Найкоштовніший скарб українців – їх патріоти

караванський-2

Кинути слово, щоб бомбою стало!
Кинути слово, щоб душі трясло!
Кинути слово, щоб всіх хвилювало!
Кинути слово – моє ремесло!
Думку родити, щоб совість будила!
Троїла мужність і нищила зло!
Щоб маяком невгасущим світила!
Думку родити – моє ремесло!
Кинути слово і думку подати!
Гостру, як бритва, і чисту, як скло!
Муку страшну і жорстоку зазнати!
Світ обновити – моє ремесло!
Святослав Караванський

Минулого року 24 грудня виповнилося 95 років видатному українському мовознавцеві, поету, письменнику, авторові унікальних словників, методичних посібників з редагування, філології, публіцисту Святославу Караванському. С. Караванський політв’язень радянських тюрем – провів у неволі 31 рік. Я все чекав, що українська влада згадає про нього. Проте, отримав він нагороду від України – хамську зневагу влади до ювіляра, байдужість, пробачте на слові, «еліти» від літератури. Один із найдостойніших дослідників української мови та звитяжний уболівальник за українську справу зник зі шпальт офіційної преси.

С. Караванський взагалі чоловік знаний і вельми небуденний. Його «Словник рим української мови» не має аналогів у світі. Мовознавець, поет, перекладач, шляхетна людина, зберіг моральну стійкість, мав високу мету і крицеву до неї волю.

«Словник рим української мови», який він складав п’ятдесят років, за його словами, лише інструмент, а не посібник, і без поетичного таланту не витворить з людини поета. Перебуваючи за ґратами, невільний українець став укладати для українців вільних цей Словник. Тільки той, хто хоча б раз тримав у руках цю величезну книгу, зрозумів би, який неоціненний скарб подарував невільник своїй країні. Мені колись привезли цей Словник із Києва, і я подарував його своїм дітям.

Його душа завжди боліла за Україну, але його попереджень влада не сприймала всерйоз. 28 січня 2007 року Святослав Караванський писав:

 «Нікуди Путін з Кремля не піде. Володимир Батькович візьмуться збирати докупи руські й не дуже землі. Україна на той час не буде ні в НАТО ні в ЕС. То як же не взяти до рук того, що погано лежить? Не дурно ж сказано: «Не клади близько, не вводь злодія в гріх». А як же тут втриматися, коли й донецько-український прем’єр, запросить на Україну свого пахана-братана особисто, на що буде підтримка і комуністів, і соціялістів, і Наташі Вітренко…

Як поповзуть, значить, братні танки й полетять такі ж літаки, військовий міністер від Януковича дасть наказ не перешкоджати, а якомога сприяти. Чи ж буде бліда копія Червоної Армії з «дідами» й дідівщиною, звана Українською армією, чинити опір північній навалі? Блажен, хто вірує. Чорноморський флот і собі не пастиме задніх. Візьме під контроль у Криму всі стратегічні об’єкти, оточить будинки адміністрації від Президента, так, що чи й утече котрий.

Хто ж це буде ждати, коли Україну візьмуть у НАТО, або бодай до ЕС? Коваль клепле, поки тепле. Жириновський із Затуліним не чекатимуть довго, а візьмуть бика за роги, поки теплий.

А світ? Світ погаласує, відмовить російським спортсменам виступати на черговій Олімпіяді та й по всьому. Чи справдиться цей сценарій, чи який інший – побачимо. Але якийсь таки справдиться. Це вже й до бабки не треба ходити».

У квітні 1971 року заарештовують дружину С. Караванського Ніну Строкату. Їй присвятила свій вірш дружина Вячеслава Чорновола Атена Пашко:
…Як же Вам, Жінко, на нарах спиться…
Ви ж не розбійниця, ані не вбивця.
Вам би купатись кожного ранку
У водах, що пахнуть зіллям рум’янку…
Вас на світанку будять конвої
Ведуть, як бранку, до водопою.
А за стіною – вогні неони,
У магазинах ніжні нейлони,
Різні жіночі срібні брязкальця,
Персні на Ваші тендітні пальці…
Бряжчить понуро замок тюремний
Уже не кафський і не гаремний.
Як же Вам, Жінко, кажуть у очі:
«Руки за спину!» – руки жіночі…
А чи Вам, Жінко, щастя насниться?
Як же Вам, Жінко, на нарах спиться….

Ніна Строката-Караванська померла у 1998 році, то як спадок, цей душевний вірш переходить такій же мужній жінці – льотчиці Наді Савченко. Бо не переводяться в Україні патріотки.

ЯРОСЛАВ

3 Comments on "Найкоштовніший скарб українців – їх патріоти"

  1. Ярослав | 06.01.2016 at 19:22 |

    Здається, цього разу наробив описок:
    Замість «її» у назві читайте «їх», замість «Ніді Савченко» читати «Наді Савченко».
    Пробачте за помилки.

  2. Ярослав | 06.01.2016 at 19:55 |

    Навчився і виправив свої помилки

  3. Виталий | 06.01.2016 at 20:00 |

    Все дуже добре, Ярославе, і немає ніяких помилок, тобі примарилося)

Comments are closed.