Сумні наслідки скасування Божої заповіді

хабар3

Не програмісти ми, не зварники
І не митці якісь (хі-хі, ха-ха),
А ми – чиновники, хабарники!
У тім не бачимо гріха!
Так! Ми хабарники-начальники!
Вас, рідних, любим тут, вгорі!
Колядники і посівальники!
На щедрих нивах трударі!!!
Переспів відомої пісні

Найстрашніша біда України – корупція. До корупції може бути схильна будь-яка людина, що володіє владою над розподілом, звичайно, на свій розсуд, якихось ресурсів. А також за видачу будь-яких дозволів, звичайно, за хабар. Наше законодавство настільки заплутане, іноді навмисно, що хабарі беруть за виконання навіть тих приписів, які повинні виконуватися автоматично.

Монтеск’є і не підозрював, що законодавча влада може поступово перетворитися на лобістів інтересів окремих осіб, з яких вона і формується. І тоді прийматимуться закони не на користь суспільства, а заради збагачення законодавців.

Порушення правил руху починається з порушення Конституції, коли голосування не відбувається одноособово. Те, що в Україні вдень із каганцем не відшукаєш законодавчий акт, ухвалений із дотриманням усіх процедурних вимог (зокрема, щодо особистого голосування), українських жерців конституційної Феміди напевно не обходить. З цього випливає, що закони прийняті Верховною радою з порушенням приписів Конституції є нелегітимними. Рішення виконавчої влади – Кабінету міністрів, які прийняті з посиланням на нелегітимні закони, є нікчемними, а отже, необов’язковими до виконання.

Правильніше було б називати корупцію – крадіжкою. Сучасний український письменник В’ячеслав Шнайдер писав:

«А тої ж ночі, коли я згодився на крадіжку картоплі, мені приснився сумний Спаситель. Хочеш – вір, хочеш – не вір: сам Ісус Христос, зажурений і співчутливий, постав переді мною. Християнином я ніколи не був, але він мені завжди подобався. Говорив Ісус чистою українською мовою.

 — Господи, – заволав я, – я вкрав!

І що? – сказав він.

Та це ж заповідь! – простогнав я. – Заповідь «не кради»!

Сину, – сумно зітхнувши, мовив Ісус, – хіба ти не знаєш, що я відмінив цю заповідь для ваших місць?».

Мені здається що й справді в Україні відмінена ця Божа заповідь. Люди могли б жити на цій землі заможно і щасливо. Та у них цю можливість вкрали. І наобіцяли багато чого. Звичайно, все виконають, правда, коли помре останній, хто це пам’ятає. А щоб не вимерли зовсім, встановили «соціальні стандарти». Мовляв, зараз зима – отже немає сенсу переїдати. Можна і лапою обмежитися. Лапа, як відомо, продукт дієтичний. Ані діабету, ані холестерину, ані солей, ані жирових відкладень.

В кожній країні по-своєму ведуть боротьбу із корупцією. Ось у жовтні 2015 р. самосуд над своїм градоначальником влаштували жителі містечка Консепсьон у Гватемалі. 43-річного мера Базиліо Хуракана розлючений натовп витяг з власного будинку. Його звинуватили в корупції, казнокрадстві і в замаху на свого політичного опонента. Опісля цю людину сильно побили, облили бензином і підпалили. Від отриманих опіків Базиліо Хуракана помер.

Я не закликаю до таких радикальних дій. Я не знаю, як подолати корупцію. Може знову ввести заповідь «не кради»? Але ніхто не поспішає приймати рішення. Кажуть, одного разу в пеклі була нарада, як ще погіршити життя людей. Перемогла ідея навіяти їм думку, що поспішати – нікуди, часу багато. От ніхто і не поспішає, а заповідь «не кради», на жаль, відмінена.

У Британії є дуже жорсткий закон щодо протидії хабарництву (Anti-Bribery Act 2010), дія якого поширюється і на британські компанії за кордоном. Згідно з цим документом, якщо компанію викриють у хабарі, наприклад, чиновнику, це буде серйозним порушенням. Такі фірми можуть притягнути до відповідальності і оштрафувати в необмеженому розмірі та й з конфіскацією майна, а винні фізичні особи можуть бути ув’язнені на строк до десяти років. Щось я не пам’ятаю гучного судового процесу в Україні за хабарництво. Тихого процесу теж не було чути.

А якщо і спіймають когось на гарячому, то покарання, відбудеться жорстоке – домашній арешт з гарячим душем, теплою і зручною постіллю, в оточенні люблячої родини, вранці гарячій сніданок з різними смаколиками. Звісно, звичайний громадянин, за вкрадений буханець хліба, (був голодний), сидітиме у слідчому ізоляторі.

Корупція роз’їдає державу, як іржа і немає на це ради. В нашій Конституції відсутня норма, яка існує в Конституції США: «Жодна особа, яка обіймає будь-яку оплачувану чи почесну посаду на службі Сполучених Штатів, не може без згоди Конгресу прийняти той чи інший дарунок, нагороду, посаду чи титул від будь-якого короля, принца або чужоземної держави».

Боротьба з корупцією в нашій державі – це боротьба з температурою хворої людини, замість боротьби із самою хворобою. Наводиться така страшна цифра: понад 12 мільярдів доларів зникають з українського бюджету щороку. А міжнародна антикорупційна організація Transparency International віддала Україні 142-е місце в рейтингу з 174 країн за рівнем корумпованості – наша країна в цьому списку перебуває нижче Уганди, Нікарагуа і Нігерії. Головна дискусія у ВР зводиться до того, на скільки треба підвищити зарплату корупціонерам, аби вони перестали красти.(Шкляр)  Якщо Господь не поверне найближчім часом заповідь «не кради». Україну розікрадуть вщент.

ЯРОСЛАВ