Бій за майбутнє (Частина 2)

І тут ми програємо вщент! Ми не маємо адекватних телевізійних програм для малюків. Немає мультиків, немає пісень і решти необхідного. Замислимося на мить, а чому у росіян цього настільки багато? Це суцільна індустрія, яка видає тисячі одиниць відео-аудіо продукції, яка за відсутністю українських аналогів споживається майже усіма українськими родинами і дитина вже налаштовується на мову окупанта.

То чому на цьому напрямку ніхто не ставить барикади? Чому ніхто не опікується україномовним контентом для малюків? У нас що, немає своїх дитячих пісень, віршів, немає простих конструкцій у формі гри? І от це питання до тих же Вакарчуків, Скрипок та інших. Ви не можете гастролювати у Росію? Добре! Збирайтеся, гуртуйтеся і робіть дуже необхідну справу. На ваших піснях, на ваших голосах буде дорослішати нова генерація українців. Але нічого подібного навіть нікому на думку не спадає. Де там! Навіть цієї проблеми ніхто не вбачає. А як же обов’язки творчої інтелігенції? Саме ці люди мають відчувати проблеми духовного характеру. От Славік знайшов проблему – «недовіра». Дивлячись на ці його рухи і на те, яка прірва потребує заповнення українською, іноді хочеться запитати: «Славко, Олеже, а у вас не повилазило? Хто це буде робити за вас?». Ці два персонажі просто найпоказовіші, бо щойно демонстрували сум з приводу недопущення в Україну чергового Лєпса, чи якоїсь іншої персони нон-грата. Що саме прикре: є час, є можливості, є талант, є володіння українською, є слава, але немає бажання і усвідомлення того, наскільки це потрібно для України сьогодні і як просто конче потрібно це буде завтра.

Чи от ще одна «мегазірка» незрозумілого профілю – Володимир Зеленський, якого чомусь називають артистом. Вже декілька років він випускає мультсеріал з політичним нахилом, який і на старті виглядав дуже не однозначно, а з часом – відверто деградував. То чому б не попрацювати на діточок? Але про що я? Це ж навряд принесе таке бабло, як політична «сатира». Ну хоча б у пропорції 1 до 10 можна було б щось не для кишені робити? Тим більш, що мультик – саме дитячий формат.

З огляду на це, творча інтелігенція виглядає безвідповідальною купою блазнів, які так і не зрозуміли свого місця у суспільстві і тому час від часу беруться за політичні заяви, яких краще б не робили. Насправді, як тільки вони виступають з політичними заявами, стає зрозуміло, де там той інтелект, почуття часу і простору. Саме у таких випадках кажуть, що краще тим ротом їсти. Отже, ми закликаємо творчу інтелігенцію схаменутися і нарешті почати робити те, що ніхто за них робити не може. Хоча, чому б і ні? Якщо наш заклик піде у порожнечу, то, можливо, наша земля ще має таланти і знайде заміну ледачим блазням, які ніяк не можуть нажертися баблом.

Тому ми вважаємо, що слід зробити якийсь відкритий проект, під яким можна збирати саме такий контент для малечі. Що мається на увазі? Можна збирати відповідні тексти, які можна далі використовувати чи для озвучки, чи для створення мультиків. Вважаємо, що таки тексти, аудіо чи відео, мають бути з відкритими авторськими правами. Тобто, кожен може далі використовувати той же вірш, власний, чи той, що колись почули від бабці, для створення подальшого контенту, лише вказуючи того, хто вперше його виклав.

Є думка, що навіть самі такі тексти, зібрані в одну купу – вже гарна справа, адже кожен може самостійно читати їх своїм дітям, чи онукам. Є надія, що хтось із творчих осіб зацікавиться саме цим напрямком і зможе створити хоча б один твір, на кшталт того, що Скрипка зробив із Щедриком. Але, з чогось треба починати тому, що…

Автор мав декілька розмов особисто і у Мережі з людьми, які користуються російськомовними продуктами, для розвитку дітей і на питання про те, як вони можуть це застосовувати на своїх дітях, вони відповідали, що залюбки замінили б це на україномовний контенет, але такого немає. Отже, потреба в цьому є і на це треба звернути увагу негайно. На жаль, навіть такі речі ніхто з державних діячів, а надто – Мінстець збагнути не може. Тому, треба розпочинати самотужки. Не зробимо ми  – не зробить ніхто.

38 Comments on "Бій за майбутнє (Частина 2)"

  1. Andriy | 21.07.2017 at 21:13 |

    “Немає мультиків, немає пісень”

    Це ж чому? Е i мультики, е i пiснi.

    “Лiтачок Лiп” для маленьких.
    “Енеiда” для дорослих.
    “Жив був пес” та багато iнших

    • anti-colorados | 21.07.2017 at 21:17 |

      Мимо. Вы не в теме. Вы даже не поняли о чем речь. Наверное еще нет своих детей. Просто вернитесь к теме, когда на руках будет ваш 3-4 летний ребенок.

  2. Сергей | 21.07.2017 at 21:45 |

    Поетом можеш ты небыть, но гражданином быть обязан.

  3. Дмитрий | 21.07.2017 at 21:46 |

    Добродію, а які інформаційні технології зробила Украйна під час незалежності? Приват24? – Добре. С.т.а.л.к.е.р? – Добре. Усе??? Де зараз перебуває УНА (антивірус такой був)? Де власні соціальні сіті? Де власні портали? i.ua? – Не здивуюсь, коли дізнаюся, що за ним стоїть який -нибудь mail.ru. “… а чому у росіян цього настільки багато?” – тому що працювати потрібно, а не кулаком у груди бити!

  4. Дмитрий | 21.07.2017 at 22:00 |

    Додам ще… Добре, що автор підсвідомо зрозумів, що росіяни створюють не лише “фекальних півнів”, а щось ще, чому можна і треба вчитися.

  5. Анатолий | 21.07.2017 at 22:04 |

    Повністю згоден, дякую за чітке формулювання.
    Ні в якому разі не можна забувати за майбутне.
    Украiнцям своє робить.
    _______________________
    Борiтеся – поборете,
    Вам бог помагає!!!!!

  6. SoldatYdachi | 21.07.2017 at 22:07 |

    “Тому, треба розпочинати самотужки. Не зробимо ми — не зробить ніхто.”
    ================================================================
    На жаль все саме так є.
    Це добре, що ви пропонуєте реальні кроки – правильне формулювання питання це вже половина вирішення!
    А що до “думок” наших “співаків ротом” що до політичних питань – то я (особисто) давно впевнений – вони майже усі люди не освічені та розум їх на залишився рівні 7 класу ЗОШ.
    Нема сенсу вести із ними подібні балачки – вони не розуміють про що йде мова якщо це не стосується їх гаманця.

  7. Евгений О. | 21.07.2017 at 22:25 |

    Дмитрий:
    Июль 21, 2017 в 22:00
    Додам ще… Добре, що автор підсвідомо зрозумів, що росіяни створюють не лише «фекальних півнів», а щось ще, чому можна і треба вчитися.

    Шановний, ми вже всі давно зрозуміли, що , крім того півня, росіяни придумали зробили та втілили в життя.
    Добре зрозуміли. І зовсім не підсвідомо.
    А щодо порталів, та подібного, то зробіть ласку, поцікавтеся кількістю українських контор, що забезпечують чи не найякіснішим софтом досить розвинені країни. Та й та ж ерефія, це до вашого відома, до недавнього часу споживала немало українських розробок.
    Тепер не споживає. І куди там ракети літати стали?
    Просто на сьогоднішній день є багато більш нагальних потреб.
    Вони задовольняються. Без реклами. По суті.
    А до згаданого вами дійдемо. Трохи згодом.

  8. Сергій | 21.07.2017 at 22:36 |

    Мультик на нашу “Щедрик-щедрик…” один із…
    https://www.youtube.com/watch?v=6uKbK1CPwSs
    хоча на контенті зображень начебто з Нью-Йорку та зробив Олег Скрипка. Такого має бути багато.

  9. Vladislav | 21.07.2017 at 23:06 |

    Я готовий як автор/сценарист/продюсер написати сюжети, сценарії, діалоги для дитячих освітницьких програм, мультфільмів та різного розважально-пізнавального контенту.
    Відразу можу це робити українською та англійською (американський варіант). Якщо комусь буде цікаво виробництво подобного контенту, я готовий допомгти не за багато

  10. Andriy | 21.07.2017 at 23:10 |

    @anti-colorados:

    “Мимо. Вы не в теме. Вы даже не поняли о чем речь. Наверное еще нет своих детей. Просто вернитесь к теме, когда на руках будет ваш 3-4 летний ребенок.”

    Мимо. У меня двое детей, которые говорят по-украински абсолютно в отсутствии украиноязычной среды и при русскоязычных родителях в англоязычной стране.

    • anti-colorados | 21.07.2017 at 23:58 |

      Если так, то такой ошибке я только рад.

  11. Andriy Petrovych | 21.07.2017 at 23:12 |

    Ситуацію з мультиками я відстежую вже років 5 🙂
    Вона міняється. Спочатку було 5 доступних каналів. 3 російські, 2 українські. На українських десь 50 % мультів українською. Після поступового вичищення російських каналів, залишилися 2 українські “плюс-плюс” та “pixel”. І, на тепер, мульти українською там 95%. Навіть “Смішаріки” вже українською, а “Фіксікі” ще російською.

  12. Дякую Автору за підняту тему.
    Нажаль коли закрили EX.UA є проблема з українськими
    мультиками.
    хоча
    http://multfilmy-dlya-ditey.org.ua/
    http://moviestape.net
    http://www.litforum.net.ua/rozvivajuchi-multiki-online/
    https://www.youtube.com/watch?v=auL1YhqvX4g
    для початку
    Студія Лева,доречі, теж не погано працює.
    є телеканал – http://pixelua.tv/
    Волонтерський рух за українське виховання дітей
    я розпочав би з переглядів українського дитячого
    контенту на https://www.youtube.com з відмовою від
    автоматичних наступних російськомовних варіантів, бо
    занадто часто автомат заводить в російський контент.
    Доречі на youtube уже багато людей робить збірники з
    україномовним контентом.

  13. Лідія | 22.07.2017 at 04:21 |

    Автору- уклін! Мега- патріот. Чудова украінська. Освічений, розумний, мудрий. Повага,шана і величезна подяка. В мене внучкові 3 роки, і я та бабуся, яка привчила слухати казочки, співає козу- дерезу, віршиками “підковує” ніжки , грається в рольові ігри, але це все з мого дитинства, черпати цікавинки ніде. Накупляла книжок, але не те! Малий часто просить мультики на планшеті або танчики і машинки. Якщо ще мультики можна знайти на украінській , хоча поруч зразу вискакують інші російськомовні, на які він запросто переходить, то з іграми просто жах! Хлопці, давайте щось робить.

  14. Лідія | 22.07.2017 at 04:23 |

    Автору- уклін! Мега- патріот. Чудова украінська. Освічений, розумний, мудрий. Повага,шана і величезна подяка. В мене внучкові 3 роки, і я та бабуся, яка привчила слухати казочки, співає колискові, козу- дерезу, віршиками “підковує” ніжки , грається в рольові ігри, але це все з мого дитинства, черпати цікавинки ніде. Накупляла книжок, але не те! Малий часто просить мультики на планшеті або танчики і машинки. Якщо ще мультики можна знайти на украінській , хоча поруч зразу вискакують інші російськомовні, на які він запросто переходить, то з іграми просто жах! Хлопці, давайте щось робить.

  15. Alex Z | 22.07.2017 at 05:15 |

    @Andriy: Июль 21, 2017 в 21:13
    – доречi, “Жил был пёс” озвучений росiйською…

  16. Alex Z | 22.07.2017 at 05:18 |

    А взагалi це досить стара проблема. Мову знищували ще за царських часiв, так що не дивно. Не зклалася навiть практика використовувати мову в науцi та технологiях, бiльшiсть шоу-бiзнеса йде “псячою мовою”…

  17. Andriy | 22.07.2017 at 07:39 |

    Alex Z:

    “— доречi, «Жил был пёс» озвучений росiйською…”

    Есть и украинский.

    https://www.youtube.com/watch?v=DlWd1SYOS40

    А еще “Петрик П’яточкiн”, “Капiтошка” и много чего еще.
    Меньше чем на русском, но и качеством лучше, меньше мусора.

  18. Андрей Харьков | 22.07.2017 at 08:09 |

    Дякую за першу ластівку на цьому ресурсі.Як кажуть- собаки лають,а караван іде!!! Потроху мізки звільняються від мокшанського сміття та мислеформ.Як на диво прийшло полегшення після закриття ОК та ВК,хоч я там був у патріотичних групах,як я вважав,але Автор розкрив очі,ким керуються більшість цих групп.І дійсно там переважали зрадофільські настрої.І в родині потроху переходимо на мову,легше всього онукам,хоч і трохи на суржик збиваються,но маю думку наступним літом відправити іх до друзів у Львів,у скаутський табір,там швидко навчаться.Починаємо з себе,потім родина,потім скрізь починаємо розмовляти українською.Досі у Харкові ніхто не сказав,що не розуміє,максимум можуть відповідати російською.Далека дорога починається з маленького крока! Слава Україні !!!

  19. Мова добре, але я би казав за всю культуру, Всі мови присутні на наших теренах мають право на життя, Іншо мовні Украінці теж наші, Канадські, Італійскі чи Мокшанскі не важливо, Завдання держави і громади створити виключно умови для розвитку Украінськоі культури, Це нуль податків, преференціі, головне школа, шо вийде з відти то і буде, А там підняття зарплат до рівня конкуренціі на одне місце, Всі методи відомі, головне бажання,

  20. Віктор | 22.07.2017 at 10:23 |

    Про Петрика П’яточкина.
    https://www.youtube.com/watch?v=zYXxhrprWWA
    Капітошка.
    https://www.youtube.com/watch?v=EGzTvRQLtYU
    Івасик-Телесик.
    https://www.youtube.com/watch?v=8xnkfXAyNdo
    Котик та півник.
    https://www.youtube.com/watch?v=6KoIWlxiMrs
    Солом’яний бичок.
    https://www.youtube.com/watch?v=cCQwqBgmB6s
    Мої діти на цьому вчилися.
    І що казати про діточок, коли я не можу навідь листівку українською знайти. У нас, в Харківській області.

  21. Якщо іде мова про готовий продукт з украінським озвученям, то я рекомендую сайт hurtom( гуртом ). Користуючись нагодою хочу подякувати творцям сайту, вони роблять велику справу, озвучуючи продукти, до яких у офіційних студій руки не доходять.

  22. vitalko | 22.07.2017 at 14:29 |

    Вероятно самый старый украинский портал
    “Гуртом — торрент-толока”
    “Об’єднаймо все українське гуртом! Завантажити або скачати фільми і мультфільми українською, HD, українську музику, літературу, ігри та українізації”

    https://toloka.to/

  23. Ірбіс | 22.07.2017 at 14:41 |

    Сайт толока юа. Укр озвучка. дубляж і т.д. Сам скачую фільми тільки з укр мовою. Як на мене проблема укр мовного інетернету полягає у швидкості подачі,навіть скажу, видачі у люди, укр мовного матеріалу. Наразі мені не важливо бутм першим хто побачить трансформери і хвалитись цим. Рос версії “швидкі” і цим мордор користується сповна. Кто первій встал того и тапки.

    • Vladislav | 22.07.2017 at 17:29 |

      Запорожье. Ситуация в Маке. Сейчас мультов нет и вместо игрушек под мульты в хеппимил там детская книжка на украинском для детей. Девочка хочет ее. Ей лет 7-8 родители, сначала папа потом мама ее оговаривают, но она настаивает на своем. Это как же нужно ненавидеть Украину чтобы не поддержать ребенка к стремлению читать на украинском.
      Или они из тех кто считают что она потом уедет вя всегда хожу в кинотеатр. Т.к. Посмотреть украинскою на большом экране можно один раз в жизни

  24. Павел Зинченко | 22.07.2017 at 16:18 |

    Автор правий на всі 100%.
    Проблема в фінансуванні. Майже всі наші ЗМІ, а особливо найважливіше – теле і радіоканали не зовсім наші. Вони впливають на суспільну думку, популярізують всесвітній непотріб. І проблема не тільки в домінуванні російського. Дітей спочатку насильно годують світовим мульт-тероризмом і ігровим тероризмом, а потім звичайна дитина сама вже не сприймає спокіний люблячий мультик. Те ж саме з музикою, яка не є музикою в позитивному розумінні цього слова, але якраз такий музикальний тероризм у нас повсюди. Слава Богу! Останнім часом це припиняється в траспорті. Але в магазинах … Молодь отстанніх десятиріч часто вже скалічкена. Багато приучені до деструктивної, руйнівної музики як до наркотика. Взагалі ходиди завжди в навушниках це дуже пагане заняття. І воно себе покаже через десятиріччя, але для багатьох буде пізно.

  25. Дивно, передивився коментарі і не побачив згадки про Гуртом.

    http://www.hurtom.com

    дивіться, все тільки українською: мульти, фільми, музика, книги. Тобто, все-таки хтось працює.
    І для дітей вистачило б, якби батьки серйозно переймалися цією проблемою, але – ні, вони не надають цьому значення. І, на мій погляд, проблема скоріше в батьках.

    Для дітей вистачило б, є А-БаБа-Галамага, є Видавництво Лева, тернопільський Богдан, є багатенько.

    Але немає іншого – серйозної дорослої літератури – науково-популярної, наукової і філософської. Не перекладені К.Поппер, Т.Кун, І.Пригожин, етс; давні греки, римляни – перекладені тільки зірки поезії завдяки таким титанам як А.Содомора, Б.Тен; філософії ж немає і близько.

    Із сучасного доходять в українському перекладі рідкісні перлини, напрклад: Даймонд “Мікроби, зброя і харч”, Мілнер “Чому захід панує натепер”, Фернюсон “Цивілізація” – насправді дуже мало.

    Роботи багато, і починати її треба змалечку, розглядаючи малюнки К.Білокур коли тихенько звучить “Несе Галя воду”.

    • Андрій | 23.07.2017 at 08:15 |

      Якби ще українські перекладачі не важали себе розумнішими за авторів – “мікроби зброя і ХАРЧ”?! – у автора “Guns, Germs, and Steel”
      Ще приклад такої фігні – Кінг “Шукач”!? – в оригіналі “The Gunslinger” – таки “стрілок”, людина яка вправно вправляєтья зі зброєю. Але перекладачу краще знати що мав на увазі автор )))
      І такого досить.

  26. Наталия | 22.07.2017 at 16:57 |

    anti-colorados:
    Дуже важливі проблеми підняті в ціх статтях. По правді, це треба було почати робить ще вчора.

    @”І от це питання до тих же Вакарчуків, Скрипок та інших. Ви не можете гастролювати у Росію? Добре! Збирайтеся, гуртуйтеся і робіть дуже необхідну справу. На ваших піснях, на ваших голосах буде дорослішати нова генерація українців”.

    Да це ж порада на мільён! Тільки дуже шкода, що наші відомі медійні особи не хочуть зайвої роботи. Бо вони звикли косить бабло по старинці і це їх повністю влаштовує.

    Автор правий на 100% тому, що в них є ще і громадянські обов,язки, особливо, в умовах війни.

    Пам,ятаю, як мій син записав мені у перше фільм на украінський мові. Він мені вручав диск із записом з фразою:”Російську мову – геть!” І це ще не було ніякої війни.

  27. Volodymyr | 22.07.2017 at 19:12 |

    То Andriy:
    Июль 22, 2017 в 07:39 Щиро дякую за адресу україномовного мультика “Жив був Пес”. Ще ні разу не слухав українською. Отримав величезне задоволення. Стаття автора і коменти дуже сильні, дякую.

  28. Володимир | 22.07.2017 at 22:57 |

    До речі. Є в нас дуже автентичний дитячий і мега-суперовий персонаж- Барвінок Хрещатий. Створений ще в 50х роках Б.Чалим. Дитячий журнал “Барвінок” і однойменне видавництво то вже похідна історія… Поцікавтесь тиражем цього журналу в радянські часи! Будете здивовані. У 1974 році на XIV конгресі Міжнародної ради по дитячій та юнацькій літературі Богдану Чалому за казку «Барвінок і весна» присуджено почесний диплом імені казкаря Г. X. Андерсена. Якщо не помиляюсь, то мульта і досі немає. От би екранізувати цей шедевр… Мульт був би дуже актальним!!!

  29. Andriy | 22.07.2017 at 23:51 |

    @Ірбіс:

    “Сайт толока юа. Укр озвучка. дубляж і т.д. Сам скачую фільми тільки з укр мовою. Як на мене проблема укр мовного інетернету полягає у швидкості подачі,навіть скажу, видачі у люди, укр мовного матеріалу. Наразі мені не важливо бутм першим хто побачить трансформери і хвалитись цим. Рос версії «швидкі» і цим мордор користується сповна. Кто первій встал того и тапки.”

    Вообще-то лучше смотреть по возможности на языке оригинала. Уж по крайней мере англоязычные фильмы.

  30. Антон | 23.07.2017 at 04:28 |

    21-00 Сашко Лірник “Країна ФМ” дича програма, а слухати хочеться не тільки малюкам. Раджу !

  31. Юрій | 23.07.2017 at 05:25 |

    Є проблема. Дуже мало дитячих роликів на Ютуб українською . Маю дитину 5-ти років і все що їй цікаве російською. Мульти українською є, але їх зовсім не хоче дивитись. Більше цікаво ролик де діти відкривають якись “кіндери”, складають лєго і все такого плану. Щось живе, реальне. Все коштовне. Хтось вкладає в це кошти і не малі. Виглядає як аматорське,але дітям цікаво. І все це російською. Чую що моя дитина починає “закидати” російські слова. В побуту розмовляє українською, а під час гри використовує російські слова. Намагаюсь виправляти, коригувати, але не завжди виходить. Дуже бракує таких,”живих”, роликів. Заборонити перегляд також не варіант. Тут потрібні якись кроки.

  32. Vladislav | 23.07.2017 at 16:07 |

    @Юрій

    Так в це потрібно інвестувати. Наприклад кожен з нас може купити блок кіндеров, включно вас, та відкрити всі, знімаючи це, а потім викласти на Ютуб. Але ви цього не робите, тому що в вас на це немає грошей. Якщо в вас є дитина, ви самі можете створювати живі ролики, вкладаючі гроші в освіту дітей всієї України.

    На більш високому рівні, такому як, мати власний мульт канал с освітницькими мультами, вже потрібні бюджети. Без підримки бізнесу/держави власноруч це не витягти

  33. Sergiy | 26.07.2017 at 10:13 |

    Не перестаю дивуватись всебічній обізнаності Автора і вміння розставити пріорітети! Дуже важлива тема виховання українських дітей, яку підняв anti-colorados, важливіша навіть за виховання ватників усього світу. Дійсно, виховувати дітей в Україні на українській мові досить складно. Можу порекомендувати український сімейний ресурс https://familytimes.com.ua, де можна знайти вірші, оповідання, казки, мультфільми, пісні для дітей українською мовою.

  34. toloka.to торрент-толока з тільки українською озвучкою!

Comments are closed.