Анатомія протесту

Париж. Елисейские Поля

Потроху, маленькими, але рішучими кроками, Україна вже безперечно повернула собі суб’єктність і тепер сприймається як дуже важлива частина загальної Західної цивілізації. Сьогоднішні події у Стамбулі – крок до змінення репутації країни, адже ми поступово досягаємо тих цілей, які заявляємо, якими б вони фантастичними не були.

Насправді, після здобуття Томосу, наступним кроком є вступ до  НАТО, і це вже не виглядає чимось нереальним і недосяжним. З огляду на той темп, який має Україна, і те, що цей темп вочевидь прискорюється, можна очікувати наступного кроку набагато швидше, аніж це здається зараз.

Ми та наші дії  стають взірцем і камертоном для активних громадських процесів. Їх намагаються вивчати і навіть копіювати, але на практиці ще нікому не вдалося отримати щось хоч якось схоже на наш Майдан, наприклад, або на такий шалений опір, який чинить Україна  агресії останньої, психічно хворої імперії. Багато з того, що ми сприймаємо як щось дуже звичайне і природне, на Заході не можуть збагнути і з приводу цього точаться вже справжні дискусії.

Ми цього навіть не знаємо, але на шпальтах французької “Le figaro” відбулася одна така дискусія і вона дає сторонню точку зору на наші події. Навіть мова йде про дві точки зору, опозиційні одна одній. Тим цікавіше спостерігати за аргументами сторін, і може, це домоможе трохи по іншому оглянути те, що вже зроблено в Україні.

Отже, дискусія виникла у результаті порівняння руху “жовтих жилетів” у Франції з нашими двома Майданами 2004 и 2013-14 років. Таке порівняння зробив один з активістів руху Ерік Дроует, коли в цьому порівнянні навів кількість жертв сутичок на Майдані і підкреслив, що у Франції хоч і були факти насильства, але вони не призвели до масових жертв. При цьому він не розуміє, чому при загальній тотожності подій, українські Майдани вважаються чимось захоплюючим і безумовно позитивним, а рух “жилетів” – навпаки.

Дуже цікаво йому опонувала дослідниця українських подій Олександра Гоуйон. Далі наводимо текст її аргументації, як це викладено у “Le figaro”, Це дуже цікаво, бо спір виник за дві тисячі кілометрів від України і без жодної участі її у ньому. Вони з’ясовують стосунки з приводу подій у Франції, апелюючи до досвіду України. Отже, ми дожили до цого часу і далі – цитата.

“Я чесно думаю, що «жовті жилети», що говорили про помаранчеву революцію, не повністю розуміють тему. Цей рух не породжував жодного бунту, насильства, репресій і був повністю утриманий владою. Інституційне рішення було знайдено досить швидко з проведенням третього раунду і обрано противника Віктора Януковича. Це взагалі не відбувалося в тому ж контексті, що і рух “жовтих жилеток”. Тим паче, що документальний фільм Ерика Дроєта стосується революції гідності, яка відбулася через десять років, у Києві. Існує плутанина, яка показує, що вони не дуже розуміють це питання.

Питання до Олександри Гуйон – Визнавши, що «жовті жилети» хочуть скоріше послатися на революцію місця Майдану … як можна порівняти те, що сталося в Україні з тим, що відбувається у Франції?

Все не схоже, але можливі точки порівняння. По-перше, питання окупації. У 2013 році відбулося народне повстання через демонстрацію на центральній площі столиці, Києві. Тоді протестуючі прагнули захопити  місця влади. Суперечки відбувалися з поліцією, яка захищала раду міністрів, парламент і адміністрацію президента. Ми бачили це у Франції. Також схожим є аспект “самоврядування” “жовтих жилеток”, які заблокували дороги, і це нагадує революцію Майдану. На площі були побудовані самоврядні фортеці. Існувала велика солідарність між учасниками акції протесту

Питання до Олександри Гуйон – Український і французький політичний контекст залишаються дуже різними …

Революція Майдану або революція «гідності» почалася взимку 2013 року студентськими демонстраціями. Відправна точка зовсім інша. В Україні політична система набагато авторитарніша. Противники ув’язнені, корупція присутня, правосуддя вибіркове, сектори, такі як охорона здоров’я та освіта, зазнають невдачі. Держава не однакова. У Франції громадянин може виграти справу, поскаржившись на адміністрацію: в Україні це не так. Коли йдеться про арешт, це не про 48-годинне тримання під вартою, як у Франції. Під час революції в Україні були прийняті надзвичайно суворі закони щодо свободи демонстрацій. Люди були викрадені, піддані тортурам.

Питання до Олександри Гуйон – Який посил хочуть передати «жовті жилети», коли говорять про революцію Майдану?

Мета цієї акції “жовтих жилеток” в основному полягає в тому, щоб показати, як народне повстання, якщо народ недостатньо слухають, може перетворитися на бунт. Вони також наголошують на безпідствному застосуванні сили з боку поліції, оскільки революція Майдану призвела до загибелі десятків людей у ​​поліції та мітингуючих. Це своєрідне попередження, спосіб показати свою рішучість, свій гнів. Але їхні посилання на Україну незграбні. В одному зі своїх відео Максим Ніколь йде дуже далеко і каже, що є люди, які готові втратити життя у Франції. Але існують розколи в «жовтих жилетах», між тими, хто хоче зберегти мирну акцію, і тими, хто готовий вступити в збройну боротьбу”.

Отже, наш досвід і наша історія Майдану вивчається як профільними дослідниками, так і особами, які замислюються над формами громадського протесту. Ще пару років тому ми бачили, як на вулицях венесуельскої столиці Каракасу протестувальники були з жовто-блакитними прапорами, які втілювали звитягу саме громадянського протесту. Французи від формального переймання досвіду перешли до його практичного вивчення як такого. Звичайно, вони багато чого не розуміють, але сам факт говорить про те, що Україна вже сприймається як окремий феномен, без російського контексту і це лише початок, а далі – буде.

24 Comments on "Анатомія протесту"

  1. VolodumurzDnipra | 05.01.2019 at 16:10 |

    Звиняйте панове – а в данной статье не рассматривались вопросы дыровских флагов, руской речи -ведь они тоже присутствовали на нашем майдане но не все с нашей стороны. от них были советы, подкрепленные деньгами. Это заметили французские camaradы.

  2. Слава | 05.01.2019 at 16:44 |

    Вступ в НАТО це навіть не просто черговий крок. Це суть і принцип виживання України, як держави і як цілісно-територіально, так і фізично для кожного українця. Московія не полишає намірів завоювати нас не тільки опосередковано, а й прямим вторгненням. Згуртуймося разом до НАТО і дай боже, щоб ми не зупізнились з цим.

  3. anti-colorados: “Звичайно, вони багато чого не розуміють”
    Олександра Гуйон: “«жовтих жилеток», які заблокували дороги, і це нагадує революцію Майдану.”

    Я спокоен, я совершенно спокоен… Ну прямо как лемур на фотках-демотиваторах.

    Давайте скажем прямо. Ещё в 19 веке в Европе были стачки, демонстрации, баррикады, разгоны полицией и войсками, непонятные уголовные отряды для разгона демонстрантов — ВСЁ это уже сто раз было! Можно сравнивать Майдан и “жёлто-жилеточников” по шапочкам, по пуговицам, особо продвинутые эксперты могут дойти и до исподнего. Успехов им. Только начинать нужно с простого вопроса: что хотят эти люди? И ответ поискать по фактам, а не благообразным фантазиям. Я имею в виду Францию. Тут же возникают вопросы: чьи деньги, какие поступки, видны ли мотивы и истинные намерения? Тоже по фактам. И тоже Франция.
    И уже потом, не раньше — обратить свой пытливый взор на иностранцев, то есть Украину и Майдан 2013. И рассуждать о нём надо, необходимо на основании фактов, которых предостаточно. А если во Франции эксперты не видят разницы между людьми, поджигающими автомобили и людьми, спасающими таковые от огня — то там, во Франции они не просто многого не понимают, — нет! Они потеряли нравственные ориентиры, по крайней мере в политике и общественной жизни. Это проблема.

    • Вони не тільки орієнтири втратили, а і власне, здоровий глузд, тому про цінності та мораль вже не йдеться. Вони живуть у світи постмодерну, постіндустріалізації і постправди. Весь дискурс крутиться навколо симулякрів, і ця їх дискусія про майдан, це спроба пропустити незрозумілий їм феномен майдану через прокрустово ложе симуляції внутрішнього міфу про французську культуру, не надто переймаючись реальністю тих подій.

  4. Евгений О. | 05.01.2019 at 17:52 |

    Як на мою думку, то в наведеному шановним Автором прикладі порівняння тамтешніх протестів з нашими Майданами, відсутнє справжнє намагання зрозуміти те, що відбулось і відбувається в Україні.
    Та це цілком природньо.
    Навіть ті іноземні громадяни, що були з нами в ті часи і могли бачити і відчувати події, далеко не всі змогли зрозуміти їх справжню суть.
    Для того, щоб зрозуміти, що і чому відбувалось, треба мати той життєвий досвід, який за багато років здобули українці.
    А він унікальний.
    Справжню історичну вагу подій в Україні за роки нашої незалежності дуже багатьом в Європі і Світі можна буде зрозуміти лише згодом.
    Бо до тієї пори, поки існує отой болісний і смердючий набряк на тілі нашої планети, поки ним щедро фінансується величезна кількість агентів впливу в усьому світі, таке розуміння пробивається з великими труднощами.
    Та воно прийде, прийде разом з усвідомленням мерзенної шкідливості та недопустимості існування в світі подібних нинішній РФ утворень. Утворень, що калічать людські життя і, головне, людскі душі, не тільки в своїх країнах.
    А таке розуміння є невідворотним і воно зараз набирає силу доволі швидко.
    То ж маємо триматися, робити свою справу і Слава Україні!

  5. Евгений О. | 05.01.2019 at 18:48 |

    sk13:
    Январь 5, 2019 в 17:30
    …………… А если во Франции эксперты не видят разницы между людьми, поджигающими автомобили и людьми, спасающими таковые от огня — то там, во Франции они не просто многого не понимают, — нет! Они потеряли нравственные ориентиры, по крайней мере в политике и общественной жизни. Это проблема.
    —————————————————————————————–
    Только ли к французским экспертам можно обоснованно адресовать Ваши совершенно справедливые слова?
    Вот где настоящая проблема!
    И она имеет только одно решение.
    Источник ее известен. Все эти, справедливо называемые Вами “потери нравственных ориентиров” в большинстве случаев есть хорошо оплаченные деяния.
    И у них и у нас.
    Разница в том, что у нас это приняло настолько уродливые формы на фоне не привычного для основной массы народу свободомыслия в печати, что “это стало всем заметно”(С). Во Франции же, например, разнообразие, скажем так, СМИ привычно и воспринимается как норма жизни. Бдительность, грубо говоря, притуплена.
    Перекрой каналы подпитки “потерявшей нравственные ориентиры” дряни, через короткое время они станут самыми моральными из всех моралистов. Кушать сильно хочется…
    Так шо, как ни крути, а кранык надо перекрывать, перекрывать.
    Техника и технология этого процесса частично уже отработана и внедряется, совершенствуясь по ходу жизни.

  6. Взагалі, захід поки що не розуміє наш майдан, факт. Найбільш розумні люди, меншість, зрозуміла тільки загальний план, а справжній масштаб – ні. Втім, і це хліб… досить, що кращі з них розуміють хоч якось, велич того, що сталося… просто один факт того, як багатомільонне місто, з массовими протестами, жило без офіційної влади кілька тижнів, без мародерств, без всього того хаосу, який би в таких умовах накрив будь-яке місто заходу. – це вже чудо. Я вже мовчу про інше, про конкретні форми самоорганізації, краудфандінгу, тощо. Чесні західні інтелектуали в шоці, вони просто не розуміють, як так взагалі може бути.

    • Микола КР | 05.01.2019 at 20:56 |

      Сиджу ось тут, як у вишневому садочку – так мені радісно та спокійно. Раптом чую – тхе. Не дуже, але… Глип – то бойко коментує надання Томосу на інтері. На допиті у Кривавої Хунти дружина зізналася, що хтіла подивитись підписання, та про кізочок карпатських. От що з нею вдієш? Відпустив.))
      Та ось що собі вгледів. Не про коментар бойка – там все зрозуміло. Канєшна хотілося б до “вишок бойка” додати ще одну, останню, але не про те.
      Ці гниди геть не розуміють, що потяг вже пішов. Чубляться за якусь срану назву – “мотоблок”. Десь там на болотах жаби во главє з бєглим каторжніком вже не мають ні натхнення ні розуму щось цікавіше вигадати своєму елєкторату. Мордор рішуче втрачає останні важелі впливу в демократіях.

  7. Michael | 05.01.2019 at 21:24 |

    Сравнивать “божий дар” с “яичницей” – полный дебилизм.

  8. Можливо європейцям треба втлумачувати істини з найменшими деталями, як у Кафки. Але ж в українців це закладено в менталітеті. Ми, українці, генетично є демократами. Майдан – це спосіб нашого існування.

  9. Читав цю статтю, і не зрозумів з початку ,чому вона читається так легко? Вона ж на рідній мові!

  10. Віктор | 06.01.2019 at 00:21 |

    Можливо я помиляюсь, але на моїй пам’яті, за декілька років, кожен день читаю ЛО, здається це перша стаття на українській мові. Вітаю Автора. На мою думку, це також крок, і не маленький в розбудові держави. Безпосередьно мені було не легко перейти на рідну мову після 50 років спілкування виключно російською (з 7 до 57 років).Вітаю.

  11. Андрій Дар | 06.01.2019 at 01:21 |

    Авторе, дякую за українську мову!
    У Вас гарно виходить.
    І підтверджую слова antok, що так краще.
    А хто не знає української (в Україні таких немає) – хай перетопчеться, або вчить мову.
    До речі, про гугл-перекладач. Хотілося, щоб хтось із знавців французськоі переклав ту дискусію з першоджерела. Вона велика, і хотілося б прочитати її всю.
    Звісно, якщо можна.
    І опублікувати тоді ще окремою статтєю.

    Згадалося. Перший день, як майданівці захопили Українській Дім.
    Я зайшов всередину, і, проходячи по етажах, побачив окрему гркпк людей. Підійшов, і бачу, – що наші розмовляють з двома іноземцями. Ті були кореспондентами двох ЗМІ – одного голандського, другого я не запам’ятав. Більш-менш вони могли говорити російською мовою. Я слухав, і потроху включився в розмову. Було видно, що іноземці намагаються зрозуміти, що тут взагалі відбувається, але в них вже були сформовані (мабуть, “чесною” московською пропагандою) невірні погляди на події. Один питає: у вас Майдан роблять в основному націоналісти? Він бу в цьому певен. Я якомога спокійно та твердо його оправляю: ні, основна маса Майдану – це прості люди, як я, ми ніякі не націоналісти, ми тут, бо хочемо жити в розвинутій і справедливій країні. … Маю надію, що в той момент, і для тої людини, я трохи перекрив московську пропаганду. 🙂

  12. Если бы не комментарии – так и не заметил бы, что статья была на украинском ))

  13. parabellum | 06.01.2019 at 04:47 |

    Ну нафига на украинском… Я бы и рад, но не умею…

    • Укроп | 06.01.2019 at 10:44 |

      Шаг Автора писать на украинском понятен, но я так понимал, что он писал не только для граждан Украины, а в значительной степени для мирового сообщества чтобы своим талантом возбуждать интерес к событиям в Украине и задавать правильный тон этого понимания. Переход только на статьи украинской отсечет часть аудитории. Хорошо ли это? Вот Ваш поимер достаточно показателен… Писать на английском – отсечем большую часть внутренней аудитории поэтому оптимальный путь – продолжать на русском.

  14. VolodumurzDnipra | 06.01.2019 at 09:43 |

    для parabellum в 04:47
    Ну нафига на украинском… Я бы и рад, но не умею…

    а зря. уже можно и нужно начать вивчати. Или гугл помоги. Но Томос это мировое признание и мова на черзi. Звиняйте. Сла́ва Украї́ні!

    • Укроп | 06.01.2019 at 10:47 |

      Давайте сделаем так чтобы нас перестали читать друзья Украины за рубежом? Так?

    • Укроп | 06.01.2019 at 10:50 |

      Уже было не раз сказано что русский это язык искусственный, “эсперанто”, но получившийся удачным. Та может не надо выбрасывать “молоток” только потому что им пользовался и враг?

  15. Дмитрий | 06.01.2019 at 09:56 |

    Відправив Вам повідомлення про помилки: “спір” – це калька з російської (москальської), а пара – це тільки два, тому краще “декілька”. Дякую за статтю.

  16. Центровий | 06.01.2019 at 10:42 |

    Сильно не бийте… Тут трохи викладу свого сумбуру з голови.
    Покоління європейців, що виросли у “тепличних” умовах соціально орієнтованих урядів, перетворились на таких собі “ідеальних обиватєлєй”(не знайшов точного українського аналогу слова), які не бачать далі свого носа і своєї зони комфорту (зарплат, цін, побуту, комунальних послуг та рівня сервісу). І боротись вони готові, в основному лише за те, щоб ніхто не зменшував ні на йоту їх зону комфорту. При чому, боротись на умовах того, що ніхто не зашкодить їх життю і здоров’ю.
    Такі собі “дорослі діти”, які хочуть отримувати від життя все, і ні за що не відповідати.
    Таке моє обмежене бачення. Можливо просто хибний стереотип.

  17. Yaroslav | 06.01.2019 at 18:55 |

    Віктор:
    Январь 6, 2019 в 00:21
    Можливо я помиляюсь, але на моїй пам’яті, за декілька років, кожен день читаю ЛО, здається це перша стаття на українській мові. Вітаю Автора. На мою думку, це також крок, і не маленький в розбудові держави. Безпосередьно мені було не легко перейти на рідну мову після 50 років спілкування виключно російською (з 7 до 57 років).Вітаю.

    На сайті ЛО тільки моїх статей 36 та усі українською мовою. Отже Anti-colorados ніколи не цурався української мови. І на мої листи він завжди відповідав українською.
    А Ви, шановний Вікторе, вчіть нашу мову (БЕЗПОСЕРЕДНЬО) і пишіть не на українській мові, а УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

  18. Volodymyr | 06.01.2019 at 21:24 |

    Дякую Авторові за чудову статтю українською мовою. Я теж не помітив спочатку, тільки в коментах.Читається дійсно дуже легко, набагато краще ніж росіянською. На превеликий жаль спілкуватись немає з ким українською, виключно коментувати намагаюсь українською мовою.

Comments are closed.