Думка і догма

Від редакції

Чергове дослідження sk13 до вашої уваги.

В сучасну історичну епоху можно вгледіти багато спекуляцій як в прямій гуманітарній сфері, так і в пакеті наук, що торкаються світогляду людини. Зацікавлені суспільні групи розповідають всім іншим, що якась дурня є справжнім мистецтвом, а приватні розмови науковців є кінцевий научний факт. На жаль, це явище загальне.

Тому я пропоную подивитись свіжим поглядом на поведінку як окремих осіб, так і нібито сталих тверджень в гуманітарній сфері.

За успішну історію Європи маємо наче якісь моральні догми. А де ж свобода? Як це де, в користуванні ними. Приклад: три закони Ньютона є догми (доказані), але ж ніхто не скаржиться на них, замість того користуються. Та давайте скажемо, що Ньютон старий і модерн потребує нового бачення. Давайте придумаємо складні навіть на вигляд та розмиті терміни і ними ж почнемо довго, звилисто переказувати ті три закона. Ви впевнені, що ваші діти зможуть зрозуміти їх та використовувати? Хіба що великими зусиллями.

Важливо зрозуміти: ПРАЦЮЮТЬ ПРОСТІ РЕЧІ. Завжди. Приклад: в досить великому дзеркалі ти бачиш себе як є та цілком — просте явище, з ним можна працювати — підправляти зовнішній вигляд і т.і. Та давайте розіб’ємо дзеркало і викладемо уламки поруч наче на старе місце. Що ви там побачите? Купу різночасткових і дублюючих відображень себе. Оцінити зовнішній вигляд майже неможливо. Залишається довіритись чужому погляду. З наслідками…

Тому краще зважати тільки на прості в комплексному розумінні речі, які справді доказані, і не посиланнями ще на когось або на щось, а достеменно доказані. Приклад: те шо написав Кампанела в “Місто Сонця” є зізнання розумного та честолюбного злочинця, який хотів би разом із однодумцями очолювати такие місто і насолоджуватись життям так, як потребує ЙОГО душа. 1620 рік. А потім беремо 1790-ті роки Франції на розгляд і що? Та ті ж харцизяки-революціонери навіть гадки не мали про таку книжку, але самі по собі, як споріднені душі, втілювали в життя матрицю Кампанели (а вона ж далеко неповна, бо публічна). Це все факти. Десь в середині 19 ст. якийсь К.Маркс почав з одного боку щось-таки вивчати в реальності, але з іншого — почав формувати брехню, розбивати дзеркало. В підсумку одні й ті ж слова начебто означають чи не протилежне, а холопи чубляться на радість “володарям життя”. Революція в Росії 1917 р. — матриця Кампанели по суті. Фашизм в Італії (трохи пізніше) — початкова стадія матрици Кампанели. Націонал-соціалізм в Германії — середня стадія матрици Кампанели. Диктатура Франко в Іспанії — скорегована арістократією напів-середня стадія матрици Кампанели. Україна, чудовий приклад: ЛНР/ДНР з 2014 по … — це ж просто мрія Кампанели. Ви можете спитати за велику приватну власність, але ж треба розуміти, що вона є результатом визнання з боку інших. Тобто по піраміді влади якийсь крутий перець розширює свої можливості і також за рахунок своєї власності. Принципово матриця та ж, просто відкриваються деталі. Сьогоднішня Венесуела — це що? Куди йде сьогоднішня Росія? Північна Корея, Іран — привіт тобі, Кампанела!

Хай той Кампанела дає дуже(!) спрощений підхід, але ж він легко перевіряється. Якщо формувати справжню матрицю, то вже інша справа. Якщо що завгодно може бути загадкою для людини, це не означає, що треба йти за чиєюсь уявою та навіть брехнею. Це навпаки означає необхідність повернутися до простих і головне, – перевірених слів, термінів. Потім здоровим глуздом дослідити, про що насправді йде мова. Хоч якесь, але ціленьке дзеркало реальності.

А ось тут ви зіштовхнетесь з трьома речами:

а) неприємне відчуття, ніби ти сам проти всіх, проти знавців, проти влади, проти традицій — ніби дурень це ти;

б) як тільки ти спробуєш знайти дані про верстви населення, їхні вчинки (масові вчинки), перехід власності (від кого до кого і як(!)) — переможна посмішка з’явится на твоєму обличчі, бо тобі в книжках розкажуть геть усе про неважливі дрібниці, висловлять свою авторитетну думку, також буде й чимало правди — але цілісної картини ніколи не дають, хоч зрозуміло, що такі дані є, вони масові, не є таємницею;

в) цілеспрямований пошук правди, навіть неповний та недовгий — як мінімум захистить тебе від товстезних нашарувань спаплюженої інформації.

Се було про політику, історію. А що біологія? Теж брешуть. І роблять це свідомо. В них немає ніяких доказів еволюції, нема обгрунтованої логіки в гіпотезі еволюції, але нам нав’язують казки. А насправді біологічне життя — дуже тендітна річ і в межах свого біологічного виду змінюється за якихось 5…10 генерацій. Самі види не трансформуються аж ніяк, всі собаки між собою схрещуються та запліднюються, але з котами — ні. А нам розповідають про сотні мільйонів років біології та еволюцію, як про Гарі Потера. Замість чесного зізнання про terra incognita. Схожі справи й у фізиці, в царині космосу.

Подивіться, напад на сім’ю останні 120 років. В деяких європейських країнах вже не можна казати мама, папа (мати, батько), а треба – рожденик №1 та рожденик №2. Інтимні відносини пропонують мати як на псарні — чергові зміни, а не постійна пара.

Але досвід життя протилежний:

Приповідки 5

17 Будь паном собі одному, і ніхто чужий хай до тебе не пристане. 18 Джерело твоєї води хай буде твоїм власним, і веселися з жінкою, що з твоєї молодості. 19 Ланя любови і жеребя твоїх ласк хай говорить з тобою, а твоя (жінка) хай іде за тобою і хай буде з тобою в усякому часі, бо огорнений її любов’ю будеш численним.

І не те, щоб навколишній світ ворожий, а оточуючі люди падлюки, та окрім лагідного сонця з ласкавим вітерцем є і дощі, і сніг, і мороз, і різні інфекції, і розбійники з шахраями. Чомусь так складається, що у якості догм часто-густо людині пропонують міфи та казки, які формують матрицю Кампанели. Здорова недовіра і здоровий глузд вкупі із хоч якимось навчанням допоможуть бачити реальність.

А для розваги читачів Лінії Оборони — в манері Зоряних Війн —

Кодекс DL-ітів:

Спокою нема — є поступ

Через намір досягнеш міць

Ясний розум побачить ціль

Почуття дадуть силу

Автор – sk13

4 Comments on "Думка і догма"

  1. Олександр Таллінн | 20.01.2019 at 20:44 |

    Дякую Вам, sk13:.Стаття Ваша – давно відомий факт для людей, що можуть думати самостійно, та я про інше. Ваша праця – лакмусовий папірець, котрий показав – не всіх освіта розвиває, а на жаль і зациклює (вони знають істину ,бо таке прочитали в книжці). Коментарі Ваших опонентів нагадують мені розмову бабусь в колгоспному полі у 1966р. – “То ж не скажуть по телевізору дурного…”, або пояснення лікаря-психіатра наприкінці 80х – ” Звичайно він психічно хворий, бо незгодний з Марксом…” А те, що у всьому світі мільйони людей з Марксом не згодні, він до уваги не бере. На мій погляд це не вина їх, а біда, і біда не в тому, що їм втовкли щось в голову, ні, біда в тому, що їх навчили самостійно набивати свою голову сміттям. Ось він, результат пропаганди совка – головне не суть формули, а головне зазубрити її і отримати п’ятіку і спробуй йому тепер щось сказати поперек – він же відмінник! Антон:
    Январь 18, 2019 в 11:43
    Пане Антоне. Вам не цікаво, а мені цікаво. Думаю, що тут, на форумі досить модераторів,і посада унтера Пришибєєва, котрий кричатиме, нє пущать!!! – зайва.
    Дякую.

  2. sk13:
    Январь 20, 2019 в 17:21
    “…Вывод только один: скорость европеизации общества в Украине печально низка.”
    ________________________________________
    А вот здесь, уважаемый sk13 разрешите с Вами не согласиться. Некоторая дискуссия, развернувшаяся выше,совсем не доказывает этого.И на мое, не объективное, впечатление( ибо доказательств привести просто не в состоянии) скорость “европеизации” украинского социума такова, что остальным следует яростно позавидовать.

  3. sk13, тобто, для того, щоб досконально розібратись з теорією еволюції і відкрити її хибність, а також з астрофізикою, та усім іншим, чим там ще автор невдоволений, треба всього лиш перечитати пару науково популярних статей в англомовному інеті? Фахова освіта і самостійні дослідження непотрібні? Facepalm.

    Людина, яка вважає себе здатною почитавши пару статей в інтернеті дійти суті наукової проблематики і легко заперечувати цілі теорії – або підліток, або в неї серйозні когнітивні проблеми.

  4. До sk13 від 17.01.2019
    Тільки щойно прочитала ваш допис, може мій коментар і недоречний але… нехай.
    …..
    а) неприємне відчуття, ніби ти сам проти всіх, проти знавців, проти влади, проти традицій — ніби дурень це ти;
    ……..
    – погоджуюся; пошук – то суцільні сумніви та вагання. Мало того, якщо ви спробуєте розповісти про якісь незвичні речі, відкриття – вас жахатимуться чи й захочуть убити(не жартую). І відчуття самотності.
    “В небі людей хліб зірок мені видався чорним і черствим”(Рене Шар здається теж щось таке відчував)
    Щодо бачення цілісної картинки(п2) – мабуть залежить від того, з якої висоти, позиції (Мене, себе тобто) ви хочете її побачити,, зрозуміти. Тобто наскількии далеко ви готові піти…
    Це, звичайно, риторичне питання. Мабуть. Хоча…

Comments are closed.