маніпуляція(“риба-щука-зуби-собака…” -знаємо). І не потрібно узагальнювати і екстраполювати на усіх емігрантів. Звехністю тут і не пахло, не хворію, була просто “шутка юмора” щоб закінчити дискусію. І де Ви там вгледіли повчання? Не пересмикуйте. Чи Ви може маєте якесь відношення до дописувача akv і просто вирішили через “На Подолі” заступитись за нього? Дихайте рівно і не спішіть не розібравшись заскакувати в дискусію яка вас особисто ніби і не стосувалась. 😉

    • Олександр Шутьков | 16.01.2019 at 00:46 |

      Я теж з Подолу, але в ваших словах не знайшов нічого поганого. А от дописи акv вважаю провокативними. Виходить “український жлоб”, обмацав мене користуючись моєю безпорадностю… Якесь воно трішечки недолуге.

    • Олександр Шутьков | 16.01.2019 at 00:58 |

      ?

  21. ЮрийС | 17.01.2019 at 06:40 |

    Andriy Moderator:

    Январь 15, 2019 в 23:29

    «бажання їх повчати.»

    Вот к кому-кому, а к Вам моё послание точно не относилось.

    • Andriy Moderator | 17.01.2019 at 17:24 |

      Не переймайтесь. 🙂

      Просто почитайте нетленку под названием “Омерзительная Омерика”. Теперь представьте, что такие типы появляются с завидной регулярностью. И уже нет никакого желания с ними спорить. Никто ни в коем случае не поливает грязью никакие места, просто стандартный ответ в таких случаях – “чемодан-вокзал-…” или “сиди где сидишь если тебе там хорошо и не лезь туда где тебе не нравится”. Надеюсь такая постановка вопроса никого не обидит.

  22. ЮрийС | 17.01.2019 at 07:09 |

    Петрович:

    Январь 15, 2019 в 23:40

    1) Я нічого з контексту не висмикував, а ось Ви, в запалі своєї полеміки з акv (до якого я ніякого відношення не маю і його думку/висновки не поділяю), свідомо, або не свідомо, висловились по відношенню до моєї малої Батьківщини на зразок – сиди там у своїй багнюці/калюжі та не цвірінькай…
    Яке відношення має до вашої суперечки місце перебування
    акv, і чи в інших містах/районах живуть тільки ідеальні люди, які все вірно сприймають та розуміють?

    2) Я нічого не узагальнював, а чітко написав:
    “у багатьох (звісно далеко не всіх)”,
    а вище згадані факти я дійсно спостерігав, між іншим і в коментах на ЛО.

    3) “Дихайте рівно і не спішіть не розібравшись заскакувати в дискусію яка вас особисто ніби і не стосувалась”
    Дякую за побажання – дихав і дихаю рівно,
    хочу зауважити – дискусії на ЛО, з самого початку існування ресурсу, не особисті, а спільні.

    Сподіваюся, що досит розгорнуто описав мотивацію попереднього комента.

Comments are closed.